Για το 2018, η Sabita δείχνει τον δρόμο

Για το 2018, η Sabita δείχνει τον δρόμο
Turjoy Chowdhury / ActionAid

Οι γυναίκες στο μέρος που μένει η Sabita, είναι οι πιο ευάλωτοι κάτοικοι. Είναι εκείνες που φροντίζουν τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και οι υπεύθυνες για την παροχή φαγητού και νερού

Το 2018 μετράει ήδη κάποια εικοσιτετράωρα με τους ανθρώπους ανά τον κόσμο να προσδοκούν η νέα χρονιά να εκπληρώσει επιθυμίες και όνειρα που δεν κατάφερε η προηγούμενη. Κάποιοι θα περιμένουν τα πράγματα να αλλάξουν από μόνα τους και κάποιοι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και θα αλλάξουν τη ζωή τους προς την κατεύθυνσή που θέλουν.

Μία τέτοια αλλαγή αποφάσισε για τη ζωή της η Sabita Rani, κάτοικος μιας επαρχίας του Μπαγκλαντές, που μαστίζεται από κυκλώνες, παλίρροιες και ξηρασία. Οι γυναίκες στο μέρος που μένει η Sabita, είναι οι πιο ευάλωτοι κάτοικοι. Είναι εκείνες που φροντίζουν τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και οι υπεύθυνες για την παροχή φαγητού και νερού στην οικογένεια.

Την ίδια ώρα έχουν ελάχιστο έλεγχο των πόρων της οικογένειάς τους ή της λήψης των αποφάσεων που παίρνονται μέσα σε αυτή. 

Από το περιθώριο στις Παγκόσμιες Διασκέψεις

Αυτή την τακτική, η Sabita αποφάσισε να την αμφισβητήσει και να δείξει στην οικογένειά της αλλά και στην τοπική κοινωνία της ότι οι γυναίκες είναι το ίδιο αποτελεσματικές όσο και οι άντρες. Έκανε την αρχή από τη διαχείριση καταστροφών που συχνά πλήττουν την περιοχή της. Πήρε τα ηνία ενός κινήματος που δραστηριοποιείτο στο χωριό της ζητώντας από τις αρχές να φτιάξουν τις κατάλληλες υποδομές για να προστατεύουν τα χωράφια τους από τις πλημμύρες και τους κυκλώνες. Όταν η κοινότητα δεν της έδωσε καμία σημασία εκείνη δεν το έβαλε κάτω, προσπάθησε περισσότερο και κατάφερε να δυναμώσει το κίνημα.

Ζήτησε να εκπαιδευτεί από την ActionAid στην αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων και μπήκε στην ομάδα διαχείρισης έκτακτων αναγκών της οργάνωσης. Οι ικανότητές της και η θέληση να αλλάξει την καθημερινότητά της την έκαναν να ξεχωρίσει αμέσως. Η ίδια προσκλήθηκε να παραστεί στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών στην Ιαπωνία το 2015 και υπήρξε η εκπρόσωπος της ActionAid στην Πορεία για το Κλίμα που έγινε την ίδια χρονιά.

Turjoy Chowdhury / ActionAid

 

Χαμογελαστή και περήφανη για όσα έχει καταφέρει

Συμμετείχε σε εκδηλώσεις με παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Διαχείρισης Καταστροφών του Μπαγκλαντές, διεκδικώντας επαρκή χρηματοδότηση για την προστασία των ευάλωτων κοινοτήτων και τη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων.

Πλεόν η Sabita, έχει επεκτείνει τη δράση και στηρίζει άλλες γυναίκες για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως οι παιδικοί γάμοι, η έλλειψη εκπαίδευσης και η έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης.

Turjoy Chowdhury / ActionAid

H Sabita εκπαιδεύει τις άλλες γυναίκες του χωριού στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Έγινε έτσι ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς οι ίδιοι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας. Του πώς οι γυναίκες από περιθωριοποιημένοι κάτοικοι μπορούν να παίξουν ηγετικό ρόλο στις κοινωνίες τους. «Όλοι με σέβονται τώρα. Φέρνω την αλλαγή. Είμαι τόσο περήφανη για όσα έχω πετύχει ως τώρα και για όλα όσα μπορώ να κάνω πλέον», δηλώνει πια η ίδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα