EuroLeague: Η μάχη των κορυφαίων παικτών στις βασικές στατιστικές κατηγορίες
Διαβάζεται σε 6'
Οι παίκτες που βρίσκονται στην κορυφή κάθε στατιστικής κατηγορίας και εκείνοι που τους καταδιώκουν μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση της regular season της EuroLeague.
- 11 Απριλίου 2026 12:31
Η πιο μαραθώνια και συναρπαστική regular season της EuroLeague πλησιάζει στο τέλος της με μόλις μία αγωνιστική να απομένει για την ολοκλήρωσή της. (σ.σ. και την εξ αναβολής αναμέτρηση της Χάποελ Τελ Αβίβ με την Μακάμπι Τελ Αβίβ).
Όπως γράφει το Sport24, πολλά παραμένουν ανοιχτά μέχρι να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες αναμετρήσεις, καθώς δεν έχει κλειδώσει ούτε η τετράδα, ούτε η εξάδα, αλλά ούτε και οι ομάδες που θα βρεθούν στα play-in καταλαμβάνοντας τις θέσεις 7 έως 10.
Τι συμβαίνει όμως με τις κούρσες των κορυφαίων παικτών ανά στατιστική κατηγορία; Ποιοι βρίσκονται στην κορυφή κάθε μίας; Ποιοι έχουν “καθαρίσει” την πρωτιά και τι χρειάζονται εκείνοι που τους καταδιώκουν στην τελευταία αγωνιστική;
Οι κορυφαίοι σκόρερ
Η μάχη ανάμεσα σε Βεζένκοβ, Ναν και Χίφι καλά κρατεί με τον φόργουρντ του Ολυμπιακού να έχει τον πρώτο λόγο, αλλά τους διώκτες του να αγωνίζονται μετά από εκείνον στην τελευταία αγωνιστική. Αυτό σημαίνει πως θα γνωρίζουν τι χρειάζονται για να τον προσπεράσουν, χωρίς όμως αυτό να κάνει πολύ εύκολο το έργο τους, καθώς αν ο Βεζένκοβ σκοράρει κοντά στο μέσο όρο του, εκείνοι θα χρειάζονται πάνω από 30 πόντους για να τον προσπεράσουν.
Το top-5 των κορυφαίων σκόρερ (μέσος όρος πόντων)
Σάσα Βεζένκοβ (Ολυμπιακός) – 19.4
Ναντίρ Χίφι (Παρί) – 19.0
Κέντρικ Ναν (Πανθηναϊκός AKTOR) – 19.0
Τιμοτέ Λουγουαγού-Καμπαρό (Μπασκόνια) – 18.4 πόντοι
Κάρσεν Έντουαρντς (Βίρτους) – 17.3 πόντοι
Κούρσα για έναν στο σύστημα αξιολόγησης
Ο Ελάιτζα Μπράιντ σε μία σεζόν αποκάλυψη έχει κατά μέσο όρο 21.0 PIR σε 37 αγωνιστικές και πρακτικά δεν κινδυνεύει από τους Μιλουτίνοβ (19.9 PIR), Φρανσίσκο (19.6 PIR) και Μονέκε (18.9) PIR που θα χρειαστούν σχεδόν 40 πόντους παραπάνω στην αξιολόγηση της τελευταίας αγωνιστικής από τον ίδιο για να τον προσπεράσουν.
Σε αυτήν τη σεζόν λοιπόν ο άσος της Χάποελ βρίσκεται δεύτερος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον απόλυτο πρωταγωνιστή στην αξιολόγηση, Σάσα Βεζένκοβ.
Ο άσος των ερυθρολεύκων λαμβάνει κατά μέσο όρο 23.4 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης ανά παιχνίδι και για να χάσει την πρωτιά στην τελευταία αγωνιστική θα χρειαζόταν ο Μπράιαντ να όχι απλά να διαλύσει κάθε ρεκόρ της EuroLeague, αλλά πολλά μαζί αφού τους χωρίζουν 100 πόντοι στη συνολική αξιολόγηση.
Το top-5 των κορυφαίων σε αξιολόγηση (μέσος όρος PIR)
Σάσα Βεζένκοβ (Ολυμπιακός) – 23.4
Ελάιτζα Μπράιαντ (Χάποελ Τελ Αβίβ) – 21.0
Νίκολα Μιλουτίνοβ (Ολυμπιακός) – 19.9
Σιλβέν Φρανσίσκο (Ζάλγκιρις) – 19.6
Τσίμα Μονέκε (Ερυθρός Αστέρας) – 18.9
Η δημιουργία έχει έναν απόλυτο πρωταγωνιστή
Ο Ολυμπιακός είναι η κορυφαία ομάδα σε ασίστ με 21.5 τελικές πάσες ανά αγώνα κατά μέσο όρο και δεν είναι είδησης πως ο Τόμας Γουόκαπ βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους πασέρ της διοργάνωσης με 5.9 ασίστ ανά παιχνίδι.
Μπροστά του βρίσκονται ο ΜακΚίνλεϊ Ράιτ με 6.2 ασίστ, ο συνήθης ύποπτος Μάικ Τζέιμς με 6.4 και ο Σιλβέν Φρανσίσκο που δεν περιορίζεται μόνο στο σκοράρισμα και με 6.5 τελικές πάσες ανά αγώνα είναι δεύτερος στη σχετική λίστα.
Απόλυτος πρωταγωνιστής όμως και χωρίς ανταγωνισμό είναι ο κύριος double-double Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ. Ο μαέστρος του Ερυθρού Αστέρα έχει 10 παιχνίδια με διψήφιες ασίστ, εκ των οποίων οι 6 ήταν double-double σε συνδιασμό με διψήφιους πόντους σε 37 αγωνιστικές και 7.6 ασίστ κατά μέσο όρο.
Έχει δηλαδή περισσότερες από 1 ασίστ κατά μέσο όρο παραπάνω από τον δεύτερο στη σχετική κατηγορία και γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο Φρανσίσκο θα έπρεπε να μοιράσει 40 τελικές πάσες στην αναμέτρηση της Ζάλγκιρις με την Παρί για να πλησιάσει τον Μίλερ-ΜακΙντάιρ.
Το top-5 των κορυφαίων δημιουργών (μέσος όρος ασίστ)
Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ (Ερυθρός Αστέρας) – 7.6
Σιλβέν Φρανσίσκο (Ζάλγκιρις) – 6.5
Μάικ Τζέιμς (Μονακό) – 6.4
ΜακΚίνλεϊ Ράιτ (Dubai BC) – 6.2
Τόμας Γουόκαπ (Ολυμπιακός) – 5.9
Χαμός στη μάχη των ριμπάουντ
Στη μάχη των ριμπάουντ σε αντίθεση με τις παραπάνω κατηγορίες η μάχη θα κρατήσει μέχρι το τελευταίο λεπτό της regular season.
Μετά από την ολοκλήρωση της 37ης αγωνιστικής και παρ’ όλο που ο Νίκολο Μιλουτίνοβ δεν μάζεψε ούτε ένα ριμπάουντ για πρώτη φορά μετά φέτος, παραμένει πρώτος με 6.911 ριμπάουντ, υπερτερώντας στο τρίτο δεκαδικό του Τζέιλεν Χορντ που έχει 6.909. Έχουν δηλαδή διαφορά 0.002 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Επίσης κοντά ακολουθούν και οι υπόλοιποι με τον Ταβάρες και τον Χουάντσο να έχουν 6.8 και τον Βεζένκοβ στην πέμπτη θέση με 6.7 ριμπάουντ.
Γίνεται αντιληπτό πως κάθε ριμπαόυντ στην τελευταία αγωνιστική μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Το top-5 των ριμπάουντ (μέσος όρος συνολικών ριμπάουντ)
Νίκολα Μιλουτίνοβ (Ολυμπιακός) – 6.9
Τζέιλεν Χορτν (Μακάμπι Τελ Αβίβ) – 6.9
Έντι Ταβάρες (Ρεάλ) – 6.8
Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (Πανθηναϊκός AKTOR) – 6.8
Σάσα Βεζένκοβ (Ολυμπιακός) – 6.8
Οι πρώτοι στα κλεψίματα
Άλλη μία κατηγορία που δεν έχει “κλειδώσει” ακόμη είναι τα κλεψίματα.
Πρώτος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται ο Λούκα Βιλντόζα με 1.4 κλεψίματα (1.38 για την ακρίβεια) ανά αγώνα και ακολουθείται από τον Άλφα Ντιαλό με επίσης 1.4 ή για να είμαστε ακριβείς 1.35 κλεμμένες μπάλες.
Ακολουθεί ο Αλέκσα Αβράμοβιτς και ο Τζίμι Κλαρκ με 1.33 και ο Νικ Γουάιλερ-Μπαμπ με 1.25 κλεψίματα.
Για τον Ντιαλό αρκεί μία βραδιά με τρία κλεψίματα αν ο Βιλντόζα δεν καταφέρει κανένα στην τελευταία αγωνιστική, ώστε να κάνει την ανατροπή στο νήμα.
Το top-5 στα κλεψίματα (μέσος όρος κλεψιμάτων)
Λούκα Βιλντόζα (Βίρτους) – 1.4
Άλφα Ντιαλό (Μονακό) – 1.4
Αλέκσα Αβράμοβιτς (Dubai BC) – 1.3
Τζίμι Κλαρκ (Μακάμπι Τελ Αβίβ) – 1.3
Νικ Γουάιλερ-Μπαμπ (Εφές) – 1.3
Εκείνος που σκεπάζει το καλάθι
Αν ψάξουμε για τη μάχη των μπλοκ, αυτή ίσως βρίσκεται στο ποιος θα καταλάβει τη 2η θέση. Εκεί βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο Μπάιγ Ντιάιγ της Βιλερμπάν με 1.4 μπλοκ ανά αγώνα και τον ακολουθούν με ο Νταν Οτούρου (1.3), ο Κάι Τζόουνς (1.26) και ο Μαμαντί Ντιακιτέ (1.25).
Στην πρώτη θέση όμως κάθεται ο άρχοντας των μπλοκ, Έντι Ταβάρες. Ο θηριώδης άσος της Ρεάλ έχει μοιράσει 71 τάπες σε 37 αναμετρήσεις και χρειάζεται 5 στην τελευταία αγωνιστική για να έχει κατά μέσο όρο 2 ακριβώς μπλοκ ανά αγώνα σε όλη τη σεζόν. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στις 1.92 τάπες, δηλαδή πάνω από μισό μπλοκ ανά παιχνίδι, ή σχεδόν 20 μπλοκ στη σεζόν, περισσότερα από τον δεύτερο.
Το top-5 στις τάπες (μέσος όρος μπλοκ)
Έντι Ταβάρες (Ρεάλ Μαδρίτης) – 1.9
Μπάιγ Ντιάιγ (Βιλερμπάν) – 1.4
Νταν Οτούρου (Χάποελ Τελ Αβίβ) – 1.3
Κάι Τζόουνς (Εφές) – 1.26
Μαμαντί Ντιακιτέ (Μπασκόνια) – 1.25