5+1 μύθοι για την επέμβαση στον θυρεοειδή

Διαβάζεται σε 6'
5+1 μύθοι για την επέμβαση στον θυρεοειδή
UNSPLASH

Συχνά όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα χειρουργείο θυρεοειδούς, μας κυριεύει ο φόβος και το άγχος. Η σωστή καθοδήγηση και ενημέρωση βοηθάει στην αποφυγή επιζήμιων αποφάσεων για την υγεία και τη ζωή μας. Αντιθέτως η ελλιπής ενημέρωση, μπορεί να μας επηρεάσει ψυχολογικά και να μας οδηγήσει σε λάθος θεραπευτικές επιλογές.

Για αυτό και ρωτήσαμε τον κ. Ευάγγελο Καρβούνη, Διευθυντή του Κέντρου Αριστείας Χειρουργικής Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων της Ευρωκλινικής Αθηνών για να ξεδιαλύνουμε τους 5 + 1 συχνότερους «μύθους» γύρω από τις επεμβάσεις στον θυρεοειδή.

1. Δεν πρέπει να μιλάω μετά από το χειρουργείο στον θυρεοειδή

UNSPLASH

Πολλοί ασθενείς έχουν ακούσει ή νομίζουν ότι μετά από μία επέμβαση στον θυρεοειδή δεν θα μπορούν ή δεν πρέπει να μιλάνε. Αυτό είναι μία λανθασμένη άποψη καθώς στα εξειδικευμένα Κέντρα Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, στις μέρες μας, δίδεται μεγάλη έμφαση στην προστασία των φωνητικών χορδών του ασθενούς. Γι’ αυτό τον σκοπό στο χειρουργείο στον θυρεοειδή, πρέπει να χρησιμοποιείται, στην αίθουσα του χειρουργείου, ένα προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα που ονομάζεται Νευροπαρακολούθηση (Neuromonitoring). Ο ειδικός χειρουργός συνεργάζεται στενά με τον ειδικά εκπαιδευμένο βιοτεχνολόγο, ελέγχοντας διαρκώς την ακεραιότητα των λαρυγγικών νεύρων. Η τεχνική που εφαρμόζεται μπορεί να βασίζεται στην κατ’ επίκληση ή τη συνεχή νευροδιέγερση, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Επομένως, ο ασθενής μας ομιλεί κανονικά άμεσα μετά τη λήξη της επέμβασης. Αυτό επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει ταχύτατα στην κοινωνική και επαγγελματική του δραστηριότητα.

2. Κινδυνεύω από την αναισθησία

Ο φόβος της αναισθησίας είναι συχνός σε κάθε είδος επέμβασης. Η γενική αναισθησία, στον 21ο αιώνα είναι μία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη. Διεγχειρητικά, όλες οι βασικές λειτουργίες του οργανισμού παρακολουθούνται συνεχώς, με ένα πολύπλοκο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ειδικοί δείκτες και alarms ενημερώνουν τον Ιατρό Αναισθησιολόγο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης. Τα νεότερης γενιάς αναισθησιολογικά φάρμακα κάνουν την αναισθησία μία απλή και καθόλου δυσάρεστη εμπειρία για τον ασθενή.

UNSPLASH

Στο Κέντρο μας το οποίο αποτελεί Center of Excellence στην Χειρουργική Θυρεοειδούς & Παραθυρεοειδούς, με τους μόνιμους έμπειρους συνεργάτες μας Ιατρούς Αναισθησιολόγους, έχουμε πραγματοποιήσει περί τις έξι χιλιάδες επεμβάσεις, τα τελευταία χρόνια, με απολύτως επιτυχή και ασφαλή έκβαση του χειρουργείου/αναισθησίας στο σύνολο των ασθενών μας κάνοντας την αναισθησία για ένα χειρουργείο στον θυρεοειδή απόλυτα ασφαλή διαδικασία.

3. Θα πέσει το ασβέστιό μου μετά το χειρουργείο στον θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται σε στενή ανατομική σχέση με τέσσερις μικρού μεγέθους αδένες, τους παραθυρεοειδείς, που είναι υπεύθυνοι για τον μεταβολισμό του ασβεστίου. Η βλάβη αυτών μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων ασβεστίου αίματος, με συνέπεια αιμωδίες και κράμπες για τον ασθενή. Ο εξειδικευμένος χειρουργός αναγνωρίζει και διαφυλάσσει την ακεραιότητα αυτών των γειτονικών προς τον θυρεοειδή αδένων.

UNSPLASH

Για τον σκοπό αυτό, το χειρουργείο στον θυρεοειδή γίνεται με μία ειδική εγχειρητική τεχνική που έχουμε αναπτύξει για την προστασία των παραθυρεοειδών αδένων, που σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία και την επιλεκτική χρήση τεχνικής αυτοφθορισμού των παραθυρεοειδών, οι ασθενείς μας έχουν μία ομαλή μετεγχειρητική πορεία.

4. Θα παχύνω μετά το χειρουργείο στον θυρεοειδή. Δε θα ρυθμίζεται εύκολα η ορμόνη

Αυτός είναι ένας ακόμα συχνός μύθος που περιβάλλει τις επεμβάσεις θυρεοειδούς. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι μετά από μία επέμβαση ολικής θυρεοειδεκτομής, ακολουθεί η αγωγή υποκατάστασης με το χάπι θυροξίνης. Πρόκειται για ένα χάπι που ο ασθενής λαμβάνει κάθε πρωί και του οποίου η λήψη, γρήγορα “αυτοματοποιείται” στην καθημερινή ζωή του.

UNSPLASH

Η ορμονική ρύθμιση επιτυγχάνεται πολύ σύντομα, αρκεί ο ασθενής να ακολουθήσει πιστά τις ιατρικές οδηγίες. Η ζωή ενός ανθρώπου είναι απολύτως φυσιολογική, ως προς τα πάντα (σωματικό βάρος, αναπαραγωγική ικανότητα, κλπ), διότι το χάπι θυροξίνης υποκαθιστά πλήρως τον αφαιρεθέντα θυρεοειδούς αδένα.

Δίνοντας σαφείς μετεγχειρητικές φαρμακευτικές οδηγίες μετά το χειρουργείο στον θυρεοειδή και σε στενή συνεργασία με τον συνάδελφο Ενδοκρινολόγο, προσφέρουμε στον ασθενή ταχύτατη μετάβαση σε εύρυθμο μεταβολισμό και ορμονική ισορροπία, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα.

5. Θα έχω άσχημη ουλή στον λαιμό μετά το χειρουργείο στον θυρεοειδή

Το ενδιαφέρον για το αισθητικό αποτέλεσμα μετά το χειρουργείο στον θυρεοειδή είναι τεράστιο, όχι μόνο για τις γυναίκες ασθενείς που αποτελούν την πλειοψηφία των ασθενών με θυρεοειδοπάθεια, αλλά και για τους άνδρες. Στο τμήμα μας σε όλους τους ασθενείς, στο τέλος της επέμβασης, εφαρμόζεται χειρουργική τεχνική πλαστικής αποκατάστασης χωρίς ράμματα. Χωρίς να χρησιμοποιούνται παροχετεύσεις-σωληνάκια, ο ασθενής δεν έχει παρά μόνο ένα μικροσκοπικό χανσαπλάστ για λίγα 24ωρα, το οποίο απλά μπορεί, αν θέλει, να αφαιρέσει και μόνος του.

UNSPLASH

Η μικροεπεμβατική τεχνική που εφαρμόζουμε, εκμεταλλευόμενοι τη φυσική πτυχή του δέρματος, σε συνδυασμό με την πλαστική τεχνική και τη χρήση επιλεγμένων καλλυντικών προϊόντων ανάπλασης, χαρίζουν ένα όμορφο και χωρίς ουλές δέρμα.

6. Αν αποδειχθεί ότι έχω επιθετικό καρκίνο κινδυνεύει η ζωή μου

Ο εντοπισμός κακοήθειας στον θυρεοειδή δεν πρέπει να συνιστά λόγω ανησυχίας για κανένα ασθενή. Η μεγάλη πλειοψηφία των καρκινωμάτων θυρεοειδούς έχουν εξαιρετικά καλή πρόγνωση και δεν κάνουν μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα, εκτός του τραχήλου (λαιμού). Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό ότι δεν χρειάζονται χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, και το μόνο που ίσως απαιτηθεί είναι η λήψη χαπιού ραδιενεργού ιωδίου.

Καθοριστικό για την υγεία του ασθενούς είναι η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση, ώστε μία ενδεχόμενη κακοήθεια του θυρεοειδούς να έχει πλήρη ίαση, όταν αντιμετωπισθεί σε προκαρκινική φάση ή σε πρώιμο-αρχικό στάδιο καρκίνου.

Συμπερασματικά

Οι ασθενείς είναι καλό να συζητούν τους προβληματισμούς τους πριν από ένα χειρουργείο στον θυρεοειδή με τον ειδικό Ιατρό, αποφεύγοντας τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργούνται σε διαδικτυακά δημοσιεύματα ή διηγήσεις γνωστών και φίλων. Σωστή ενημέρωση οδηγεί σε σωστή θεραπεία.

Ο κος Ευάγγελος Καρβούνης είναι εξειδικευμένος Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων και Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας Χειρουργικής Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων της Ευρωκλινικής Αθηνών. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στις επεμβάσεις στον θυρεοειδή πραγματοποιώντας κάθε χρόνο έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αντίστοιχων επεμβάσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα