Γιατί επέλεξε ο Τσίπρας τον Αποστολάκη ως τον επόμενο ΥΕΘΑ – Η όχι πάντα ανέφελη σχέση με το Καμμένο

Γιατί επέλεξε ο Τσίπρας τον Αποστολάκη ως τον επόμενο ΥΕΘΑ – Η όχι πάντα ανέφελη σχέση με το Καμμένο
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης, που θα ορκιστεί Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην θέση του Πάνου Καμμένου, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα Eurokinissi

Η προώθηση του Ναυάρχου Αποστολάκη στη θέση του ΥΕΘΑ, είχε συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό, με τη σύμφωνη γνώμη του Πάνου Καμμένου και δεν αποτελεί έκπληξη όπως ορισμένοι θεωρούν - Τι πιστώνεται ο νέος Υπουργός Άμυνας.

Η επιλογή του Α/ΓΕΕΘΑ για τη θέση του επόμενου ΥΕΘΑ, δεν ήταν έκπληξη, όπως ίσως ορισμένοι θεωρούν. Οι μετοχές του Ναυάρχου Αποστολάκη ήταν ψηλά στο “χρηματιστήριο” του Μεγάρου Μαξίμου εδώ και πολύ καιρό. Όχι τυχαία, ούτε λόγω καλςών “δημοσίων σχέσεων” του Α/ΓΕΕΘΑ. Είχαν δοκιμαστεί πολλές φορές σε δύσκολες συνθήκες και σ΄ όλες ο Ναύαρχος είχε “βαθμολογηθεί” με άριστα.

Η συνεργασία του με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο ήταν εξαιρετική και μέσω αυτής υπήρχε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με το πρωθυπουργικό γραφείο. Πολύ σύντομα δεν χρειαζόταν ούτε η μεσολάβηση Καμμένου γι΄ αυτές τις επικοινωνίες. Κάποιες απ΄ αυτές έγιναν σε δύσκολες ώρες, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη επεισόδια.

Όλα αυτά ,αλλά και η ικανότητα του Α/ΓΕΕΘΑ να σκέφτεται και πολιτικά “έχτισαν” μια πολύ καλή σχέση Τσίπρα-Αποστολάκη. Μια λεπτομέρεια στην οποία λίγοι έδωσαν σημασία, είναι ότι το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ νοσηλεύθηκε για κάποιες ημέρες στο 251 ΓΝΑ, ο Τσίπρας έσπευσε να τον επισκεφθεί κι έμεινε μαζί του για να συζητήσουν σχεδόν δυο ώρες!

Η προώθηση του Ναυάρχου Αποστολάκη στη θέση του ΥΕΘΑ, είχε συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό, με τη σύμφωνη γνώμη του Πάνου Καμμένου. Μόλις αποφάσισε οριστικά ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών θα αποχωρούσε από το ΥΠΕΘΑ, το πρώτο και μοναδικό όνομα που είχε συζητήσει με τον Τσίπρα ήταν αυτό του Αποστολάκη.

Δεν ήταν πάντα ανέφελη η σχέση της “τριάδας” Τσίπρα-Καμμένου-Αποστολάκη. Υπήρξαν σε κάποιες περιπτώσεις και εντάσεις και διαφωνίες. Ο Ναύαρχος Αποστολάκης έπαιξε με επιτυχία το ρόλο του εξισορροπιστή.

Η επόμενη μέρα για το ΥΠΕΘΑ με τον Ναύαρχο Αποστολάκη στο τιμόνι εύκολη δεν θα ΄ναι. Ωστόσο είναι σημαντικό ότι ανέλαβε ένας άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά όλα τα θέματα, έχει άποψη για τις λύσεις τους και το κυριότερο δεν φοβάται να πάρει αποφάσεις.

Έχει άποψη από πρώτο χέρι για το τι πραγματικά χρειάζονται και τι όχι οι ΕΔ και πως οι ανάγκες τους μπορούν να καλυφθούν.

Σ΄ό,τι έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά. Ο Αποστολάκης έχει αποκτήσει πλέον πολύτιμη εμπειρία από τη θητεία του στις θέσεις του Α/ΓΕΝ και του Α/ΓΕΕΘΑ. Έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να τους “διάβάζει” και το κυριότερο έχει ψυχραιμία. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσπάθειες κλιμάκωσης των Τούρκων αξιοποιώντας κάθε διπλωματικό και πολιτικό δίαυλο που είχε στη διάθεσή του. Την ίδια ώρα είχε δώσει εντολές για την προετοιμασία όσων έπρεπε να προετοιμαστούν στις ΕΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα