To Sora κάνει ό,τι γράφουμε, βίντεο. ChatGPT

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ CHATGPT ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΣΑΙ

Το ChatGPT αναβαθμίστηκε και μπορεί να μας εξυπηρετήσει με πολλούς τρόπους που δεν γνωρίζουμε. Ακολουθούν κάποια παραδείγματα.

Ήλθε η ώρα της εκδίκησης για όλα τα “ζωγράφισε το”, σε προσπάθεια μας να εξηγήσουμε κάτι εν θερμώ -με τρικυμία στο κρανίο- οτιδήποτε. Το αναβαθμισμένο ChatGPT προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουμε βίντεο όσα του λέμε (εντός και εκτός εισαγωγικών) και να εξαφανίσει μια από τις πιο εκνευριστικές φράσεις που έχουν ειπωθεί ποτέ από άνθρωπο -που δεν θέλει να καταλάβει.

Παράλληλα, έχουν προστεθεί “δυνατότητες” που κάνουν πιο εύκολη την επαγγελματική, αλλά και την προσωπική μας ζωή και δεν τις εκμεταλλευόμαστε, γιατί δεν τις γνωρίζουμε.

Ήλθε η ώρα να τις εντάξουμε στην καθημερινότητα μας, αφού πρώτα εμπεδώσουμε πως το ChatGPT δεν είναι απλά ένα chatbot που έχει τις απαντήσεις σε όλες σου τις ερωτήσεις -ή που μπορεί να “μιμηθεί” όποιον του ζητήσουμε να γίνει. Πράγματα δηλαδή, που κάνει ο μέσος χρήστης.

Μπορεί να μας βοηθήσει με τις ιδέες μας (να κάνει brainstorming και να μας προτείνει), να βρει τίτλους από αυτούς που λατρεύει το Google (αν έχεις κανάλι στο YouTube, το χρησιμοποιείς ήδη), να γράψει κώδικες, μεταξύ πολλών άλλων που ωστόσο δεν είναι χρήσιμα για όλους. Για αυτό και αναζητήσαμε τα χρηστικά που ενδιαφέρουν τους περισσότερους.

Η τεχνολογία που λες, είναι φίλη μας και θέλει το καλό μας, μέχρι την στιγμή (δεν θα είναι πολύ μακριά από τώρα) που θα μπορεί να αποφασίσει μόνη της τι θα κάνει με εμάς.

Έως τότε μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε προς όφελος μας, συνεργατικά, ώστε να ασχολούμαστε με ό,τι έχει σημασία σε αυτήν τη ζωή και δη τη δημιουργικότητα που υποφέρει υπό το ζυγό των “πρέπει” της καθημερινότητας -και της ευκολίας που προσφέρουν τα chatbot τεχνητής νοημοσύνης. Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε, για να κάνει τις δουλειές μας ή για να ενισχύσει τη δική μας ικανότητα να τις κάνουμε.

Η επιλογή είναι δική μας.

Οδηγούν στην ευτυχία 20 ευρώ το μήνα;

Ο Kevin Stratvert εργαζόταν επί 14 χρόνια στη Microsoft, ως Senior Product Manager. Ηγήθηκε της εφαρμογής Office και μετά αποφάσισε να ιδιωτεύσει. Έγινε λοιπόν, ψηφιακός καθηγητής τεχνολογίας. Μέσω όλων των πλατφορμών βοηθά ανθρώπους -σαν κι εμάς- να εξοικειωθούν με την τεχνολογία και να εναρμονιστούν με όλες τις μεγάλες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων.

Στο κανάλι του στο YouTube όπου έχει 3.61 εκατομμύρια subscribers ενημέρωσε για όσα μπορούμε να κάνουμε μέσω του ChatGPT για να διευκολύνουμε τη ζωή μας και δεν το ξέρουμε.

Εξυπακούεται πως όσα ακολουθούν αφορούν την επαγγελματική έκδοση -όχι τη δωρεάν διαθέσιμη προς όλους. Ήλθε η ώρα να δούμε το value for money και αν 20 δολάρια το μήνα μπορούν να οδηγήσουν… στην ευτυχία.

TO CHATGPT ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ +6.000 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Ο Stratvert εξηγεί πως πρόσφατη αναβάθμιση πηγαίνει την εμπειρία σε ένα νέο επίπεδο. «Συνδέεται με περισσότερες από 6.000 εφαρμογές και έχει αναμνήσεις από λεπτομέρειες όλων μας των “συνομιλιών”. Ρωτήστε το απλά, τι ξέρει για εσάς. Για να μπορεί να θυμάται, πηγαίνετε στα Settings, κάνετε κλικ στο Personalization και νέο κλικ στο Reference Chat History».

Ενημέρωσε ότι πια μπορούμε να “ανεβάσουμε” εικόνες, PDF, spreadsheets, φακέλους, παρουσιάσεις και να ζητήσουμε μια περίληψη ή να απαντήσει σε ερωτήσεις που έχουμε για το όποιο περιεχόμενο.

«Εγώ του ζητώ να διαλέξει το thumbnail που θα “πάει” καλύτερα, που θα βοηθήσει το βίντεο να έχει περισσότερα views. Μου αναφέρει τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής και βγάζει το νικητή».

O καθηγητής μας, άρχισε το “μάθημα” με την πιο απλή νέα υπηρεσία που είχε μια από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις.

«Μπορείτε να “ανεβάσετε” τη φωτογραφία προφίλ σας και να του ζητήσετε να την κάνει επαγγελματική, ας πούμε για το Linkedin. Μπορείτε να αλλάξετε και χτένισμα και να κάνετε ό,τι θέλετε, αρκεί να το ζητήσετε». Ο ίδιος έκανε χαίτη!

Γενικά, το ChatGPT μπορεί να δημιουργήσει εικόνες από το οτιδήποτε.

Εν τω μεταξύ, το Sora μπορεί να φτιάξει βίντεο με πράγματα που γράφουμε ή λέμε.

ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ

Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να βάλουμε το ChatGPT να κάνει συγκεκριμένες εργασίες, σε συγκεκριμένο χρόνο. Για παράδειγμα, να μας θυμίζει τα γενέθλια των ανθρώπων στους οποίους θέλουμε να ευχηθούμε.

Πηγαίνουμε στο πάνω αριστερό μέρος της “σελίδας” όπου βρίσκεται το ChatGPT 4, κάνουμε click και βλέπουμε όλα τα μοντέλα του. Ένα είναι το GPT-4o with scheduled tasks. Το επιλέγουμε και γράφουμε τι θα θέλαμε να κάνει.

Για παράδειγμα, να μας δείχνει κάθε πρωί ό,τι νεότερο έχει κυκλοφορήσει και αφορά τη δουλειά μας -ή ό,τι άλλο μας ενδιαφέρει. Κάνει μια παρουσίαση όσων θα βλέπουμε κάθε πρωί και μας ρωτά αν είμαστε ΟΚ ή θα θέλαμε κάτι άλλο. Πράττουμε αναλόγως και συνεχίζουμε. Αν βάλουμε πολλά tasks, θα τα βρούμε όλα πάνω αριστερά (στο Τasks) και από εκεί επιλέγουμε.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΣ CHATGPT

Ο Stratvert παρουσίασε πώς θα κάνουμε το ChatGPT προσωπικό μας βοηθό, ειδικό σε συγκεκριμένες εργασίες ή τομείς γνώσης.

Πάμε στην “πρώτη σελίδα” στο Explore GPTs (πάνω αριστερά), το “ανοίγουμε” και βλέπουμε διάφορες εκδόσεις του εξελιγμένου chatbot που τρεντάρουν. Το Scholar GPT για παράδειγμα, έχει εκπαιδευτεί με επιστημονικά τσεκαρισμένο περιεχόμενο, που είναι η βάση της γνώσης του. Ένα άλλο ειδικεύεται στη δημιουργία ιστοσελίδων, άλλο στη δημιουργία logos και φυσικά, υπάρχει κι αυτό που γράφει ό,τι έως τώρα γράφαμε εμείς, βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων που θέλουμε και δίνουμε.

Το Data Analysts αναλύει και οπτικοποιεί δεδομένα που δίνουμε και μας δίνει πληροφορίες.

Για να φτιάξουμε το δικό μας chatbot, πάμε πάνω δεξιά στο + Create και πιάνουμε δουλειά. Μπορούμε να την κάνουμε συζητώντας με το “μηχάνημα”. Με ένα κλικ στο Configure (βλ. διαμόρφωση -πάνω αριστερά), βάζουμε φωτογραφία, περιγραφή και ειδικές οδηγίες.

Yπάρχει η δυνατότητα να ανεβάσουμε και έγγραφα για να συνεισφέρουμε στη γνώση που χρησιμοποιεί το ChatGPT για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Ορίζεις και αν θες να ψάχνει στο web πριν απαντήσει ή αν μπορεί να παράξει εικόνες κλπ. Αν έχεις τράπεζα δεδομένων -δική σου- μπορείς να τη “φορτώσεις”.

Mπορούμε και να μιλήσουμε με το ChatGPT

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει φίλη μας και σε αυτό το πλαίσιο το ChatGPT μπορεί να συζητά φωνητικά, μαζί μας, ό,τι ώρα θέλουμε όπου και αν είμαστε. Στην πρώτη σελίδα υπάρχει το σχετικό εικονίδιο (δίπλα στο μικρόφωνο) και όσα πούμε, θα τα λάβουμε ως κείμενο όταν… κλείσουμε τη γραμμή.

To ChatGPT κανονίζει και τα ταξίδια μας

Το Operator προστέθηκε τελευταία και όπως λέει ο ειδικός, είναι σαν να δίνουμε στο ChatGPT ένα ποντίκι, ένα πληκτρολόγιο και μάτια για να βλέπει όσα προκύπτουν από την περιήγηση του στο διαδίκτυο -όπως κάνουμε κι εμείς. Μπορεί να συμπληρώσει φόρμες, να βρει την καλύτερη προσφορά για το laptop που θέλουμε να πάρουμε, να “κλείσει” εισιτήρια για το επόμενο ταξίδι ή ακόμα και να κλείσει τα πάντα που αφορούν το επόμενο ταξίδι μας.

Δεν ανταποκρίνεται μόνο σε ό,τι ζητάμε. Ψάχνει και παίρνει πρωτοβουλίες για ό,τι μας συμφέρει περισσότερο. Προς το παρόν, είναι διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ και στοιχίζει 200 δολάρια το μήνα. Αν κάνουμε λίγη υπομονή, θα το πάρουμε πολύ πιο φθηνά όταν έλθει προς τα μέρη μας.

Bonus: ένα άλλο tip είναι η σύνδεση του ChatGPT με όποια άλλη εφαρμογή, μέσω του zapier (πχ με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το chatbot, ώστε να απαντάει αυτόματα στα emails που δεχόμαστε).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα