Η παλιά σου ηλεκτρική συσκευή μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας

Διαβάζεται σε 3'
Η παλιά σου ηλεκτρική συσκευή μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας

Το αυξανόμενο ζήτημα Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού σήμερα φαίνεται να απασχολεί πολίτες και επιχειρήσεις, με την αναγκαιότητα για συλλογική δράση να είναι επιτακτική και να απαιτεί την συνδρομή όλων μας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 2023 πρόκειται να παραχθούν 8 κιλά ΑΗΗΕ ανά άτομο παγκοσμίως. Δηλαδή 61,3 εκατομμύρια τόνοι ΑΗΗΕ θα γίνουν απόβλητα μέσα σε ένα χρόνο. Από αυτά μόνο το 17,4% των απόβλητων παγκοσμίως, πρόκειται να συλλεχθεί, να επεξεργαστεί και να ανακυκλωθεί με ορθά περιβαλλοντικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι 50,6 εκατ. τόνοι, που περιέχουν τόσο επιβλαβείς ουσίες όσο και πολύτιμα υλικά, είτε θα οδηγηθούν σε χώρους υγειονομικής ταφής είτε θα καούν σε χωματερές είτε θα διακινηθούν παράνομα και θα αποσυναρμολογηθούν επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία είτε απλά θα μείνουν σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι ενός νοικοκυριού.

Στη χώρα μας, εδώ και 19 χρόνια η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. αναλαμβάνει την οργάνωση σε όλα τα στάδια από τη συλλογή ΑΗΗΕ, την μεταφορά μέχρι τον διαχωρισμό και την επεξεργασία τους στις ειδικές μονάδες διαχείρισης με τελικό στόχο την απομάκρυνση των επιβλαβών ουσιών για το περιβάλλον και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών ως πρώτη ύλη στην παραγωγή νέων προϊόντων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση και την παραγωγή νέων ηλεκτρονικών συσκευών.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει ανακυκλώσει πάνω από 850.000 τόνους αποβλήτων Η.Η.Ε. Με ένα μεγάλο δίκτυο σημείων συλλογής, σε πάνω από 16.000 σημεία, οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν ένα κάδο κοντά τους, σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, μεγάλα Super Market και δημοτικά σημεία καθώς και στο www.electrocycle.gr

Η ανακύκλωση ηλεκτρικών ειδών σαν διαδικασία δεν αφορά αποκλειστικά τους πολίτες και τις ιδιωτικές κατοικίες. Απευθύνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα εταιρειών, φορέων και οργανισμών οι οποίοι διαθέτουν ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις των εταιρειών έχει αναπτύξει υπηρεσίες ανακύκλωσης που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς με σκοπό την συλλογή ΑΗΗΕ, διαθέτοντας τόσο τα μέσα συλλογής όσο και την τεχνογνωσία της προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια ανακύκλωσης των εταιρειών και όλοι μαζί να συμβάλουμε σε ένα καλύτερο αύριο με μειωμένο όγκο απορριμμάτων και περιορισμό της βιομηχανικής ρύπανσης.

Ανακυκλώνοντας τις ηλεκτρικές μας συσκευές συντελούμε στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αναστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Υπάρχουν πρώτες ύλες που εξαντλούνται και θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων πως όταν δεν ανακυκλώνουμε τις συσκευές που είτε έχουν χαλάσει είτε δεν χρησιμοποιούνται, στερούμε από την επόμενη γενιά τη δυνατότητα να καλύψει τις δικές της αυξανόμενες ανάγκες για παραγωγή νέων υλικών.

Ας είναι κοινός στόχος όλων μας να μην υπάρξει ούτε μια ηλεκτρική συσκευή σε λάθος σημείο, στα σκουπίδια ή στην άκρη του δρόμου, χωρίς σωστή περιβαλλοντική διαχείριση και με αμφίβολη κατάληξη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. www.electrocycle.gr

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα