Φυσικό αέριο – LNG: Παραμένουν οι αβεβαιότητες

Διαβάζεται σε 5'
Φυσικό αέριο – LNG: Παραμένουν οι αβεβαιότητες
Image by fanjianhua on Freepik

Η εξέλιξη της ζήτησης σε συνάρτηση με τα θεμελιώδη της αγοράς, οι γεωπολιτικές εντάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Δεν έχουν εκλείψει οι απειλές σε σχέση με την ομαλή λειτουργία της αφγοράς φυσικού αερίου, με βάση όσα τονίζουν παράγοντες της αγοράς, που τονίζουν ότι η γεωπολιτική αστάθεια, η πορεία των επιτοκίων, που θέτει σε ρίσκο επενδύσεις, η χαμηλή ενδεχόμενη ζήτηση, λόγω της πορείας της οικονομίας, αλλά και το γενικότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για την πράσινη μετάβαση, είναι βασικά σημεία προβληματισμού.

Χαρακτηριστικά, ο εκτελεστικός διευθυντής στον τομέα προμήθειας και εμπορίου της Mytilineos Παναγιώτης Κανελλόπουλος μιλώντας στο 23ο World LNG Summit, που έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στην Αθήνα, για ευρύτερη συνεχή χρονιά, περιέγραψε το πλαίσιο των προκλήσεων.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι, η εξέλιξη της ζήτησης σε συνάρτηση με τα θεμελιώδη της αγοράς, οι γεωπολιτικές εντάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού, τα μακροοικονομικά δεδομένα και η δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδότηση, οι ρυθμιστικές εξελίξεις και οι απαιτήσεις της πράσινης μετάβασης θέτουν μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν. Το ποιος θα πληρώσει αυτή τη μετάβαση είναι το πιο σημαντικό, τόνισε ο κ. Κανελλόπουλος. «Θα υπάρχει αύξηση του LNG στα επόμενα χρόνια, θα είναι αρκετό για την Ευρώπη. Εφόσον πληρώσεις, θα πάρεις. Θα είναι, όμως, η τιμή τέτοια που θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ανάπτυξης;».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να υιοθετηθούν πολιτικές από την Ε.Ε. για την ενίσχυση της βιομηχανίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση εγκυμονούν διάφορα προβλήματα, κοινωνικά, απασχόλησης. «Εάν δεν έχουμε βιομηχανία, ποιο θα είναι το περιβάλλον ανάπτυξης;» διερωτήθηκε.

Εκτίμησε, δε, ότι η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αυξάνεται, κάτι που θα απαιτήσει νέες επενδύσεις στην παραγωγή. Εκτίμησε ότι παραγωγή και ζήτηση θα εξισορροπήσουν γύρω στο 2030, αν και διάφοροι παράγοντες αβεβαιότητας όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις καθιστούν λιγότερο σίγουρο ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα επιτευχθούν. Σημείωσε ότι η Ελλάδα με τους τερματικούς σταθμούς LNG σε Ρεβυθούσα, Αλεξανδρούπολη και τον σχεδιαζόμενο στους Αγίους Θεοδώρους από την Dioryga Gas, μεταμορφώνεται σε πύλη LNG για την ανατολική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής.

Ελλείψεις

Image by wirestock on Freepik

Υπογράμμισε, όμως, ότι προς το παρόν το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες LNG στην αγορά, αλλά το ποσό που είναι πρόθυμος κανείς να πληρώσει. Εξήγησε ότι υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ ενεργειακών projects που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και εθνικές κυβερνήσεις και αυτών που βασίζονται στην αγορά, τονίζοντας ότι αν κανείς ξεκινά με βάση την αγορά και όχι τις κρατικές προτεραιότητες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Παράλληλα, είπε ότι οι βιομηχανίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές τιμές της ενέργειας, κάτι που έχει οδηγήσει τομείς όπως το αλουμίνιο σε δραματική μείωση της παραγωγής στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανεργία ή την απώλεια φορολογικών εσόδων.

Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέτρα για τη βιομηχανική παραγωγή, αν θέλει να χει βιομηχανική παραγωγή, ενώ, υπογράμμισε ότι το βασικότερο ερώτημα που θέτουν οι εξελίξεις είναι «ποιος θα πληρώσει για την πράσινη μετάβαση». Όπως ανέφερε ο κ. Κανελλόπουλος, μόνο όταν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα μπορέσουμε να δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος και Marcel TijHunis, επικεφαλής της κατασκευής των τερματικών σταθμών στην Γερμανία σημείωσε ότι οι τιμές στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα είναι ακριβές, σημειώνοντας ότι και τα 20 δισεκ. κυβικά (bcm) ως χωρητικότητα το 2025, παραμένουν μακριά από τις συνολικές της ανάγκες που μπορεί να ανέλθουν σε 90 -100 bcm, καθώς, η ζήτηση για LNG θα αυξάνεται και το καύσιμο, θα είναι ο βασικός πυλώνας που θα εξασφαλίσει την πορεία προς την πράσινη μετάβαση.

Είναι χαρακτητιστικό ότι όπωβς είπε ο Christopher Gonsalves της μελετητικής BRG Energy, η Ευρώπη “διεφθάρη” από την Ρωσία, καθώς δεν φρόντισε εναλλακτικές λύσεις σε επίπεδο τροφοδοσίας και υποδομών στα ορυκτά καύσιμα και πίστεψε ότι μπορούσε να κάνει άκοπα την πράσινη μετάβαση.

Όπως ανέφερε, η αναστροφή των επενδύσεων από υπεροχή του κλάδου ορυκτών καυσίμων υπέρ των ΑΠΕ την χρονιά που κλείνει αποδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος. Δεν είμαστε κατά της πράσινης μετάβασης, αλλά υπάρχει έλλειψη πραγματιστικού σχεδίου για τις αναγκαίες υποδομές και αυτό αποτελεί την πρόκληση των επομένων ετών.

Πράγματι, σημείωσε, στο ίδιο συνέδριο, o Διευθύνων Σύμβουλος της Tellurian Octavio, Octavio Simoes, αν δούμε ψυχρά την πραγματικότητα βαδίζουμε σε περιβάλλον έλλειψης ενέργειας από την προ – COVID περίοδο. Συνπλήρωσε, ότι δεν υπάρχουν ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης για επενδύσεις και ικανοποιητικές υποδομές για την κάλυψη των αναγκών, ενώ οι κυβερνήσεις θέτουν διάφορα προσκόμματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα