“Καρφιά” για παρατυπίες στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Από το κόσκινο της Κομισιόν η αναδιάρθρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Υπαινιγμοί για παρατυπίες σε ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση
- 13 Ιουλίου 2011 16:11
Εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο η διαδικασία ήταν σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο, η Κομισιόν ξεκινάει έρευνα για την αναδιάρθρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνουν 6 μέτρα, συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες από την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στα μέτρα αυτά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, περιλαμβάνονται:
* η διαγραφή υποχρεώσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
* οι μετατάξεις προσωπικού και η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων
* η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας
* οι συμβάσεις για τη συνεργασία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τον ΟΣΕ
* οι αποζημιώσεις που παρέχονται στην εταιρεία για τις υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας (“άγονες γραμμές”)
Όπως αναφέρει η Κομισιόν στη σχετική της ανακοίνωση και με βάση τα στοιχεία που διέθεσαν οι ελληνικές υπηρεσίες “δεν είναι βέβαιο ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν προσπορίζουν αθέμιτο επιλεκτικό πλεονέκτημα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ”.
Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν κάποια από τα μέτρα για την ανασυγκρότηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνιστούν κρατική ενίσχυση υπέρ της εταιρείας.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του μνημονίου αλλά και του μεσοπρόθεσμου σχεδίου η Ελλάδα έχει συμφωνήσει πως μέχρι το τέλος του 2011 θα έχει προχωρήσει στην πλήρη αποκρατικοποίηση της εταιρείας, μεταβιβάζοντας το 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ιδιώτες επενδυτές.