Κορονοϊός: Οι θεωρίες συνωμοσίας που ξεπερνούν κάθε φαντασία

Κορονοϊός: Οι θεωρίες συνωμοσίας που ξεπερνούν κάθε φαντασία
Ιατρικό προσωπικό στο Hong Kong AP

Από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Τσιόδρας, Χαρδαλιάς, καραντίνα, lockdown, πανδημία, μάσκα είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που ακούμε στην καθημερινότητά μας εδώ και περίπου έξι μήνες.

Από τον Μάρτιο δηλαδή, που μπήκε για τα καλά στη ζωή μας ο κορονοϊός. Και απ΄ ότι φαίνεται θα παραμείνει.

Μαζί με την πανδημία βέβαια, η οποία εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, άρχισαν να αναπτύσσονται και εκατοντάδες θεωρίες συνωμοσίας.

Πραγματικά, ο ανθρώπινος εγκέφαλος ξεπερνά κάθε φαντασία, κάτι που αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά. Το θέμα ήταν απλά να βρει την αφορμή. Για παράδειγμα, στην πανούκλα που είχε ξεσπάσει τον 14ο αιώνα, είχαν στοχοποιηθεί οι Εβραίοι ως υπαίτιοι.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κορονοϊός έχει ”δημιουργήσει” πάνω από 2.000 θεωρίες συνωμοσίας, η μία πιο ακραία από την άλλη. Το συγκεκριμένο νούμερο προέκυψε από έρευνα που πραγματοποίησαν επιδημιολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες, αναλύοντας το περιεχόμενο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίους μήνες. Προχωρώντας στη σχετική δημοσίευση, στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «American Journal of Tropical Medicine and Hygiene», διαπίστωσαν 2.311 φήμες και συνωμοσιολογικές θεωρίες αναφορικά με ιό Covid-19, με τις οκτώ στις δέκα από αυτές τις φήμες και θεωρίες να μην είναι απλώς παραπλανητικές, αλλά τελείως ψευδείς.

Το χειρότερο, βέβαια, απ΄ όλα είναι ότι αυτές οι θεωρίες αναπαράγονται και δημοσιεύονται συνεχώς στα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο, με αποτέλεσμα αυτή η παραπληροφόρηση να έχει δυσάρεστες ή και τραγικές συνέπειες για ανθρώπους σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Η ανεύθυνη παραγωγή αυτών των ειδήσεων έχει οδηγήσει σε αρκετές χιλιάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους, που πιθανώς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Οι πιο ”περίεργες” θεωρίες

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει συνωμοσία μεταξύ της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να βυθιστεί ο κόσμος σε μία κρίση και να δουλέψει εναντίον του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που προώθησε έντονα μερικές από αυτές τις θεωρίες. Λέγεται ότι ο ιός είχε καλλιεργηθεί σε εργαστήριο και η Κίνα κατηγορήθηκε ότι σκόπιμα μολύνει τον κόσμο με αυτόν.

Μια άλλη θεωρία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα συνδέει τον ιό με την εγκατάσταση του 5G. Συνέπεια αυτού είναι μερικοί να φτάσουν στο σημείο να πυροδοτήσουν πυρκαγιές σε τηλεπικοινωνιακούς ιστούς στο Ηνωμένο Βασίλειο ως απάντηση.

Κάποιοι άλλοι, όπως ο θεωρητικός συνωμοσίας David Icke, κατηγόρησε τον Μπιλ Γκέιτς ότι ήταν μέρος ενός τεχνάσματος για τη χρήση εμβολίων με στόχο το παράνομο τσιπάρισμα των ανθρώπων.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες προκάλεσαν περαιτέρω ανησυχία, συνδέοντας τον εμβολιασμό με τη Βιβλική προφητεία και το σημάδι του θηρίου. Γενικότερα, πολλοί άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνίες δεν αποδέχθηκαν την ιδέα της καραντίνας (lockdown), ενώ δεσμεύθηκαν να απορρίψουν τα εμβόλια όταν διατεθούν και να μην φορούν μάσκες.

Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τα προτεινόμενα πρωτόκολλα σε διάφορα μέρη, με αποτέλεσμα την αύξηση του επιπέδου μόλυνσης. Σε αυτό προστέθηκαν ψευδείς αναφορές για υποτιθέμενες θεραπείες και αγωγές από ορισμένους πολιτικούς ηγέτες (π.χ. Τραμπ, Μπολσονάρου), οι οποίοι τροφοδότησαν περαιτέρω θεωρίες συνωμοσίας ότι υπήρχε σκόπιμη προσπάθεια μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών να δημιουργήσουν ισχυρισμούς ότι ορισμένες θεραπείες ή ήδη γνωστά φάρμακα θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τον COVID-19.

Υποστηρικτές του Τραμπ AP

Θεωρίες συνωμοσίας μέσω βίντεο

Όπως αναφέρθηκε και πριν οι διάφορες θεωρίες αναπαράγονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Facebook, Twitter, Youtube έχουν πάρει φωτιά. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο διάρκειας 26 λεπτών με τίτλο “Plandemic”, το οποίο έγινε viral στις παραπάνω πλατφόρμες μέσα σε λίγες ημέρες.

Στο εν λόγω βίντεο πρωταγωνιστεί η Judy Mikovits, μία ακτιβίστρια μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι πολλά κοινά εμβόλια είναι επικίνδυνα και πρέπει να καταργηθούν.

Η Mikovits, ισχυρίζεται ότι η χρήση μάσκας ενεργοποιεί τον κορονοϊό ανάμεσα στους ανθρώπους, κάτι που υποστηρίζει χωρίς να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία. Ταυτόχρονα επικρίνει τις οδηγίες των κυβερνήσεων προς τους πολίτες να παραμένουν μακριά από τις παραλίες.

Η Mikovits περιγράφει τον κορονοϊό ως μία συνωμοσία μεταξύ ανθρώπων που προσπαθούν να επωφεληθούν από τα εμβόλια και εγείρει ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Υποστηρίζει ότι όποιος έχει λάβει ποτέ εμβόλιο για τη γρίπη έχει στον οργανισμό του κορονοϊό μέσω του εμβολίου, κάτι που αναφέρει βέβαια χωρίς να παρέχει τεκμηρίωση.

Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει για ενδεχόμενη πανδημία

Ωστόσο, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η συγκεκριμένη πανδημία, δεν ήταν τόσο απρόβλεπτη όσο νομίζουμε. Μια έκθεση τον Σεπτέμβριο του 2019 από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Παρακολούθησης Ετοιμότητας (GPMB), που συγκλήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποίησε για την αυξανόμενη πιθανότητα μιας παγκόσμιας πανδημίας, επισημαίνοντας παράλληλα την έλλειψη ετοιμότητας από τον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση:

«Τα αναπνευστικά παθογόνα υψηλών επιπτώσεων, δημιουργούν ιδιαίτερους παγκόσμιους κινδύνους στη σύγχρονη εποχή. Τα παθογόνα εξαπλώνονται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων. Μπορούν να μολύνουν έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων πολύ γρήγορα και με τη σημερινή υποδομή μεταφοράς, να μετακινούνται γρήγορα σε πολλές γεωγραφικές περιοχές.

Εκτός από τον μεγαλύτερο κίνδυνο πανδημιών από φυσικά παθογόνα, οι επιστημονικές εξελίξεις επιτρέπουν την ανάπτυξη ή την αναδημιουργία μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες σε εργαστήρια. Εάν χώρες, τρομοκρατικές ομάδες ή επιστημονικά προηγμένα άτομα δημιουργήσουν ή αποκτήσουν και στη συνέχεια χρησιμοποιήσουν βιολογικά όπλα που έχουν τα χαρακτηριστικά ενός νέου αναπνευστικού παθογόνου υψηλού αντίκτυπου, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τόσο σοβαρές όσο και ακόμη μεγαλύτερες από αυτές μιας φυσικής επιδημίας.

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για μια ταχέως, μολυσματική παθογόνο αναπνευστική πανδημία. Η παγκόσμια πανδημία γρίπης του 1918 αρρώστησε το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε έως και 50 εκατομμύρια ανθρώπους – 2,8% του συνολικού πληθυσμού. Εάν συμβεί κάτι παρόμοιο σήμερα με έναν πληθυσμό τέσσερις φορές μεγαλύτερο και με τον χρόνο ταξιδιού οπουδήποτε στον κόσμο πολύ πιο σύντομο, 50-80 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να χαθούν. Εκτός από τα τραγικά επίπεδα θνησιμότητας, μια τέτοια πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό, να αποσταθεροποιήσει την εθνική ασφάλεια και να επηρεάσει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο.»

Κι αυτό δεν είναι θεωρία συνομωσίας…


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα