Boeing: Έχασε 26 δισ. δολάρια σε 48 ώρες

Boeing: Έχασε 26 δισ. δολάρια σε 48 ώρες
Αεροπλάνο της Boeing. (AP Photo/Kin Cheung) AP

Πώς η αεροπορική τραγωδία της Ethiopian, και οι εξελίξεις ντόμινο που ακολούθησαν, πυκνώνουν τα συννέφα πάνω από τα κεντρικά της Boeing στο Σικάγο

Μέχρι και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την αεροπορική τραγωδία με το Boeing 737 Max της Ethiopian Airlines όλα στα κεντρικά της εταιρείας έμοιαζαν να πηγαίνουν τέλεια. Οι νέες παραγγελίες αυξάνονταν συνεχώς και αντίστοιχα ο τζίρος και τα κέρδη της. Η εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν από 102 χρόνια από τον William Boeing στο Σιάτλ, όπου ακόμη και σήμερα είναι οι εγκαταστάσεις της, είδε την 1η Μαρτίου την μετοχή της να φτάνει σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η είδηση της τραγωδίας τα ανέτρεψε όλα. Η σύνδεση με την αεροπορική τραγωδία της Lion Air τον περασμένο Οκτώβριο (σ.σ. και στις δύο περιπτώσεις το αεροσκάφος ήταν το Boeing 737 Max) έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Αρχικά Κίνα και Αιθιοπία καθήλωσαν στο έδαφος όλα τα Boeing 737 για να ακολουθήσουν στην συνέχεια και άλλες χώρες ενώ το οριστικό χτύπημα ήταν η απαγόρευση πτήσεων Boeing 737 Max σε όλη την Ευρώπη από την EASA.

Έτσι ενώ στις περισσότερες αεροπορικές τραγωδίες συνδέονται με τον ανθρώπινο παράγοντα στην προκειμένη ήδη έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι έχουμε να κάνουμε με κατασκευαστικό πρόβλημα της Boeing. To παραπάνω οδήγησε σε κατάρρευση της τιμής της μετοχής της εταιρείας που διαπραγματεύεται στον Nasdaq.

Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα του Yahoo Finance η τιμή της μετοχής βρέθηκε από τα 422,54 δολάρια που διαπραγμαγματεύονταν στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 8ης Μαρτίου (σ.σ. τελευταία συνεδρίαση πριν την πτώση του αεροσκάφους) στα 400 δολάρια στο κλείσιμο της Δευτέρας και ακόμη χαμηλότερα χθες το βράδυ (-6,15%), στα 375,4 δολάρια. Ουσιαστικά σε 48 ώρες η κεφαλαιοποίηση της Boeing μειώθηκε κατά 26 δισ. δολάρια φθάνοντας πλέον τα 212 δισ. δολαρια.

Για να έχουμε μία τάξη των μεγεθών η κεφαλαιοποίηση της Boeing είναι στα επίπεδα του ΑΕΠ της Ελλάδας (σ.σ. για το 2018 υπολογίζονταν στα 187,7 δισ. ευρώ) ενώ ο τζίρος της για το 2018 ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 δισ. δολάρια. Το σύνολο των εργαζομένων ανέρχεται σε 153.027 άτομα με τα μισά από αυτά (70.000) να εργάζονται στις εγκαταστάσεις στο Σιάτλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα