Λάσπη και στάχτη: Από την φονική λαίλαπα στις πλημμύρες, μέσα σε λίγες ώρες

Λάσπη και στάχτη: Από την φονική λαίλαπα στις πλημμύρες, μέσα σε λίγες ώρες

Κοινός παρονομαστής, ο ανθρώπινος παράγοντας - Ο όρος "φυσική καταστροφή" αποκρύπτει μέχρι ένα βαθμό τις ευθύνες του ίδιου του ανθρώπου και δη της Πολιτείας σε διαχρονικό επίπεδο

Την ώρα που η ΕΕ άναβε σήμερα το “πράσινο φως” στον μηχανισμό rescEU που έχει κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των τραγικών πυρκαγιών που πλήττουν την Ελλάδα τη Σουηδία και τη Λετονία, στη χώρα μας εκδηλώθηκαν καταιγίδες λίγες μόλις ώρες μετά τον περιορισμό της φονικής φωτιάς που κατέκαψε την ανατολική Αττική και ειδικότερα, το Μάτι.

Τα επιβεβαιωμένα θύματα μέχρι τώρα ανέρχονται σε 83, ενώ οι καταστροφές σε περιουσίες, ανυπολόγιστες.

2.489 σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας ελέγχθηκαν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης. Από τα κτήρια που ελέχθησαν τα 1.271 (ποσοστό 51,07%) κρίθηκαν κατοικήσιμα και τα 1.218 (ποσοστό 48,93%) μη κατοικήσιμα.

Μετά τις φονικές πυρκαγιές ήρθε και η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το μεσημέρι της Πέμπτης τα Βόρεια Προάστια προκαλώντας πλημμύρες. Σε χείμαρρο μετατράπηκε η Λ. Αμαρουσίου-Χαλανδρίου ενώ δεκάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν σε πάρκινγκ που πλημμύρισε στο Μαρούσι, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε νέα θύματα. Στο εν λόγω πάρκινγκ υπήρχε κάποτε κτήριο παλαιών αποθηκών της ΗΒΗ το οποίο κατεδαφίστηκε από το Δήμο Αμαρουσίου το 2014 προκειμένου να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και διευθετηθεί, το ρέμα Σαπφούς. Κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ. Στην περίπτωση της ανατολικής Αττικής, ένας από τους παράγοντες που διερευνώνται ήδη είναι η άναρχη δόμηση και τα μέτρα πυροπροστασίας. Κοινός παρονομαστής, ο ανθρώπινος παράγονας.

Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν τα λιωμένα αλλά και τα θαμμένα αυτοκίνητα μέσα στην ίδια εβδομάδα, έχουν γίνει ήδη συμβολικές.


ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΗ by News247 GR on Exposure

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version