Αποστολάκης - Ακάρ χωρίς στολές στις Βρυξέλλες - Τι θα συζητήσουν

Αποστολάκης - Ακάρ χωρίς στολές στις Βρυξέλλες - Τι θα συζητήσουν

Το ραντεβού των δύο υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συζητήσεων των δύο.

Αποστολάκης και Ακάρ θα βρεθούν σήμερα πρόσωπο με πρόσωπο με μια και μοναδική χειροπιαστή διαφορά από τη τελευταία τους συνάντηση: και οι δύο έχουν βάλει τις στολές τους στη ντουλάπα και φορούν υπουργικό κοστούμι…Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας καλούνται σήμερα να δώσουν συνέχεια στην προσπάθεια δημιουργίας “καλύτερου κλίματος” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά από τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν.

Όπως γράφει το militaire.gr η συνάντηση είναι καλά προετοιμασμένη και είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι δηλώσεις που θα γίνουν θα στείλουν ένα μήνυμα που θα έχει στόχοι να στηρίξει την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει μια πρόσκαιρη έστω ύφεση στην ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο με ευθύνη της Τουρκίας. Προσέχουμε κάθε λέξη που γράφουμε, γιατί κανείς και τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ειλικρίνεια της τουρκικής ηγεσίας.

Ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης προσέρχεται στη συνάντηση με τον Ακάρ, γνωρίζοντας πολύ καλά ποιον θα΄ χει απέναντί του. Ο Ναύαρχος είναι ρεαλιστής, δεν έχει ακόμη μπει για τα καλά “στα παπούτσια” του πολιτικού κι αυτό στη συγκεκριμένη συνάντηση μάλλον θετικό είναι. Δεν πιστεύει ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η επιθετική τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο. Ωστόσο ακόμη και μια προσωρινή ύφεση στην ένταση θα είναι θετική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όσο αυτή θα διαρκέσει πολλά μπορούν να γίνουν και να αλλάξουν, μπορεί να πουν όσοι είναι αισιόδοξοι.

ADVERTISING

Ο Αποστολάκης θα καθίσει στο τραπέζι της συζήτησης, έχοντας απέναντί του ένα γνώριμο πρόσωπο, με το οποίο πολλές φορές είχε μιλήσει για τα ελληνοτουρκικά. Σε εύκολες αλλά και δύσκολες ώρες. Γνωρίζει τις απόψεις του Ακάρ, τη προσωπικότητά του και τις δυνατότητες που έχει να επηρεάσει αποφάσεις στη χάραξη της τουρκικής πολιτικής στον τομέα της άμυνας. Τα ίδια ισχύουν και για τον Ακάρ.

Κανένας από τους δύο δεν έχει να κρύψει τίποτα και γι΄ αυτό η συζήτησή τους δεν μπορεί παρά να ΄ναι ανοιχτή από τη πρώτη στιγμή. Ο Αποστολάκης θέλει να ξεκαθαρίσει τα εξής:

•Η τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους αφού το ρίσκο ενός ατυχήματος είναι καθημερινός και μεγάλος. Πολλές φορές το ατύχημα έχει αποφευχθεί στο “παρά ένα”. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στην ελληνική αντίδραση.

•Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αποκλιμάκωση με δηλώσεις περί “γαλάζιας πατρίδας”. Δηλώσεις που ο Ακάρ έχει κάνει αμέτρητες φορές τους τελευταίους μήνες.

•Οι υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά αποτελούν επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδας που δεν βοηθά σε καμία περίπτωση την όποια προσπάθεια για να “πέσουν οι τόνοι”.

•Η Ελλάδα έχει τη διάθεση και τη θέληση να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση, αν και δεν φέρει καμία ευθύνη γι΄ αυτή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα σταματήσει να αντιμετωπίζει τις όποιες τουρκικές προκλήσεις όπως πρέπει. Με δυο λόγια ισχύει το “όσο πετάτε παράνομα θα σας αναχαιτίζουμε”. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις προκλήσεις που γίνονται στη θάλασσα του Αιγαίου. Οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί.

Θα ΄ναι μάλλον μια “ασφαλή” συνάντηση, από την οποία θα προκύψει ένα θετικό κλίμα. Αν θα παραμείνει σε επίπεδο δηλώσεων μόνο θα το διαπιστώσουμε πολύ σύντομα. Μην ξεχνάμε ότι σε λίγα 24ωρα οι Τούρκοι ξεκινούν τη μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση που έχουν κάνει ποτέ. Την έχουν ονομάσει… “Γαλάζια Πατρίδα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR

Τα “ναυάγια” του Ερντογάν “βυθίζουν” την Τουρκία

Η συνθήκη της Βάρκιζας σ΄ ένα βίντεο

Νονός ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης σε βάφτιση σημαδιακή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network