Εξώσεις: Εικόνες ‘από το μέλλον’ που δεν πρέπει να δούμε στην Ελλάδα

Εξώσεις: Εικόνες ‘από το μέλλον’ που δεν πρέπει να δούμε στην Ελλάδα

Η συζήτηση για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων κλιμακώνεται την ώρα που η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες για να προχωρήσει η αξιολόγηση. Ο φόβος για το μέσο νοικοκυριό που δεν έχει ή δυσκολεύεται να πληρώσει, είναι ένας. Να μην ζήσει η Ελλάδα εικόνες Ισπανίας (Pics)

Πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια, 100 δόσεις. Η κουβέντα για τη διευθέτηση των παραπάνω έχει φτάσει στο τελικό της στάδιο, την ώρα που δανειστές και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να συμφωνήσουν για να φτάσουμε στην εκταμίευση των 2 δις.

Πίσω από αυτές τις συζητήσεις, χιλιάδες νοικοκυριά που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και βρίσκονται υπ’ ατμόν, με τις κατοικίες τους να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων των Eurogroup.

Το τελευταίο που θέλουμε να δούμε στη χώρα μας, είναι έναν έντιμο συμβιβασμό που θα οδηγήσει σε εξώσεις σαν εκείνες που έγιναν σε Ισπανία και Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια της κρίσης, που κατά κύριο λόγο πλήττει τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα;

Η αντικειμενική αξία κάτω από την οποία δεν θα επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας φαίνεται να πέφτει από τις 200.000 λίγο πιο κάτω από τις 180.000 ευρώ (συν 50.000 για το ζευγάρι συν 25.00 για κάθε παιδί μέχρι τρία παιδιά), ενώ και στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα η Αθήνα έχει κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες , βήματα πίσω και υποχωρεί στα 28.000 – 30.000 ευρώ.

Στόχος, πλέον φαίνεται να είναι η προστασία περίπου του 55% των κατοικιών με κόκκινα δάνεια, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ο χρόνος από τον οποίο θα ισχύει ο νέος νόμος με τα νέα δάνεια να αναμένεται να μην συμπεριλαμβάνονται στην προστασία.

Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας οι τράπεζες δεν προχωρούν σε πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά ούτως ή άλλως δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον να βγάλουν σε πλειστηριασμούς πρώτες κατοικίες.

Τα νέα δεδομένα για για “κόκκινα δάνεια” και 100 δόσεις μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικά εδώ.

Νέο “μεγάλο παζάρι” γίνεται για το θέμα των 100 δόσεων, καθώς στη συζήτηση έχει μπει και το καθεστώς της πάγιας ρύθμισης οφειλών των 12 δόσεων. Κορυφαία κυβερνητική πηγή, τόνιζε για το θέμα στο NEWS 247, πως “δεν θα σπάσουν οι 100 δόσεις. Υπάρχουν μερικά τεχνικά ζητήματα, αλλά δεν τα ανακοινώνουμε. Είμαστε σε πολύ καλή φάση. Δεν υπάρχει η λογική του ξηλωματος στις 100 δόσεις”.

Όλα δείχνουν πως θα υπάρχουν αυστηρότεροι όροι με στόχο στη ρύθμιση να παραμένουν όσοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Η νέα πρόταση της Αθήνας δεν αποκλείει την σταδιακή μείωση του χρόνου καθυστέρησης που θα θέτει εκτός της ρύθμισης τους οφειλέτες.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη κατοικία πρέπει να προστατευτεί. Είναι πάγιο ζήτημα ηθικής, η τελευταία ίσως κόκκινη γραμμή και ζήτημα έναντι του οποίου, καμία κυβέρνηση δεν νοείται να υποχωρήσει.

Εικόνες από ένα μέλλον που δεν θέλουμε

Τα καρέ που θα δείτε παρακάτω, δεν είναι από το 2015, αλλά από τη Μαδρίτη του 2012. Ο φωτορεπόρτερ Andres Kudacki κατέγραψε με τον φακό του για λογαριασμό του Associated Press, το δράμα των εξώσεων.

Η ανεργία στην Ισπανία φτάνει στο 22.5% και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά τη δική μας, “μαύρη” πρωτιά.

Μέσα στο 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, κάθε μέρα λάμβαναν χώρα κατά μέσο όρο 95 εξώσεις. 119,442 εκκενώθηκαν μόνο το 2014, συμπεριλαμβανομένων εξοχικών, αγροτικών οικιών, δεύτερης και τρίτης κατοικίας, πέραν της πρώτης.

Από τις παραπάνω 119,442 περιπτώσεις, οι 34,680 αφορούσαν σε κύρια οικία. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, ήταν η Ανδαλουσία, η Καταλονία και η Βαλένθια. Οι εξώσεις στην Ισπανία ξεκίνησαν το 2008 και οφείλονται λίγο πολύ, στα δάνεια που δόθηκαν σωρηδόν το 2006 και 2007.

Το 2013 κατά μέσο όρο 184 άνθρωποι κάθε ημέρα εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι και άνεργοι. Πρόσφατα στην Ιταλία, 500 έξαλλοι πολίτες έδιωξαν την αστυνομία που προσπαθούσε να βγάλει μια οικογένεια από το σπίτι της, ενώ 28 κτίρια ανακαταλύφθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες 1080 αστέγων, στην Ισπανία.

Σημειώνεται πως στις περιοχές που λαμβάνουν χώρα οι εξώσεις, τα σπίτια περνούν στα χέρια κεφαλαιούχων που αναπλάθουν την περιοχή και οι τιμές πώλησης εκτοξεύονται εν συνεχεία στα ύψη.

Οι αγώνες εναντίον των εξώσεων έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια σε Ισπανία και Πορτογαλία και παίρνουν τη μορφή του κοινωνικού κινήματος. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση Κοέλιο “έπεσε” από την Αριστερή Συμμαχία στην οποία αποφάσισε τελικά να μετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας. Κάτι που δεν έχει συμβεί στα εν Ελλάδι δρώμενα.

Παρακάτω, οι εικόνες που δεν θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Andres Kudacki

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα