Αναδρομικά στις ΕΔ: Ποιοι είναι οι 6 στρατιωτικοί που κατάφεραν να ακυρώσουν τις περικοπές του 2012

Ένοπλες Δυνάμεις - Φωτό αρχείου

Η ιστορική απόφαση που δικαίωνε τους έξι στρατιωτικούς αποδεικνύει γιατί ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να αξιοποιεί τα ένδικα μέσα που του παρέχονται για να εξασφαλίζει το δίκιο του.

Eξι χρόνια πριν, έξι στρατιωτικοί αποφάσισαν να αντισταθούν στις αλόγιστες περικοπές που επιβλήθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τον μοναδικό τρόπο που είχαν: την προσφυγή στην δικαιοσύνη. Σύμφωνα με το Militaire.gr αυτοί οι έξι είναι που με την απόφασή τους να αδιαφορήσουν για τις απειλές, αλλά και τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν γραφικοί, μπήκαν μπροστά κι έφθασαν μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας και κέρδισαν, έχοντας πίσω τους για υποστήριξη, την πλειοψηφία των μελών των Περιφερειακών Ενώσεων ανά την Ελλάδα με πρώτη και πολυπληθέστερη, την Ένωση της Αττικής (ΕΣΠΕΑ). Με βάση την απόφαση σταθμό του ΣτΕ που προκλήθηκε από την προσφυγή τους, οι στρατιωτικοί συνάδελφοί τους θα αρχίσουν να εισπράττουν πλέον και την δεύτερη δόση (που είναι και μεγαλύτερη), αναδρομικά από το Νοέμβριο.

Ποιοι είναι αυτοί οι έξι πρωτοπόροι όπως αποδείχτηκε στρατιωτικοί;

ADVERTISING

Τα ονόματά τους φαίνονται στην ιστορική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας: Αντισυνταγματάρχης Ανέστης Τσουκαράκης, Υποπλοίαρχος Γιώργος Παπαδάκης, Ανθυποπλοίαρχος Αναστάσιος Βυτινίδης, Αρχικελευστής Αναστάσιος Τσάκαλος, Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Δροσόπουλος και Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Καλαθάκης.

Απόφαση για αναδρομικά - Φωτό αρχείου
Απόφαση για αναδρομικά - Φωτό αρχείου

Η απόφαση ήταν ιστορική, γιατί ήταν η πρώτη φορά που ένας επαγγελματικός κλάδος που δεν έχει δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης, απέδειξε ότι ο καθένας μας μπορεί και πρέπει να αξιοποιεί τα ένδικα μέσα που η Πολιτεία παρέχει για να διεκδικήσει το δίκιο του.

Να σημειώσουμε ότι οι στρατιωτικοί ήταν οι πρώτοι σαν κατηγορία, που προσέφυγαν εναντίον των άγριων περικοπών των αποδοχών τους. Αν δεν είχαν τολμήσει αυτοί οι έξι να προσφύγουν στο ΣτΕ, αναδρομικά χρήματα δεν θα μπορούσαν να δοθούν πίσω πότε (διότι έτρεχαν προθεσμίες), αλλά το σπουδαιότερο να κοπεί η φόρα της οποίας κυβέρνησης να συνεχίσει να κάνει περικοπές στις ήδη χαμηλά αμοιβόμενες Ε.Δ.

Οι στρατιωτικοί δεν έχουν δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης, αλλά εδώ και χρόνια έχουν κατορθώσει να έχουν δικαίωμα συνδικαλιστικής έκφρασης. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και οι Ενώσεις της, που λειτουργούν σ΄ όλη την Ελλάδα, λειτουργούν στα πρότυπα ανάλογων οργανώσεων που υπάρχουν σ΄ όλους σχεδόν τους ευρωπαϊκούς στρατούς, ακόμη και στην Κύπρο. Λειτουργούν χωρίς να έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των ΕΔ, ειδικά σε θέματα πειθαρχίας. Ασχολούνται αποκλειστικά με εργασιακά θέματα των στρατιωτικών και εκφράζονται με έγγραφα αιτήματα που αποστέλλονται στην ιεραρχία με την επισήμανση προβλημάτων που αναφέρει το προσωπικό.

Η ενέργειά τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και η δικαίωσή τους, έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη την τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που προσπάθησε να ξεπεράσει το πρόβλημα, δίνοντας το 50% των αναδρομικών που προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ. Οι στρατιωτικοί προσέφυγαν ξανά στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν ξανά.

Κάπως έτσι φθάσαμε στην ανακοίνωση της καταβολής αναδρομικών τεσσάρων ετών στο προσωπικό των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμα στο militaire.gr:

Αναδρομικά στρατιωτικών: Τα ποσά επιστροφής που ανακοίνωσε ο Καμμένος

Απόφαση ΣτΕ και αναδρομικά: Εκδικάζονται οι πρώτες αγωγές στρατιωτικών

Ενδιάμεση λύση” με νέο αεροσκάφος μεταξύ F-22 και F-35 προτείνει η Lockheed Martin

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άμυνα, ΣΤΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέες προσφυγές από τους ενστόλους για το μισθολόγιό τους

Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγές μελών ΔΕΠ για να ακυρωθούν οι περικοπές στις αποδοχές τους

SHARE:

24Media Network