Απορρίφθηκε αίτημα αναίρεσης του βουλεύματος για τη Siemens

Απορρίφθηκε αίτημα αναίρεσης του βουλεύματος για τη Siemens

O Άρειος πάγος έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι να ασκηθεί αναίρεση στο παραπεμπτικό βούλευμα για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens. Αιτήματα είχαν καταθέσει τέσσερις Γερμανοί κατηγορούμενοι

Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο το αίτημα αναίρεσης του παραπεμπτικού βουλεύματος για το σκάνδαλο των "μαύρων ταμείων" της Siemens. Την αίτηση είχαν υποβάλει τέσσερις κατηγορούμενοι Γερμανοί υπήκοοι.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος  Βουρλιώτης, έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση στο βούλευμα, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη συνολικά 64 άτομα για την σύμβαση 8002/97 που αφορούσε την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι, κατά περίπτωση, με τις κατηγορίες του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκία καθώς και  της συνέργεια στις πράξεις αυτές.

Οι τέσσερις Γερμανοί ζητούσαν να αναιρεθεί το βούλευμα για τρεις λόγους, καθώς:

1) το επίμαχο βούλευμα  πάσχει από έλλειψη επαρκούς και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας,

2) δεν έλαβαν γνώση της προηγηθείσας εισαγγελικής  πρότασης μεταφρασμένης στην γλώσσα τους (Γερμανικά) και

3)  υπήρξε παραβίαση  του  δεδικασμένου και της αρχής της μη αυτοενοχοποίησης, καθώς ελήφθησαν υπόψη καταθέσεις που είχαν δοθεί κατά το παρελθόν στην Γερμανία, με αποτέλεσμα να επέρχεται ακυρότητα της διαδικασίας.

Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μεταξύ των άλλων, υποστήριξε ότι δεν συντρέχει απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας λόγω μη μετάφρασης της εισαγγελικής πρότασης στα Γερμανικά, καθώς είχαν λάβει γνώση του περιεχομένου της οι συνήγοροι των τεσσάρων Γερμανών.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν παραβιάζεται το δεδικασμένο, όπως υποστηρίζουν οι τέσσερις Γερμανοί και ότι το επίμαχο βούλευμα έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκάνδαλα
SHARE: