Σε κανονική λειτουργία το “Σισμανόγλειο” – Σε άλλους θαλάμους οι ασθενείς

Διαβάζεται σε 4'
Σε κανονική λειτουργία το “Σισμανόγλειο” – Σε άλλους θαλάμους οι ασθενείς
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (9/7) στον 1ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής. Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Έχει ομαλοποιηθεί η λειτουργία του νοσοκομείου μετά την πυρκαγιά – “Τρέξαμε να σωθούμε, ο διάδρομος είχε γεμίσει καπνό”.

Επέστρεψε στην κανονική λειτουργία του το Σισμανόγλειο νοσοκομείο μετά τη φωτιά που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Για την πυρκαγιά συνελήφθη 76χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν σε θάλαμο της πρώτης παθολογικής κλινικής και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία που αφορά εμπρησμό από πρόθεση.

Ο ηλικιωμένος ομολόγησε την πράξη του, λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες, πως έβαλε φωτιά με αναπτήρα στο στρώμα του κρεβατιού του διότι ένιωθε παραγκωνισμένος. Ωστόσο, δήλωσε μετανιωμένος για την πρόκληση της πυρκαγιάς.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες από εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Προληπτικά απομακρύνθηκαν περίπου 35 ασθενείς του πρώτου ορόφου καθώς και 35 του δεύτερου ορόφου. Οι εικόνες από το θάλαμο 8 του πρώτου ορόφου όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Σημειώνεται πως, από το συμβάν έχασε τη ζωή της μια 90χρονη, η οποία υπέστη ανακοπή καρδιάς κατά την εκκένωση.

“Τρέξαμε να σωθούμε, ο διάδρομος είχε γεμίσει καπνό”

Στιγμές τρόμου έζησαν οι ασθενείς της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όταν λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα ξέσπασε φωτιά σε θάλαμο νοσηλείας.

Μέσα σε λίγα λεπτά είχαν μείνει μόνο οι σιδερένιοι σκελετοί των κρεβατιών και καμένοι τοίχοι, όλος ο νοσοκομειακός εξοπλισμός καταστράφηκε από τις φλόγες.

Μία από τις ασθενείς που νοσηλευόταν στο δωμάτιο «6» περιέγραψε στην κάμερα της ΕΡΤ τις στιγμές της εκκένωσης, τονίζοντας ότι όλα εξελίχθηκαν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Όπως ανέφερε η κ. Μαρία, εκείνη την ώρα ήταν ήδη ξύπνια λόγω υψηλού πυρετού, όταν άκουσε μια νοσηλεύτρια να φωνάζει πανικόβλητη ότι είχε ξεσπάσει φωτιά. «Συνέβη γύρω στις 5 η ώρα το ξημέρωμα. Ακούσαμε μια νοσηλεύτρια να είναι σε πανικό και να φωνάζει “φωτιά”», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια περιέγραψε ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο διάδρομος είχε γεμίσει πυκνό καπνό, δυσκολεύοντας την ορατότητα και προκαλώντας πανικό στους νοσηλευόμενους. «Μέσα σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα είχε γεμίσει ο διάδρομος πάρα πολύ καπνό και δεν μπορούσες να δεις τίποτα», ανέφερε, εξηγώντας ότι οι ασθενείς εγκατέλειψαν άρον-άρον τα δωμάτιά τους χωρίς να προλάβουν να πάρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα. «Δεν πήραμε ούτε τα πράγματά μας, μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Εγώ έφυγα με τον ορό μου ουσιαστικά», είπε.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, οι πρώτοι που κατάφεραν να βγουν στον προαύλιο χώρο ήταν μόλις τέσσερις γυναίκες: η ίδια, η μητέρα της που τη συνόδευε, μία ηλικιωμένη ασθενής και η συγκάτοικός της. Όπως υποστήριξε, εκείνες οι ίδιες κινητοποιήθηκαν αμέσως, χωρίς να δεχθούν βοήθεια κατά την έξοδό τους. «Δεν μας βοήθησε κάποιος. Η μητέρα μου μού είπε “σήκω να φύγουμε” γιατί είχε πάρει φωτιά και η νοσηλεύτρια φώναζε», είπε, προσθέτοντας ότι πολλοί ασθενείς πιθανότατα κοιμόντουσαν ακόμη εκείνη την ώρα.

Η μάρτυρας έκανε λόγο για εικόνες πανικού, σημειώνοντας ότι πολλοί ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες και ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας αδυνατούσαν να μετακινηθούν μόνοι τους. Όπως είπε, οι ίδιοι οι ασθενείς φώναζαν «φωτιά» προσπαθώντας να ειδοποιήσουν όσους βρίσκονταν στους θαλάμους, ενώ κατευθύνονταν προς την έξοδο.

Παρά τον έντονο καπνό, η ίδια εξήγησε ότι κατάφεραν να διαφύγουν επειδή η φωτιά βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο και πρόλαβαν να κινηθούν πριν εξαπλωθεί ο καπνός στον διάδρομο. «Ήμασταν από τους πρώτους που βγήκαμε. Ευτυχώς ξέραμε τη διαδρομή», ανέφερε.

Αναφερόμενη στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, είπε ότι, σύμφωνα με όσα γνώριζε, στο δωμάτιο το οποίο είναι το «10» νοσηλεύονταν τρία άτομα και πως η εστία φαίνεται να ξεκίνησε από το μεσαίο κρεβάτι. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα. «Δεν γνωρίζουμε τον λόγο που ξεκίνησε η φωτιά», σημείωσε.

Η ίδια πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή οι ασθενείς, υπήρξαν ζημιές σε θαλάμους, ωστόσο όλοι οι νοσηλευόμενοι διασώθηκαν. «Μας είπαν ότι έχουν καεί δωμάτια, αλλά οι ασθενείς, δόξα τω Θεώ, έχουν σωθεί», κατέληξε.

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα