Έκθεση ΔΝΤ για Ελλάδα: Ισχνή ανάπτυξη το 2014 και προειδοποιήσεις για νέες περικοπές

Τι διαπιστώνει το ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ζητά εγγυήσεις από την ΕΕ για το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει το 2014. Επιμένουν για είσπραξη του φόρου ακινήτων, μέσω ΔΕΗ
- 31 Ιουλίου 2013 16:24
Στη δημοσιότητα δόθηκε την Τετάρτη η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, η οποία προβλέπει ισχνή ανάπτυξη 0,6% για το 2014.
Στην έκθεση υπάρχουν αρκετοί αστερίσκοι, όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και αναφορές στο ότι η Ελλάδα διανύει το 6ο έτος ύφεσης και η ανεργία αγγίζει το 27%.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο στόχος για τα έσοδα μέχρι το Σεπτέμβριο είναι πλέον 900 εκατ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ) και γίνεται ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα πώλησης της ΔΕΠΑ. Αναφορά γίνεται επίσης στα λιμάνια, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, καθώς και στην αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ έως στο τέλος του έτους.
Ολόκληρη η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Επίσης, γίνεται αναφορά στο χρηματοδοτικό κενό, που θα προκύψει μετά τον Ιούλιο του 2014 και ζητά από την ΕΕ να προσδιοριστεί το πώς θα καλυφθεί.
Σημειώνεται ότι κενά που εντοπίστηκαν έχουν κλείσει με πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτά θα επαναξιολογηθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014, κατά τη διάρκεια της επόμενης αναθεώρησης.
Το ΔΝΤ, διαπιστώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ σημειώνει ότι και το έλλειμμα μπορεί να εκτροχιαστεί, λόγω των αποκλίσεων στις μεταρρυθμίσεις, την έλλειψη ρευστότητας, αλλά και την πιθανή πολιτική αστάθεια.
Το ΔΝΤ κάνει ειδική αναφορά στο μέτωπο της φορολογίας και διαπιστώνει ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στα έσοδα, αλλά έχουν προκύψει νέα εμπόδια.
Όσον αφορά στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, το ΔΝΤ επιμένει ότι θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται μέσω της ΔΕΗ, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον φορολογικό μηχανισμό. Αν το μέτρο δεν επιτύχει, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρξουν νέες περικοπές, ακόμα και σε οικονομικά ασθενέστερους.