Wu Lien-teh: Η Google τιμά με doodle τον γιατρό-εφευρέτη της χειρουργικής μάσκας

Wu Lien-teh: Η Google τιμά με doodle τον γιατρό-εφευρέτη της χειρουργικής μάσκας
Το doodle της Google Google

Ποιος είναι ο Wu Lien-teh, ο ήρωας γιατρός που δημιούργησε την πρώτη χειρουργική μάσκα & αφιέρωσε τη ζωή του στη δημόσια υγεία και τον οποίο τιμά η Google.

Έναν ήρωα της ιατρικής που αφιέρωσε τη ζωή του στη δημόσια υγεία, τον Wu Lien-teh τιμά η Google με doodle την Τετάρτη 10 Μαρτίου, καθώς σαν σήμερα, πριν από 142 χρόνια γεννήθηκε ο εν λόγω επιδημιολόγος από τη Μαλαισία.

Ο Wu Lien-teh, ο μετανάστης με διδακτορικό πτυχίο Ιατρικής από το Cambridge

Ο Wu Lien-teh γεννήθηκε το 1879 σε οικογένεια Κινέζων μεταναστών στο Penang της Μαλαισίας και έγινε ο πρώτος μαθητής κινεζικής καταγωγής που κέρδισε το διδακτορικό του πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Το 1910, όταν μια άγνωστη -τότε- επιδημία εξαπλώθηκε τη βορειοδυτική Κίνα το 1910, η κινεζική κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου διόρισε τον γιατρό και του ζήτησε να ταξιδέψει στο Χάρμπιν για να διερευνήσει μια άγνωστη -τότε- ασθένεια που σκότωσε το 99,9% όσων νοσούσαν. Ήταν η πνευμονική πανώλη, γνωστή και ως πανούκλα που μεταδιδόταν μέσω της αναπνοής.

Εκείνος, σχεδίασε μια χειρουργική μάσκα με βαμβάκι και στρώματα γάζας που μπορούσε να φιλτράρει τον αέρα κατά την εισπνοή και εκπνοή των ανθρώπων, τους οποίους και συμβούλεψε να τη φορούν. Η μάσκα παρήχθη και χρησιμοποιήθηκε ευρέως, έχοντας σημαντικά αποτελέσματα.

Μάλιστα, ο Wu Lien-tehWu Lien-teh συνεργάστηκε με την κυβέρνηση ώστε να δημιουργηθούν σταθμοί καραντίνας και να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, πράγμα που έγινε τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Το 1912, ο Wu έγινε ο πρώτος διευθυντής της υπηρεσίας Manchurian Plague, ενώ ήταν και ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος της κινεζικής ιατρικής ένωσης τρία χρόνια αργότερα. Το 1935, ήταν ο πρώτος Μαλαισιανός υποψήφιος για Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα