Euro 2024: Πόσα χρήματα κερδίζουν οι ομάδες και οι παίκτες

Διαβάζεται σε 4'
Το τρόπαιο του Euro
Το τρόπαιο του Euro Markus Schreiber AP Photo

Οι ομάδες έχουν χωριστεί σε έξι ομίλους των τεσσάρων. Οι δύο πρώτοι του κάθε γκρουπ συνεχίζουν στους 16, ενώ θα τους συνοδεύσουν και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι.

Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη του Euro 2024 στα γήπεδα της Γερμανίας, όπου δυστυχώς η δική μας εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δεν κατάφερε να δώσει το “παρών”.

Η πρεμιέρα προγραμματίστηκε για την Παρασκευή 14 Ιουνίου με το ματς Γερμανία – Σκωτία του πρώτου ομίλου (22.00 – Allianz Arena, Μόναχο) σε μετάδοση από την ΕΡΤ1.

Η Marca προχώρησε σε μια ανάλυση των οικονομικών δεδομένων για το Euro αναφέροντας πως οι παίκτες που λαμβάνουν μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν λαμβάνουν ένα σταθερό χρηματικό ποσό για τη συμμετοχή τους στους αγώνες. Επίσης, δεν λαμβάνουν μισθό από τις ομοσπονδίες τους, όπως συμβαίνει σε επίπεδο συλλόγων.

Το ποσό που προορίζεται για νίκες και για την πρόκριση στους γύρους νοκ άουτ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας είναι το ίδιο με το Euro 2020: 331 εκατομμύρια ευρώ. Η διανομή των χρημάτων αυτών γίνεται ως εξής:

Για συμμετοχή: 9,25 εκατ. ευρώ

Μπόνους αγώνα: 1 εκατομμύριο ευρώ για νίκη και 500.000 ευρώ για ισοπαλία.

Πρόκριση στους 16: 1,5 εκατ. ευρώ

Πρόκριση στα προημιτελικά: 2,5 εκατ. ευρώ

Πρόκριση στα ημιτελικά: 4 εκατ. ευρώ

Φιναλίστ (χαμένος του τελικού): 5 εκατ. ευρώ

Πρωταθλητής: 8 εκατ. ευρώ

Με άλλα λόγια, το μέγιστο χρηματικό ποσό που μπορεί να πάρει ο πρωταθλητής Euro είναι 28,25 εκατ. ευρώ.

Πώς πληρώνονται οι παίκτες στο Euro

Σχετικά με τις απολαβές των ίδιων των παικτών, εδώ δεν υπάρχει κάτι σταθερό. Για κάθε ομάδα υπάρχει διαφορετική διαπραγμάτευση με τα μέλη της αποστολής για τις απολαβές τους, είτε σε μορφή “μεροκάματων” είτε ως μπόνους. Τα “μεροκάματα” συνήθως καταβάλλονται από τις αποστολές ανάλογα με τις ημέρες διαμονής “εκτός έδρας” αλλά και για τις προπονήσεις, πέραν των αγώνων. Από την άλλη, τα μπόνους έχουν να κάνουν με τις νίκες και με την πορεία της εκάστοτε ομάδας και το πόσο καλά πηγαίνει/προχωρά.

Για παράδειγμα, η Ομοσπονδία της Αγγλίας παρέχει στους παίκτες της επιπρόσθετα το δικαίωμα να δίνουν δωρεάν έξι εισιτήρια ανά αγώνα σε μέλη των οικογενειών τους, αλλά αν θέλουν να δώσουν περισσότερα θα πρέπει να τα βάλουν από τις τσέπες τους. Το ίδιο ισχύει και για το προπονητικό team.

Από την άλλη η ένωση παικτών της Δανίας Spillerforeningen έχει συνάψει νέα συμφωνία με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της χώρας (DBU), κατά την οποία οι ομάδες ανδρών και γυναικών θα λαμβάνουν ίσες αμοιβές στα τουρνουά που μετέχουν, αφού η ανδρική ομάδα αρνήθηκε αύξηση ημερομισθίων.

Τα χρήματα των επάθλων προέρχονται και από τους χορηγούς για τους οποίους όπως αναφέρει η Deutsche Welle τηρείται μια πολύ αυστηρή “εχεμύθεια”. Αυτό γιατί στο ευρύτερο πλαίσιο, πολλοί αθλητικοί σύλλογοι έχουν οργανωθεί ως σωματεία κοινωφελούς σκοπού και γι’ αυτό καταβάλλουν ελάχιστους φόρους. Συχνά προβάλλουν ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Euro 2004 στη Γερμανία, να μην φορολογούνται τα έσοδά τους στη χώρα του διοργανωτή.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι πολλοί φίλαθλοι ίσως ενοχλούνται από τα τεράστια ποσά που αποφέρουν οι χορηγίες.

Ο πιο γνωστός χορηγός στο φετινό Euro παραμένει η Adidas. Κύριος χορηγός για την αυτοκίνηση στο Euro 2004 της Γερμανίας θα είναι πάντως η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD, που διαθέτει στους διοργανωτές έναν ολόκληρο στόλο ηλεκτροκίνητων οχημάτων, και όχι η Mercedes ή η Volkswagen, κάτι που προκάλεσε στη χώρα εγχώριες αντιδράσεις.

Αντίδραση προκάλεσε και το γεγονός πως η εθνική Γερμανίας αποφάσισε να εγκαταλείψει την Adidas και από το 2027 να ντύνεται, για τα επόμενα επτά χρόνια, από την αμερικανική Nike.

Όλες οι τηλεοπτικές μεταδόσεις του Euro, εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα