Euro 2020 – Τελικός: Πόσα χρήματα θα κερδίσουν οι φιναλίστ – Πόσα θα πάρει ο Πρωταθλητής Ευρώπης

Euro 2020 – Τελικός: Πόσα χρήματα θα κερδίσουν οι φιναλίστ – Πόσα θα πάρει ο Πρωταθλητής Ευρώπης
2021 Andy Rain / ASSOCIATED PRESS

"It's coming home" εναντίον "It's coming to Rome" ή αλλιώς... είναι πολλά τα λεφτά Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Όσο η κλεψύδρα για τη σέντρα του μεγάλου τελικού του Euro 2020 αδειάζει, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα υπέρογκα ποσά που μοιράζει η UEFA και τα οποία αποκάλυψε για τις ομάδες που συμμετείχαν και δη γι’ αυτές που συνεχίζουν στη διοργάνωση, φτάνοντας μέχρι την… πηγή.

Αγγλία και Ιταλία θα αναμετρηθούν στο Γουέμπλεϊ το βράδυ της Κυριακής, σε ένα παιχνίδι που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, μεταξύ δύο εθνικών που είχαν εξαιρετική πορεία στη διοργάνωση, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης και ταυτόχρονα “απογειώνοντας” τον ενθουσιασμό και την αδημονία δύο (κατ’ εξοχήν) ποδοσφαιρικών λαών.

Εκτός από το γόητρο και το κύρος του ευρωπαϊκού τροπαίου, ωστόσο, το οποίο για την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ μάλιστα έχει και ιστορικό χαρακτήρα (στον τελικό μετά από 55 χρόνια), το κίνητρο και το διακύβευμα είναι -σαφέστατα- και οικονομικό.

Η UEFA μοιράζει πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ στις 24 ομάδες που βρέθηκαν στη διοργάνωση, ανάλογα φυσικά με την πορεία της κάθε εθνικής. Ένα ποσό κατά τι μεγαλύτερο από αυτό του 2016 (Πρωταθλήτρια η Πορτογαλία), πράγμα που ενδεχομένως εξηγείται και από το γεγονός ότι το Euro πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση 12 μηνών.

Έτσι, ενώ η κατάκτηση το 2016 έδωσε στον Πρωταθλητή 8 εκατομμύρια ευρώ, φέτος το χρηματικό έπαθλο (μόνο για κατάκτηση) αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή…

Κάθε ομάδα, για τη συμμετοχή της και μόνο στο τουρνουά έλαβε 9,25 εκατομμύρια ευρώ. Στην πρώτη φάση, κάθε νίκη έδινε 1,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ισοπαλία έδινε 600 χιλιάδες. Οι ομάδες που προκρίθηκαν στους “16” έλαβαν από 2 εκατομμύρια ευρώ, η πρόκριση στους “8” έδωσε άλλα 3,25 εκατομμύρια, ενώ το εισιτήριο του προημιτελικού έδωσε 5 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για τον τελικό; Η εθνική ομάδα που θα στεφθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης θα λάβει 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ηττημένος φιναλίστ θα πάρει 7 εκατομμύρια.

Για το συγκρότημα του Σάουθγκεϊτ και του Μανσίνι, λοιπόν, το έπαθλο των 25 και πλέον εκατομμυρίων (συνολικά) από τη διοργάνωση έρχεται να προστεθεί στο ούτως ή άλλως υψηλό κίνητρο του τροπαίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα