ΝΑΤΟ: Με μια λέξη ο Όρμπαν “παγώνει” τις ελπίδες της Ουκρανίας για ένταξη

ΝΑΤΟ: Με μια λέξη ο Όρμπαν “παγώνει” τις ελπίδες της Ουκρανίας για ένταξη
Γενς Στόλτενμπεργκ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP

Ένα ακόμα "επεισόδιο" στη δύσκολη σχέση της Ουγγαρίας με την Ουκρανία και στην προσπάθεια της τελευταίας να μπει στο ΝΑΤΟ.

Η δύσκολη σχέση της Ουγγαρίας με τη γειτονική Ουκρανία επιδεινώθηκε την Παρασκευή (21/04), καθώς ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν φρέναρε τα όνειρα της χώρας για το ΝΑΤΟ με ένα μονολεκτικό tweet.

Τι;” έγραψε ο Όρμπαν σε ανάρτησή του απαντώντας σε άρθρο του Politico σχετικά με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Κίεβο την Πέμπτη ότι «η θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ».

Οι σχέσεις μεταξύ Βουδαπέστης και Κιέβου είναι τεταμένες. Η Ουγγαρία πέρασε χρόνια εμποδίζοντας τις συνόδους υψηλού επιπέδου του ΝΑΤΟ με Ουκρανούς αξιωματούχους, φαινομενικά λόγω ανησυχιών για τα δικαιώματα των ουγγρόφωνων στη δυτική Ουκρανία.

Και παρά την καταδίκη της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας, η Ουγγαρία αρνήθηκε να στείλει όπλα για να βοηθήσει τη γείτονά της. Ανώτεροι Ούγγροι αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να επισκέπτονται τακτικά τη Μόσχα και να διατηρούν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Την ίδια στιγμή, η συμπόρευση της Ουγγαρίας με την Τουρκία για να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει απογοητεύσει τις δυτικές πρωτεύουσες.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, αποφάσισαν το 2008 ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί τελικά στη συμμαχία. Αλλά η πορεία του Κιέβου προς το ΝΑΤΟ έχει σταματήσει και τον Σεπτέμβριο η ηγεσία της Ουκρανίας ζήτησε μια «επιταχυνόμενη διαδικασία» για να ενταχθεί.

Όμως, το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο. Οι περισσότεροι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θέλουν να αποφύγουν μεγάλες κινήσεις στη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας όσο ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη.

Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι συζήτησε μια πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για να βοηθήσει την Ουκρανία να φύγει από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής και να ακολουθήσει τα πρότυπα της συμμαχίας.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές τι είδους πολιτικό μήνυμα θα επιλέξουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ να δώσουν στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.

“Χωρίς μια κυρίαρχη Ουκρανία, δεν υπάρχει νόημα να συζητάμε για ένταξη”

Μιλώντας στη Γερμανία το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι εταίροι της Ουκρανίας συγκεντρώθηκαν στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν για να συζητήσουν την περαιτέρω βοήθεια στο Κίεβο, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι προς το παρόν οι σύμμαχοι θέλουν να έχουν τα μάτια τους στην πιεστική πρόκληση να βοηθήσουν την Ουκρανία να κερδίσει.

«Όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», είπε. «Αλλά η κύρια εστίαση τώρα είναι φυσικά στο πώς να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει».

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η υποστήριξή μας βοηθά την Ουκρανία να προχωρήσει προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση», είπε, προσθέτοντας, «χωρίς μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη Ουκρανία, δεν υπάρχει νόημα να συζητάμε για ένταξη».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα