Ιoniki: Ανάπτυξη αγορών το 2027 και επενδυτικός σχεδιασμός €23 εκατ.
Διαβάζεται σε 3'
Η Ioniki ξεκίνησε τη διεθνή της δραστηριότητα το 2016 και σήμερα διαθέτει προϊόντα σε περισσότερες από 40 αγορές, μεταξύ των οποίων χώρες της Ευρώπης, η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
- 02 Νοεμβρίου 2026 06:50
Την περαιτέρω ανάπτυξη στις υφιστάμενες αγορές και τη διερεύνηση εισόδου σε νέες θέτει ως προτεραιότητες για το 2027 η Ioniki, με συζητήσεις σε εξέλιξη για συνεργασίες με επιχειρήσεις λιανικής και διανομείς, καθώς και για την τοποθέτηση προϊόντων της σε διεθνείς αλυσίδες. Ο σχεδιασμός αξιοποιεί τόσο τα επώνυμα προϊόντα όσο και τη δραστηριότητα ιδιωτικής ετικέτας.
Η βιομηχανία, μέλος του Switz Group, αναμένει να ολοκληρώσει το 2026 με ανάπτυξη περίπου 10%, ενώ μέχρι στιγμής κινείται με μονοψήφιο ρυθμό. Το 2025 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €32,93 εκατ., αυξημένος κατά 9,18% έναντι του 2024. Το μικτό κέρδος ενισχύθηκε κατά 13,98%, στα €10,23 εκατ., ενώ τα EBITDA υποχώρησαν οριακά κατά 0,49%, στα €2,02 εκατ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €1,36 εκατ., αυξημένα κατά 2,19%.
Την ανάπτυξη προβλέπεται να υποστηρίξει επενδυτικό σχέδιο €23 εκατ., το οποίο η εταιρεία αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα. Περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου στη Νεοχωρούδα, με γραμμές παραγωγής περισσότερο προσανατολισμένες στις συνεργασίες του εξωτερικού.
Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού προορίζεται για τη δημιουργία κέντρου logistics περίπου 10.000 τ.μ. σε ιδιόκτητη έκταση στη Σίνδο, με δυνατότητα αποθήκευσης 5.000–6.000 παλετών. Το κέντρο αναμένεται να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας της Ioniki και να λειτουργήσει ως κόμβος διακίνησης κατεψυγμένων προϊόντων για το σύνολο των δραστηριοτήτων του Switz Group.
Στο 40% του τζίρου οι εξαγωγές
Οι εξαγωγές αποτελούν σημαντικό συντελεστή της ανάπτυξης, καταγράφοντας αύξηση περίπου 25% στο οκτάμηνο του 2026 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2025. Πλέον αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του συνολικού κύκλου εργασιών, με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Αυστραλία να συγκαταλέγονται στις βασικές και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές.
Η Ioniki ξεκίνησε τη διεθνή της δραστηριότητα το 2016 και σήμερα διαθέτει προϊόντα σε περισσότερες από 40 αγορές, μεταξύ των οποίων χώρες της Ευρώπης, η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Μετά τις νέες συνεργασίες που ανέπτυξε το 2025 στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, φέτος δίνει έμφαση στη διατήρηση και την περαιτέρω αξιοποίησή τους, συνεχίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
Προσδοκίες διαμορφώνονται και για την Κεντρική Ευρώπη, όπου συνεργάζεται με αλυσίδες όπως οι Aldi, REWE και Edeka. Στο σημερινό εξαγωγικό μείγμα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συμμετέχουν με περίπου 60% και τα επώνυμα με 40%. Σε επίπεδο συνολικού κύκλου εργασιών, η συμμετοχή του private label είχε διαμορφωθεί σε 35% το 2025.
Οι κατηγορίες με ζήτηση και οι νέες προσθήκες
Μεταξύ των προϊόντων του porfolio της οι ελληνικές πίτες και τα προϊόντα με φέτα διατηρούν ισχυρή αναγνωρισιμότητα στις διεθνείς αγορές, ενώ αυξανόμενο ενδιαφέρον καταγράφεται για flatbreads και bagels. Η εταιρεία διακρίνει προοπτικές ανάπτυξης στο εξωτερικό και για τα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά.
Η ζήτηση στις συγκεκριμένες κατηγορίες συνδέεται, κατά την εταιρεία, με την ανάπτυξη των προϊόντων ευκολίας, την αναζήτηση ethnic και μεσογειακών γεύσεων και τη δυνατότητα αξιοποίησης των προϊόντων σε διαφορετικές περιστάσεις κατανάλωσης, τόσο στη λιανική όσο και στην επαγγελματική εστίαση.
Στις νέες προσθήκες περιλαμβάνονται τα NY Original Bagels, σε τρεις εκδοχές: κλασική, με νιφάδες βρώμης και με παπαρουνόσπορο. Η γκάμα περιλαμβάνει επίσης μπουρέκι με κοτόπουλο γύρο-κεμπάπ και τζατζίκι, διπλά ρολά με σπανάκι και φέτα, παραδοσιακή σπανακόπιτα, στριφτές πίτες με φύλλο και flatbreads. Στην κατηγορία των γλυκών διαθέτει, μεταξύ άλλων, μπακλαβά, πορτοκαλόπιτα και κανταΐφι.