Αλεξέι Ναβάλνι: Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τον εχθρό του Πούτιν

Αλεξέι Ναβάλνι: Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τον εχθρό του Πούτιν
Ο Αλεξέι Ναβάλνι σε πορεία διαμαρτυρίας AP

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του προέδρου της Ρωσίας, νοσηλεύεται διασωληνωμένος μετά από δηλητηρίαση. Δεν είναι η πρώτη φορά που κινδυνεύει.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι Ρώσος δικηγόρος, πολιτικός ακτιβιστής και κριτικός της διαφθοράς του Προέδρου της χώρας, Βλάντιμιρ Πούτιν. Το 2012 η Wall Street Journal τον περιέγραψε ως “τον άνθρωπο που ο Βλάντιμιρ Πούτιν φοβάται περισσότερο”.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας AP

Ο ίδιος έχει περιγράψει τον εαυτό του ως “εθνικιστή δημοκράτη”. Είναι μέλος του Ρωσικού Αντιπολιτευτικού Συντονιστικού Συμβουλίου και επικεφαλής του κόμματος Προόδου. Το 2013 είχε λάβει συμμετοχή στις δημοκρατικές εκλογές της Μόσχας. Ηττήθηκε από τον Σεργκέι Σομπιάνιν, έχοντας συγκεντρώσει το 27% των ψήφων. Ο ίδιος στράφηκε κατά των αρχών, τις οποίες κατηγόρησε για νοθεία.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει διοργανώσει πληθώρα διαδηλώσεων υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά της διαφθοράς. Με έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε γνωστός μέσα από το ιστολόγιό του στο LiveJournal αλλά και το κανάλι του στο Youtube, όπου μετρά πάνω από 2,9 εκατομμύρια συνδρομητές.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι λίγο πριν τη δίκη του το 2017 AP

Του έχει απαγορευτεί η εμφάνιση στη δημόσια τηλεόραση και έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών. Έχει καταδικαστεί δύο φορές με αναστολή, τον Ιούλιο του 2013 και τον Δεκέμβριο του 2014.

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεμόριαλ τον θεωρεί “πολιτικό κρατούμενο”. Τον Φεβρουάριο του 2014, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και του επετράπη έρχεται σε επαφή μόνο με την οικογένειά του.

Το Μάρτιο του 2017, σε συνεργασία με το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς, δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ όπου κατηγορεί για διαφθορά τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Τώρα, ο Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται σε κώμα. Η κατάστασή του είναι κρίσιμη ενώ παραμένει διασωληνωμένος.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται επίθεση. Το 2017, υπέστη σοβαρό χημικό έγκαυμα στο δεξί του μάτι, μετά από επίθεση με πράσινη αντισηπτική βαφή.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι μετά την επίθεση με αντισηπτική βαφή, τον φροντίζει η σύζυγός του AP

Το 2019 μετά από παρακίνηση και συμμετοχή σε διαδηλώσεις, ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 30 ημερών. Κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής του αρρώστησε. Οι γιατροί τον διέγνωσαν με “δερματίτιδα εξ’ επαφής”, όμως ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ποτέ δεν υπέφερε από αλλεργικές αντιδράσεις. Ο γιατρός του εξήγησε πως κατά πάσα πιθανότητα είχε δηλητηριαστεί.

Το χρονικό της δηλητηρίασης

Ο Αλεξέι Ναβάλνι βρισκόταν σε πτήση από τη Σιβηρία για τη Μόσχα.

“Ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε” και “βρίσκεται εφεξής στην εντατική”, σημείωσε στο μήνυμά της, η εκπρόσωπός του Κίρα Γιάρμις. “Πιστεύουμε ότι ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε με κάτι που ανακατεύτηκε με το τσάι του. Δεν ήπιε τίποτε άλλο σήμερα το πρωί.

“Οι γιατροί δήλωσαν ότι το δηλητήριο απορροφήθηκε γρήγορα μέσω του ζεστού ροφήματος”, διευκρίνισε.

Βίντεο που δημοσιεύουν διεθνή ΜΜΕ δείχνουν τον Ναβάλνι να μεταφέρεται με φορείο στο ασθενοφόρο που τον περίμενε στο αεροδρόμιο του Ομσκ, μετά την έκτακτη προσγείωση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε.

Συνταξιδιώτης του καταγράφει υλικό, όπου ακούγονται οι κραυγές πόνου κατά τη διάρκεια της πτήσης. Όπως εξηγει ο Πάβελ Λεμπεντέβ μέσω του Instagram, ο Ναβάλνι πήγε τουαλέτα λίγη ώρα μετά την απογείωση, όμως δεν γύρισε ποτέ πίσω στη θέση του. Άρχισε να αισθάνεται άσχημα, το πλήρωμα έσπευσε να τον βοηθήσει, ενώ εκείνος εξακολουθούσε να κραυγάζει από τον πόνο.

Στενός συνεργάτης του Ναβάλνι, ανέφερε πως οι αρχές αναγνώρισαν την ουσία που κατά πάσα πιθανότητα προκάλεσε την δηλητηρίαση. Όπως εξηγούν, είναι θανατηφόρα ενώ οι γιατροί οφείλουν να τη χειριστούν με ιδιαίτερη προσοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα