Αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα: Οι καταναλωτές μετράνε τα συν και τα πλην κάθε καυσίμου θέρμανσης

Διαβάζεται σε 5'
Αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα: Οι καταναλωτές μετράνε τα συν και τα πλην κάθε καυσίμου θέρμανσης
UNSPLASH

Με το χειμώνα να έχει προχωρήσει αλλά τον καιρό να μην έχει ακόμα αγριέψει, στην Ελλάδα έχουμε νέα δεδομένα για τη θέρμανση καθώς μπαίνει τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, όπως πέρυσι, τουλάχιστον όχι με πόρους του προϋπολογισμού, δεν προβλέπεται οριζόντια ενίσχυση στο φυσικό αέριο, ενώ από τον Ιανουάριο τελειώνει και η οριζόντια στήριξη στο ρεύμα. Τόσο για δημοσιονομικούς λόγους, όσο και γιατί το προτάσσει επιτακτικά το Eurogroup και η ΕΚΤ που ζητά να μπει τέλος στα μέτρα στήριξης, τα οποία όπως υποστηρίζει, ακυρώνουν την προσπάθεια της να μειώσει τον πληθωρισμό, ο προϋπολογισμός ρίχνει αλλού το βάρος του.

Η γενικότερη εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα ειδικό αποθεματικό στον προϋπολογισμό του 2024 απέναντι σε τυχόν μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις.

UNSPLASH

Οι τιμές με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις θα διαμορφωθούν για το πετρέλαιο θέρμανσης σε ένα μεσοσταθμικό εύρος τιμών γύρω από το 1,30 ευρώ το λίτρο.

Αν ληφθεί υπ όψη ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέρσι, χωρίς την επιδότηση στην αντλία των 0,20 ευρώ ανά λίτρο, διαμορφωνόταν σε ένα εύρος από 1,20 ως 1,40 ευρώ, προκύπτει ότι η μέση αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη θέρμανση ανέρχεται στα επίπεδα του 10 με 15%.

Βέβαια, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, και φέτος θα δοθεί στους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα διαμορφώνεται από 120 ως 700 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία εισοδήματος, τον τόπο κατοικίας, την οικογενειακή κατάσταση κλπ, με τους ίδιους όρους, όπως και πέρσι. Υπάρχουν και κάποιες μικρές βελτιωτικές αλλαγές στις κλίμακες εισοδήματος που αφορούν στον αριθμό των παιδιών κάθε οικογένειας.

Χειμώνας 2022- 2023

UNSPLASH

Το φυσικό αέριο αναδείχθηκε ως η πλέον ανταγωνιστική λύση και την περασμένη χειμερινή περίοδο του Οκτωβρίου 2022 – Απριλίου 2023 ως η πλέον ανταγωνιστική λύση. Αλλά και ως μακροπρόθεσμη επιλογή για τη θέρμανση.

Πιο συγκεκριμένα, για την περίοδο αυτή, και σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» ένα νοικοκυριό που ζει σε σπίτι 120 τ.μ. εξοικονόμησε 160 ευρώ με την θέρμανση με φυσικό αέριο σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Δηλαδή συνολικά τους χειμερινούς μήνες το φυσικό αέριο ήταν 14% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αν δε, μία οικογένεια που ζει σε διαμέρισμα στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας είχε εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο θα είχε ένα συνολικό όφελος 3.500 ευρώ ή 35,7% έναντι του πετρελαίου. Οι ιδιοκτήτες και ένοικοι μιας πολυκατοικίας θα γλύτωναν 18.000 ευρώ στους χειμώνες της προαναφερόμενης δεκαετίας.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, φέτος, αναμένεται να είναι φθηνότερες από αυτές του πετρελαίου, σε περίπτωση, βέβαια, που δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη. Μέχρι στιγμής για το φυσικό αέριο δεν προβλέπεται οριζόντια επιδότηση για θέρμανση, καθώς η τιμή ναι μεν δεν κατεβαίνει αλλά παραμένει σταθερά λίγο πιό κάτω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, με την τιμή λιανικής να μην υπερβαίνει τα 8 λεπτά.

UNSPLASH

Εκτός βέβαια από τις δυο βασικές μορφές θέρμανσης κεντρικής ή αυτόνομης με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, τα νοικοκυριά μπορεί να επιλέξουν και άλλους εναλλακτικούς τρόπους με συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, με τις εξελίξεις της τεχνολογίας και τις προσπάθειες που γίνονται για όλο και πιό χαμηλές καταναλώσεις στις συσκευές με ταυτόχρονη βελτίωση της απόδοσης, η πιο οικονομική λύση θέρμανσης είναι οι αντλίες θερμότητας ή ακόμα και τα κλιματιστικά, καθώς είναι το μέσο θέρμανσης με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων-ρεύματος.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, μετά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, τα κλιματιστικά είναι μια λύση που θα πρέπει να μελετήσουν οι καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους τα χρησιμοποιούν μόνο για ψύξη, προκειμένου να έχουν ένα ζεστό σπίτι με τον πιο οικονομικό τρόπο.

UNSPLASH

Ο προβληματισμός βέβαια είναι το πού θα διαμορφωθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά πόσον ένα νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσει την ενέργεια από πετρέλαιο θέρμανσης ή από φυσικό αέριο με ηλεκτρικό ρεύμα. Και αυτό γιατί, οι οριζόντιες επιδοτήσεις των λογαριασμών σταματούν από την 1-1-2024 και πλέον μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά θα δικαιούνται στήριξη.

Επιπρόσθετα, πέρα από την πολιτική που ακολουθεί κάθε μια από τις εταιρείες διανομής, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια. Δηλαδή θα υπάρχουν τιμολόγια σταθερά για ένα μήνα ή και για μεγαλύτερη διάρκεια αλλά και αυτά με μεταβλητή τιμή.

Ακόμη, σε κυβερνητικό επίπεδο σχεδιάζεται να καθιερωθούν δύο νέες κατηγορίες Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων. Έκπτωση θα δικαιούνται όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) και οι καταναλωτές με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κι επιπρόσθετα όσοι έχουν μέλος στην οικογένεια που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη ιατρικής συσκευής, άτομο με αναπηρία και επιπλέον ενήλικο ή ανήλικο μέλος.

Επίσης, ειδική κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος θα καθιερωθεί και για τους πολύτεκνους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα