Τα απόρρητα έγγραφα της CIA για το "Μακεδονικό"

CIA Φωτό αρχείου
CIA Φωτό αρχείου AP

H CIA αποχαρακτήρισε έγγραφα που αφορούν στο πολύ ταραγμένο για τον κόσμο αλλά και τα Βαλκάνια 1949.

H CIA αποχαρακτήρισε έγγραφα που αφορούν στο πολύ ταραγμένο για τον κόσμο αλλά και τα Βαλκάνια 1949. Η Ελλάδα μετά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο είχε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του αδελφοκτόνου Εμφυλίου Πολέμου. Τα σύνορα στα Βαλκάνια ήταν ακόμη “εύθραυστα” και όπως θα διαπιστώσετε από τα τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν το “Μακεδονικό” ήταν ένα από τα χαρτιά που οι Αμερικανοί “έπαιζαν” πολύ δυνατά. Με τον Ψυχρό Πόλεμο να ΄χει ήδη ξεκινήσει και τον “σοβιετικό κίνδυνο” να κυριαρχεί στην σκέψη και την πολιτική των ΗΠΑ, το θέμα των Σκοπίων ήταν όπως φαίνεται σημαντικό “όπλο” στα χέρια των Αμερικανών.

Όπως αναφέρει το Militaire, σ΄ όλα τα τηλεγραφήματα η πΓΔΜ αναφέρεται με το όνομα “Μακεδονία”.

Τα απόρρητα έγγραφα της CIA για το

Πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα τηλεγραφήματα που κάνουν λόγο για ανησυχίες που είχαν οι Αμερικανοί αλλά και ο Τίτο για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Ελλάδας στην νότια Αλβανία! Οι Αμερικανοί ήταν κάθετα αντίθετοι σ΄ ένα τέτοιο ενδεχόμενο ,όπως και ο Τίτο, που υποψιαζόταν πιθανή ελληνική εμπλοκή και σε μία σειρά γεγονότων εντός Γιουγκοσλαβίας. Καμία τρανταχτή απόδειξη δεν παρουσιάζεται γι΄ αυτούς τους ισχυρισμούς.

Τα απόρρητα έγγραφα της CIA για το
Τα απόρρητα έγγραφα της CIA για το

Από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα προκύπτει ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ελλάδα να εγκαταλείψει οποιαδήποτε αξίωση είχε στη νότια Αλβανία με αντάλλαγμα Αλβανία, Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία να συμφωνήσουν στη διατήρηση των συνόρων στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη στο Militaire

Καρατόμησε τον στρατηγό που θα έμπαινε στη Συρία ο Ερντογάν!

Καλικάντζαροι οι Τούρκοι! NAVTEX για άσκηση στο Αιγαίο τα Θεοφάνεια

“Ακριβά μου F-16”! Στη Βουλγαρία θέτουν θέμα της χρήσης βάσεων από τις ΗΠΑ και της αγοράς F-16

Πηγή: 

Militaire

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
SHARE: