Black Lives Matter: Η χώρα της ”Ελευθερίας” δολοφονεί Αφροαμερικανούς για το τίποτα

Black Lives Matter: Η χώρα της ”Ελευθερίας” δολοφονεί Αφροαμερικανούς για το τίποτα
Διαμαρτυρία για τον θάνατο Αφροαμερικανού στις ΗΠΑ AP

Οργή έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ ο θάνατος ενός ακόμη Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από αστυνομικούς, αυξάνοντας έτσι τη μεγάλη λίστα των θυμάτων αστυνομικής βίας.

Οι ΗΠΑ αυτοπροσδιορίζονται από καταβολή τους, ως το προπύργιο της δημοκρατίας, της ισότητας, της ελευθερίας. Πολλοί από τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ισχυριστεί ότι η χώρα τους αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσο αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που φυσικά δεν έχει αποφύγει ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, άνοιξε πάλι το debate περί των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών και περί της αστυνομικής αυθαιρεσίας, πυροδοτώντας νέες διαδηλώσεις.

Η αλήθεια είναι πως ακόμη και η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, δεν κατάφερε στο ελάχιστο να αλλάξει ή να περιορίσει τέτοια περιστατικά, όπως αυτό που συνέβη στην Μινεάπολη, τη Δευτέρα το βράδυ και έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και διαδηλώσεων.

Η υπόθεση θυμίζει έντονα εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το 2014. Ο θάνατός του συνέβαλε στην ανάδυση του κινήματος Black Lives Matter.

Το κίνημα αυτό δεν δημιουργήθηκε από το πουθενά. Είχαν προηγηθεί οι ελπίδες που δημιούργησε η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα, ως προς τη σημασία της για τη βελτίωση της θέσης των Αφροαμερικανών στην αμερικανική κοινωνία.

Σήμερα, σχεδόν 11 χρόνια μετά την πρώτη θητεία του, τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί. Η αστυνομική βία κατά των μειονοτήτων συνεχίζει αμείωτη, με την αστυνομία να έχει δολοφονήσει 1.134 ανθρώπους στη διάρκεια του περασμένου χρόνου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας μαύρος ηλικίας 15 έως 34 ετών, έχει πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πυροβοληθεί από την αστυνομία, από ένα λευκό της ίδιας ηλικίας.

Ταυτόχρονα, οι οικογένειες των μαύρων έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τις οικογένειες των λευκών, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008, με πολλές από αυτές να έχουν χάσει τα σπίτια τους και να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Όλα τα παραπάνω έχουν εξοργίσει την κοινωνία και ιδιαίτερα τη μαύρη κοινότητα της χώρας, ενώ οι ελπίδες που αρχικά γεννήθηκαν στο πρόσωπο του Ομπάμα έχουν εξανεμιστεί. Ειδικά, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, τα πράγματα όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν, το αντίθετο, μάλλον χειροτέρεψαν.

Με αφορμή, λοιπόν, τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, το News 24/7 σας παρουσιάζει αντίστοιχα περιστατικά αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια:

Τρέιβορ Μάρτιν

Όταν το 2012 ο Τζορτζ Ζίμερμαν δολοφόνησε τον 17χρονο Τρέιβον Μάρτιν στις ΗΠΑ κηρύχθηκε ακόμη ένας εμφύλιος πόλεμος και το κίνημα Black Lives Matter άρχισε τη μάχη.

Όλα ξεκίνησαν στις 26 Φεβρουαρίου του 2012 όταν ο Τρέιβον Μάρτιν, 17 ετών, πυροβολήθηκε καθώς επέστρεφε στο σπίτι του στο Σάνφορντ, αφού είχε αγοράσει αναψυκτικό και καραμέλες, από τον Τζορτζ Ζίμερμαν, Αμερικανό, περουβιανής καταγωγής, εθελοντή φύλακα που έκανε βάρδια φύλαξης στην γειτονιά του.

Ο Τζορτζ Ζίμερμαν συνελήφθη για λίγο και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος διότι επικαλέστηκε κατάσταση νόμιμης άμυνας, αν και το θύμα του δεν ήταν οπλισμένο. Η υπόθεση προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών που ανάγκασε τον διευθυντή της αστυνομίας του Σάνφορντ και τον αρχικά διορισμένο εισαγγελέα να παραιτηθούν από την έρευνα.

Το θέμα παρέμεινε επί εβδομάδες στο προσκήνιο από τα μέσα ενημέρωσης, οι γονείς του νεκρού παιδιού οργάνωσαν μέσω του Ίντερνετ εκστρατεία ζητώντας την άσκηση δίωξης κατά του δράστη και την απόδοση δικαιοσύνης, ενώ αναζωπυρώθηκε η συζήτηση στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή, τον νόμο “Stand your Ground” περί νόμιμης άμυνας και τις διακρίσεις κατά της κοινότητας των μαύρων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε πάρει θέση για το θέμα δηλώνοντας: “Εάν είχα γιο, θα έμοιαζε με τον Τρέιβον Μάρτιν”. Αν και κινδύνευε με ποινή ισόβιας κάθειρξης ή άνω των 30 ετών ο 29χρονος Ζίμερμαν αθωώθηκε.

Έρικ Γκάρνερ

Ο Έρικ Γκάρνερ έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, όταν ο αστυνομικός επεχείρησε να τον ακινητοποιήσει με μια λαβή, οδηγώντας τον άοπλο άνδρα, που αντιμετώπιζε προβλήματα παχυσαρκίας, στον θάνατο. Τα αμερικανικά μέσα ανέφεραν ότι τα αιτία της σύλληψής του, αποτέλεσε η άρνησή του να δεχθεί έλεγχο από τους αστυνομικούς που τον πλησίασαν, υποπτευόμενοι πως το θύμα πουλούσε λαθραία τσιγάρα μετά από σύντομη λογομαχία που είχε μαζί τους.

Ο άτυχος άνδρας λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή φώναζε, επανειλημμένα, στους αστυνομικούς πως δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ο 43χρονος άνδρας ήταν οικογενειάρχης και πατέρας έξι παιδιών.

Το κίνημα Black Lives Matter AP

Λακουάν ΜακΝτόναλντ

Ο αστυνομικός Βαν Ντάικ, πυροβόλησε και σκότωσε χωρίς λόγο τον 17χρονο Λακουάν ΜακΝτόναλντ τον Οκτώβριο του 2014, όταν ο νεαρός αρνήθηκε να πετάξει κάτω το μαχαίρι που είχε πάνω του.

Οι δώδεκα ένορκοι γνωστοποίησαν την ετυμηγορία τους, κρίνοντας τον πρώην αστυνομικό ένοχο για την κατηγορία του φόνου. Τον έκριναν επίσης ένοχο άλλων δεκαέξι κατηγοριών, ιδίως αυτή της οπλοχρησίας με επιβαρυντικές περιστάσεις, αλλά τον αθώωσαν ως προς την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Η νομοθεσία στην Πολιτεία Ιλινόι, στις βόρειες ΗΠΑ, προβλέπει την επιβολή ποινής από φυλάκιση τεσσάρων ετών ως κάθειρξη είκοσι ετών σε περίπτωση καταδίκης για φόνο. Η οπλοχρησία με επιβαρυντικές περιστάσεις επισύρει ποινή 6 ως 30 ετών κάθειρξης. Συγγενείς του εφήβου και ακτιβιστές εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση.

Στέφον Κλαρκ

Ο θάνατος του 22χρονου αφροαμερικανού Στέφον Κλαρκ από τα πυρά των αστυνομικών το βράδυ της 18ης Μαρτίου του 2018 στον κήπο των παππούδων του, όπου βρήκε καταφύγιο ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν, είχε προκαλέσει κύμα αγανάκτησης στις ΗΠΑ και πολλές διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού.

Δύο αστυνομικοί του τμήματος του Σακραμέντο πυροβόλησαν στην πλάτη συνολικά 20 φορές, ανοίγοντας πυρ αφού ζήτησαν από τον Στέφον Κλαρκ να δείξει τα χέρια του.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 22χρονο γιατί εξέλαβαν εσφαλμένα το φλας από το κινητό του τηλέφωνο για σπινθήρα από πυροβολισμό.

Ο 22χρονος Κλαρκ, πατέρας δύο παιδιών, τραυματίστηκε από 7 σφαίρες, τρεις από τις οποίες δέχθηκε στην πλάτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροτομής. Ο Κλαρκ ήταν άοπλος και κρατούσε στο χέρι του μόνο ένα iPhone.

Διαμαρτυρία στις ΗΠΑ AP

Αντί επιλόγου

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι η αστυνομία είχε σκοτώσει μόνο το 2015 περισσότερους από 960 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Και η Wall Street Journal συμπληρώνει πως μόλις εναντίον 12 αστυνομικών διετάχθησαν έρευνες.

Αν μη τι άλλο, η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι της οργής να ξεχειλίσει για τα χρόνια, κραυγαλέα κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σε βάρος ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων της αμερικανικής κοινωνίας, ιδιαίτερα σε βάρος των Αφροαμερικανών. Κάτι που αποτυπώνεται και την περίοδο της πανδημίας.

Εξάλλου και ο ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων Malcolm X, πίστευε πως ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, πρέπει να είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό, αφού το σύστημα της εκμετάλλευσης είναι αυτό που χρησιμοποιεί το ρατσισμό για να διχάζει τους καταπιεσμένους.

Ας καταλάβουν κάποιοι ότι οι καταπιεσμένοι δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version