Έγκλημα και Τιμωρία – 5 Συγκλονιστικές υποθέσεις ομηρίας

Έγκλημα και Τιμωρία – 5 Συγκλονιστικές υποθέσεις ομηρίας
PATRICIA HEARST, η κοπέλα που απήχθη σε ηλικία 19 ετών και εντάχθηκε σε εξτρεμιστική οργάνωση. ASSOCIATED PRESS

Χιλιάδες ταινίες έχουν γυριστεί και πολλά βιβλία έχουν γραφτεί γι' αυτό το θέμα . Ας δούμε πέντε αληθινές υποθέσεις ομηρίας που μοιάζουν να έχουν βγει από θρίλερ.

Αισίως έληξε σήμερα το πρωί η υπόθεση ομηρίας στη Νέα Σμύρνη με έναν πατέρα να βρίσκεται όμηρος του γιου του.

Με αφορμή αυτό ας θυμηθούμε 5 διάσημες υποθέσεις ομηρίας, που θυμίζουν λίγο από ταινία.

Σορίν Ματέι- Ομηρία σε λάιβ μετάδοση

Σορίν Ματέι eurokinissi

Ήταν 23 Σεπτέμβρη 1998 όταν όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε συγκλονισμένη ζωντανά στην τηλεόραση μία υπόθεση ομηρίας.

Ένας 27χρονος καταζητούμενος από τη Ρουμανία, ο Σορίν Ματέι, μπήκε στο διαμέρισμα της οικογένειας Γκινάκη, στην οδό Νιόβης 4, στα Κάτω Πατήσια και κράτησε ομήρους τα τέσσερα άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα.

Στο σπίτι βρισκόταν η κάτοικος του σπιτιού Σουλτάνα Γκινάκη, η κόρη της Αμαλία, ο γιος της Βαγγέλης και ο αρραβωνιαστικός της Αμαλίας, Απόστολος.

Ο – υπό την επήρεια ηρωίνης – Ματέι κρατούσε μία χειροβομβίδα στο χέρι, αλλά είχε ενημερώσει τους ομήρους ότι δεν σκόπευε να τους πειράξει και χρησιμοποιώντας κορδόνια παπουτσιών, έδεσε τους καρπούς της Αμαλίας.

Λίγο αργότερα τηλεφώνησε στο κανάλι ΣΚΑΙ, του οποίου διευθυντής ήταν τότε ο Σταμάτης Μαλέλης και ζήτησε να βγει στον αέρα άμεσα.

Ο κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων του καναλιού, Νίκος Ευαγγελάτος, έκανε τη διαπραγμάτευση μαζί του.

Να σημειωθεί πως εκείνη την ώρα ούτε η αστυνομία, αλλά και ούτε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ζήτησαν να διακοπεί το τηλεφώνημα.

Ο Ρουμάνος στη συνομιλία του με τον Ευαγγελάτο τόνισε πως δεν θα έκανε κακό στους ομήρους και ζήτησε 500.000 δραχμές (1500 ευρώ περίπου), ίσα για να καλύψει τα έξοδά του. Ταυτόχρονα απαίτησε από τους αστυνομικούς να του στείλουν αμφεταμίνες για να καταφέρει να συνέλθει από την ηρωίνη.

Εκείνοι σαν απάντηση του έστειλαν ένα κουτί με υπνωτικά χάπια, αλλά ο δράστης το κατάλαβε και, έξαλλος, διέκοψε την επικοινωνία μαζί τους απειλώντας πως θα πετάξει τη χειροβομβίδα.

Ο δημοσιογράφος κατάφερε να ηρεμήσει τον Ματέι και μέσω διαπραγματεύσεων να αφήσει ελεύθερο τον γιο της οικογένειας κατά τις 8 το βράδυ, ο οποίος αντιμετώπιζε και μαθησιακές δυσκολίες.

Γύρω στις 10 το βράδυ, ο αρχηγός της Αστυνομίας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, πιστεύοντας ότι η χειροβομβίδα είναι ψεύτικη, διέταξε να κοπεί (μετά από 4 ώρες) η τηλεφωνική επικοινωνία του κακοποιού με τον ΣΚΑΙ.

Στις 11 το βράδυ ο Ματέι απελευθέρωσε τη Σουλτάνα Γκινάκη και τότε οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι αιφνιδιάζοντάς τον.

Κατάφεραν να απομακρύνουν όλους όσοι βρίσκονταν στο σπίτι εκτός από την Αμαλία.

Η χειροβομβίδα ήταν αληθινή τελικά και έσκασε ακριβώς πίσω από τα πόδια της. Πάλεψε 17 μέρες να παραμείνει στη ζωή, όμως τελικά υπέκυψε στα τραύματά της.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας αρχικά τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω ακούσιας ανθρωποκτονίας από αμέλεια, αλλά τελικά απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες το 2005.

Ο 27χρονος Ματέι έμεινε δύο μέρες στο Γενικό Κρατικό και στη συνέχεια, όταν ο διευθυντής της κλινικής έκρινε ότι δεν διέτρεχε κίνδυνο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο φυλακών του Κορυδαλλού.

Εκείνο το βράδυ βρέθηκε νεκρός.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος οφειλόταν σε πνιγμό λόγω εισρόφησης του εμετού σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καταστολή.

Ίνγκριντ Μπετανκούρ, 5 χρόνια ομηρία

Ίνγκριντ Μπετανκούρ ASSOCIATED PRESS

Η Ίνγκριντ Μπετανκούρ γεννήθηκε στην Κολομβία σε οικογένεια πολιτικών.

Ξεκίνησε την πολιτική της δράση κατά τη δεκαετία του 1990 και καταπιάστηκε κυρίως με θέματα καταπολέμησης της φτώχειας.

Το 1994 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το κόμμα Partido Verde Oxigeno και το 1998 εξελέγη στη Γερουσία.

Μετά από οκτώ χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή, αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία της Κολομβίας με αντίπαλο τον συντηρητικό Αλβάρο Ουρίμπε.

Ήταν 23 Φεβρουαρίου 2002 όταν η Μπετανκούρ, υποψήφια με το κόμμα «Πράσινο Οξυγόνο», απήχθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, μαζί με τη στενή συνεργάτιδά της, Κλάρα Ρόχας, από άνδρες των FARC, των μαρξιστών-λενινιστών ανταρτών της Κολομβίας.

Παρά τις προσπάθειες διαφόρων κυβερνήσεων και ιδιαίτερα της Γαλλίας- η Μπετανκούρ είχε γαλλική καταγωγή και ήταν παντρεμένη με Γάλλο διπλωμάτη- παρέμεινε όμηρος των ανταρτών για περίπου 5 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο δεν υπήρχε καμία επίσημη πληροφορία για την τύχη της.

Τελικά, το 2007 αφέθηκε ελεύθερη.

Terry A. Anderson, γνώρισε για πρώτη φορά την κόρη του μετά από 6 χρόνια ομηρίας

TERRY ANDERSON APimages

Ο Άντερσον, γεννημένος το 1947, είναι Αμερικανός δημοσιογράφος ο οποίος απήχθη το 1985.

Στις 16 Μαρτίου 1985 , ο Τέρι είχε μόλις τελειώσει ένα παιχνίδι τέννις, όταν απήχθη από δρόμο στη Βηρυτό (πρωτεύουσα Λιβάνου), τον έβαλαν σε ένα βανάκι και τον πήγαν σε μία μυστική τοποθεσία.

Για τα επόμενα έξι χρόνια και εννιά μήνες κρατήθηκε αιχμάλωτος και περιοδικά μετακινούνταν σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Οι απαγωγείς ήταν μία ομάδα Σιιτών Μουσουλμάνων της Χεζμπολάχ και είχαν την υποστήριξη του Ιράν για την χρήση από το Ισραήλ όπλων των ΗΠΑ. Και άλλοι Αμερικάνοι πολίτες απήχθησαν εκείνη την περίοδο.

Αρχικά ο Άντερσον κρατούνταν μόνος, αλλά αργότερα φυλασσόταν και με άλλους ομήρους. Εκείνος όμως ήταν ο τελευταίος που αφέθηκε ελεύθερος στις 4 Δεκεμβρίου 1991, έξι χρόνια μετά.

Επιστρέφοντας στο σπίτι του γνώρισε για πρώτη φορά την κόρη του, η οποία γεννήθηκε τρεις μήνες μετά την αρπαγή του!

Πατρίτσια Χιρστ, το Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Patricia Hearst ASSOCIATED PRESS

Η Πατρίτσια Χιρστ ήταν κληρονόμος τεράστιας περιουσίας και μίας πανίσχυρης οικονομικής αυτοκρατορίας των ΗΠΑ.

Εγγονή του μεγιστάνα εκδότη William Randolph Hearst και δισέγγονη του εκατομμυριούχου George Hearst, η Πατ, όπως την αποκαλούσαν οι φίλοι της, απήχθη από το διαμέρισμά της στην Καλιφόρνια σε ηλικία 19 ετών.

Διαπιστώθηκε πως την είχε απαγάγει μία εξτρεμιστική οργάνωση της Καλιφόρνια με όνομα “Συμβιωτικός απελευθερωτικός Στρατός”, μία επαναστατική ομάδα αστών αριστερών που έδρασε μεταξύ 1973 και 1975 και μέσα στα δύο αυτά χρόνια διέπραξε ληστείες τραπεζών, δύο δολοφονίες και πολλές βίαιες πράξεις.

Κατά την απαγωγή, οι δράστες τηλεφώνησαν στον πατέρα της Πατ, τον μεγαλοεκδότη εφημερίδων Ράντολφ Χιρστ και δεν ζήτησαν τίποτα για εκείνους, αλλά απαιτούσαν τη διανομή τροφίμων και 400 εκατομμυρίων δολαρίων στους φτωχούς του Λος Άντζελες.

Κατά την περίοδο απαγωγής της, η Πατ προσχώρησε στην εξτρεμιστική οργάνωση και συμμετείχε μάλιστα σε ένοπλη ληστεία τράπεζας.

Ένα χρόνο αργότερα εντοπίστηκε και συνελήφθη από την Αστυνομία.

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή της μία βόμβα εξερράγη σε σουπερμάρκετ της πόλης του Σηάτλ. Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα διευκρίνισε ότι η βόμβα τοποθετήθηκε ως αντίποινα για τη σύλληψη της Πατ.

Η Πατρίτσια καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης, η οποία μειώθηκε σε 7 χρόνια, και τελικά αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει 22 μήνες.

Λέγεται πως είχε το Σύνδρομο Στοκχόλμης, κατά το οποίο ο αιχμάλωτος αναπτύσσει ερωτικά συναισθήματα προς τον απαγωγέα του.

Eloá Pimentel, ο δράστης ήταν το αγόρι της

Eloá Pimentel youtube

Η κρίση ομηρίας Eloa Pimentel αναφέρεται στην απαγωγή, την ομηρία και τη δολοφονία της 15χρονης Βραζιλιάνας, Eloa Cristina Pimentel και της κολλητής της, Nayara Silva, από το πρώην αγόρι της πρώτης, τον Liddielg Alves.

Το περιστατικό προβλήθηκε αρκετά από τα Μέσα, όχι μόνο λόγω των πυροβολισμών που περιείχε, αλλά και λόγω των λαθών της αστυνομίας του Σάο Πάολο και επειδή πρόκειται για την πιο πολύωρη ομηρεία στην πολιτεία Σάο Πάολο.

Στις 13 Οκτωβρίου 2008 η Ελόα , η φίλη της η Ναγιάρα και άλλοι δύο φίλοι τους διάβαζαν για μία σχολική εργασία στο σπίτι της πρώτης, όταν ο 22χρονος φίλος της Ελόα μπήκε αιφνίδια στο διαμέρισμά της κρατώντας ένα πιστόλι.

Άφησε τα δύο αδέρφια να φύγουν, αλλά κράτησε τις κοπέλες .

Στις 16 Οκτωβρίου ο δράστης απελευθέρωσε τη Ναγιάρα, η οποία όμως με συμβουλή της Αστυνομίας επέστρεψε πάλι στο διαμέρισμα.

Λίγες ώρες αργότερα ακούστηκαν πυροβολισμοί από το διαμέρισμα και η Αστυνομία αποφάσισε να επέμβει.

Τελικά ακινητοποίησαν τον 22χρονο, ο οποίος όμως είχε προλάβει να ρίξει δύο σφαίρες στη Ελόα και μία στην Ναγιάρα.

Η Ελόα τραυματίστηκε σοβαρά, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και λίγο αργότερα ξεψύχησε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα