Υπουργείο Άμυνας: “Παγώνει”ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Υπουργείο Άμυνας: “Παγώνει”ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας EUROKINISSI

Κορυφώνεται η ένταση με την Τουρκία στον απόηχο της προκλητικής συμφωνίας της Άγκυρας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων και για τους χάρτες που "εξαφάνισαν" το Καστελόριζο.

«Παγώνουν, μέχρι νεοτέρας με πρωτοβουλία της Αθήνας, οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι συζητήσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στον μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Μετά και τις τελευταίες τουρκικές πρωτοβουλίες, δηλαδή τη συμφωνία Τουρκία – Λιβύης και τη δημοσιοποίηση χαρτών με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων στη χάραξη θαλασσίων ζωνών, στο Υπουργείο Άμυνας κυριαρχεί η άποψη ότι ο διάλογος είναι περιττός έως ότου η τουρκική πλευρά επανέλθει με πνεύμα δημιουργικό στις συνομιλίες με την Αθήνα.

Μάλιστα πληροφορίες του militaire.gr σημειώνουν ότι “είναι ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί για πολύ άλλα τουρκικά παιχνίδια”.

Η απόφαση αυτή έρχεται ενόψει της αυριανής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά τη συνάντησή του με τον Josep Borrell   

Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, τον κ. Josep Borrell, για τα θέματα που αφορούν τα δύο τελευταία memoranda, υπογραφέντα μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Serraj, ισχυριζόμενου ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Λιβύης. Του έκανα μία αναλυτική ενημέρωση και του εξήγησα γιατί αυτά τα memoranda, και μόνο με την ύπαρξή τους, αποτελούν προσβολή των συμφερόντων όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών. Του ζήτησα επίσης να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Υπουργού στον κ. Borrell, ο οποίος μόλις χθες ανέλαβε τα καθήκοντά του. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνει αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν και σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ, η Επιτροπή εχθές μόλις δήλωσε ότι αν υπάρχουν διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με έναν ειρηνικό τρόπο μεταξύ των χωρών που έχουν αυτές τις διαφορές. Αυτή την θέση την εξέφρασε σήμερα και ο κ. Borrell; 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι κοινή, παγκόσμια θέση, προέρχεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το ερώτημα εδώ δεν είναι πώς επιλύονται οι διαφορές, είναι πώς δημιουργούνται οι διαφορές. Και η Τουρκία, με την παραβατική της συμπεριφορά, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της. Δεν υπάρχει κανένας γείτονας με την Τουρκία που να μην έχει διαφορές μαζί της. Νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό και κάτι δείχνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συντρέχουν ή δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσει ξαφνικά πάλι μία συζήτηση για να ξαναπάμε στο Δικαστήριο της Χάγης;  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας απάντησε κάτι ο κ. Borrell;  

 Σας ευχαριστώ πολύ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα