EASA: Απαγόρευση των πτήσεων Boeing 737 MAX σε όλη την Ευρώπη

EASA: Απαγόρευση των πτήσεων Boeing 737 MAX σε όλη την Ευρώπη
Αεροπλάνα Boeing 737 MAX 8 στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Ουάσινγκτον AP

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Αεροπορίας ήρθε μετά από ανάλογες κινήσεις από τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας αρκετών κρατών.

Πλήρη απαγόρευση των πτήσεων για το Boeing 737 Max στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο αποφάσισε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), μετά τις δύο αεροπορικές τραγωδίες με εκατοντάδες νεκρούς μέσα σε λίγους μήνες με τον συγκεκριμένο μοντέλο αεροπλάνων.

Τον αποκλεισμό του αεροσκάφους Boeing 737 Max 8 από τον γερμανικό εναέριο χώρο ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Αντρέας Σόιερ. Αντίστοιχη απαγόρευση είχε επιβάλει λίγο νωρίτερα και η Βρετανία, μετά και την δεύτερη εντός λίγων μηνών συντριβή αεροσκάφους αυτού του τύπου, πρώτα της ινδονησιακής «Lion Air» και την περασμένη Κυριακή των Αιθιοπικών Αερογραμμών.

«Η ασφάλεια έχει απόλυτη προτεραιότητα. Μέχρι να διαλυθούν όλες οι αμφιβολίες, ο γερμανικός εναέριος χώρος είναι κλειστός για το Boeing 737 Max 8», δήλωσε ο κ. Σόιερ και διευκρίνισε ότι το μέτρο αφορά μόνο για υπερπτήσεις, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους δεν χρησιμοποιείται πλέον σε καμία πτήση με προορισμό ή αφετηρία γερμανικό αεροδρόμιο, μετά και την απόφαση του τουριστικού κολοσσού TUI να σταματήσει τις πτήσεις με το Boeing 737 Max 8.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Βρετανίας, ο αποκλεισμός που επεβλήθη αφορά εκτός από τις υπερπτήσεις και τις απογειώσεις και προσγειώσεις από/σε βρετανικό αεροδρόμιο. Σε ανάλογες ενέργειες προχώρησαν μεταξύ άλλων η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία.

Έπειτα από όλα αυτά, η αξία της μετοχής της Boeing έπεσε κατά 6%, αν και η κατασκευάστρια εταιρία επιμένει ότι έχει κάθε εμπιστοσύνη στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται και για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Η Ιταλία θα απαγορεύσει από τις 22.00 ώρα Ελλάδας τη χρήση του εναέριου χώρου της στα Boeing 737 Max, δύο ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους ίδιου μοντέλου της Ethiopian Airlines, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ιταλίας (Enac).

«Δεδομένης (…) της απουσίας ασφαλών πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική του δυστυχήματος της Ethiopian Airlines (…) και του προηγούμενου δυστυχήματος τον Οκτώβριο στην Ινδονησία, η Enac διατάζει, ως προληπτικό μέτρο, το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ιταλίας σε όλες τις πτήσεις που πραγματοποιούνται με αυτού του τύπου τα αεροσκάφη αρχής γενομένης από σήμερα στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας)», τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου.

Επίσης, η Γαλλία, με τη σειρά της, αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία των Boeing 737 Max στον εναέριο χώρο της, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

«Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες του δυστυχήματος στην Αιθιοπία, οι γαλλικές αρχές πήραν την απόφαση, προληπτικά, να απαγορεύσουν κάθε εμπορική πτήση που πραγματοποιείται με Boeing 737 Max από, προς ή πάνω από τη γαλλική επικράτεια» σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου.

Επιπλέον, η Ιρλανδία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα Boeing 737 Max ως «προληπτικό μέτρο» μετά τα δύο δυστυχήματα με αυτού του είδους το αεροσκάφος, σε διάστημα λίγων μηνών, όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (IAA).

Και η ολλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος της για τα Boeing 737 Max, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν η Πολωνία, που διέταξε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της και την καθήλωση του στόλου των αεροσκαφών, η Αυστρία που ανακοίνωσε ότι καθηλώνει τα αεροσκάφη Boeing 737 Max για λόγους ασφαλείας μέχρι νεωτέρας, επισημαίνοντας ότι «η ασφάλεια είναι η κύρια προτεραιότητα στην αεροπλοϊα» αλλά και η Νορβηγία, όπου η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας γνωστοποίησε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της Νορβηγίας στα Boeing 737 Max, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Και η Τουρκία

Η Τουρκία ανέστειλε τις πτήσεις των αεροσκαφών Boeing 737 Max 8 και 9 ως «προληπτικό μέτρο», γνωστοποίησαν αξιωματούχοι.

Σε μια ανακοίνωση, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών τονίζει ότι τα δύο μοντέλα αεροσκαφών ενεπλάκησαν σε δύο διαφορετικά δυστυχήματα τους τελευταίους πέντε μήνες.

Η απόφαση αναστολής θα εφαρμοστεί μέχρι νεωτέρας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο τουρκικός αερομεταφορέας Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις πτήσεις των 12 αεροσκαφών τύπου Boeing 737 Max.

Ο Μπιλάλ Εκσί, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αναφέρει σε ένα tweet ότι τα αεροσκάφη θα αποσυρθούν από τις εμπορικές πτήσεις από τη 13η Μαρτίου.

Καθηλώνει τα Boeing 737 MAX 8 η ρωσική S7

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία S7 ανακοίνωσε ότι θα καθηλώσει στο έδαφός της τα αεροσκάφη Boeing 737 Max 8 αρχής γενομένης από την Τετάρτη μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ο στόλος της αποτελείται από 96 αεροσκάφη, μεταξύ αυτών δύο Boeing 737 Max, τα μοναδικά αεροπλάνα αυτού του τύπου που είναι ιδιοκτησίας ρωσικών αεροπορικών εταιρειών.

Στο δελτίο τύπου, επισημαίνεται ότι η απόφασή της αυτή δεν θα επηρεάσει τα προγραμματισμένα δρομολόγιά της.

Απαγορεύσεις από ΗΕΑ και Κουβέιτ

H Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απαγόρευσε τις πτήσεις όλων των μοντέλων Boeing 737 MAX στον εναέριο χώρο των ΗΑΕ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων (WAM).

Η Flydubai είναι η μοναδική αεροπορική εταιρεία στα ΗΑΕ που χρησιμοποιεί αεροσκάφη MAX 8 και MAX 9.

Στο Κουβέιτ, η Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας απαγόρευσε τις πτήσεις των μοντέλων αεροσκαφών BOEING 737 MAX 8, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KUNA.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα