Συντριβή F-16: Τα 90 λεπτά αγωνίας για την τύχη του πιλότου

Διαβάζεται σε 3'
F-16 (φωτογραφία αρχείου)
F-16 (φωτογραφία αρχείου) INTIME

Ώρες αγωνίας, το μεσημέρι της Τετάρτης, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τη συντριβή ενός υπερσύγχρονου μαχητικού F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης στο Αιγαίο.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος πρόλαβε να εγκαταλείψει επιτυχώς, λίγο πριν το F-16 του συντριβεί στη θαλάσσια περιοχή της Ψαθούρας, νότια της Χαλκιδικής.

Το F-16 είχε απογειωθεί από την 337 μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη, όταν κατέπεσε στη θάλασσα στις 13:29. Πρόκειται για σύγχρονα F-16 Block 52+, τα οποία πρόκειται να αναβαθμιστούν σε Viper.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, αυτό που έχουν καταγράψει οι συνομιλίες του πιλότου με το κέντρο είναι ότι κάποια στιγμή o πιλότος διαπίστωσε ότι ο κινητήρας του έκανε «διακοπές» με αποτέλεσμα να σβήσει οριστικά.

Στη συνέχεια, έκανε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να τον επανεκκινήσει και, αφού απέτυχαν όλες, ενημέρωσε ότι εγκαταλείπει το αεροσκάφος, χρησιμοποιώντας το σύστημα εκτίναξης.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επικράτησε από την πρώτη στιγμή παγωμάρα. Σημειωτέον πως, εκείνη τη στιγμή, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου επέστρεφαν από τη βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα, όταν ενημερώθηκαν ότι F-16 έπεσε στη θάλασσα.

«Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τον χειριστή» ανέφερε η αρχική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), η οποία έκανε γνωστή τη μεγάλη κινητοποίηση που υπήρξε αμέσως.

Στην περιοχή έσπευσε ένα ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα CL- 415 από την 113ΠΜ, ενώ στο σημείο κατευθύνθηκε η Φρεγάτα «Αιγαίο».

Επίσης, στον αέρα βρίσκονταν ακόμη τα τρία F-16 του σχηματισμού αναζητώντας ίχνη του χειριστή στη θάλασσα. Ωστόσο, μετά από λίγη ώρα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σημείο και να επιστρέψουν στη βάση τους αφού είχαν καταναλώσει τα καύσιμά τους.

Όσο περνούσε η ώρα, η αγωνία κορυφωνόταν καθώς δεν ήταν γνωστή η ακριβής κατάσταση του χειριστή, ενώ, οι αντίξοες συνθήκες δυσκολεύουν τον εντοπισμό του ίχνους του από τα ιπτάμενα μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί περίπου 1,5 ώρα ο πιλότος βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή της Ψαθούρας, μεταξύ Χαλκιδικής και Αλοννήσου. Στις 15:02 έγινε γνωστό ότι «ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας περισυνελέγη σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας».

Πατέρας πιλότου: Μου είπε «είμαι καλά», είχαμε επικοινωνία

Ο πατέρας του πιλότου, που πρόλαβε να εκτιναχθεί από το F-16, μίλησε στο MEGA, δηλώνοντας ότι ο γιος του είναι καλά.

«Τώρα πάω από Λάρισα Αθήνα να δω το παιδί μου. Σε επικοινωνία που είχαμε μου είπε πως είναι καλά αλλά δεν είχα καλό σήμα και δεν ξέρω κάτι άλλο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά».

Ευχές για ταχεία επάνοδο του πιλότου από τον Ν. Δένδια

«Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F – 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Και καταλήγει: «Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα