Μούσα Βαγκέ: Ένα “λιοντάρι” στον ΠΑΟΚ

Μούσα Βαγκέ: Ένα “λιοντάρι” στον ΠΑΟΚ
Μούσα Βαγκέ AP

Ο 22χρονος Σενεγαλέζος δεξιός μπακ, Μούσα Βαγκέ, έρχεται στην Ελλάδα για τον ΠΑΟΚ και το Sport24.gr παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε γι' αυτόν. Το ξεκίνημα στην Aspire, η Εουπέν, η αγάπη για την εθνική του και το άλμα στη Μπαρτσελόνα.

Ο 22χρονος Σενεγαλέζος, Μούσα Βαγκέ, θα αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ δανεικός για έναν χρόνο από την Μπαρτσελόνα. Ο Βαγκέ, που είναι ο πρώτος Σενεγαλέζος που αγωνίστηκε στην Μπαρτσελόνα (έκανε ντεμπούτο με την φανέλα των μπλαουγκράνα στις 13 Απριλίου του 2019 σε έναν αγώνα με την Ουέσκα), έρχεται στην Ελλάδα για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία του με τον Δικέφαλο και να τεθεί στη διάθεση του Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος κλείνει το ένα από τα δύο σημαντικά ανοικτά ζητήματα του ρόστερ του, αυτό του δεξιού μπακ και απομένει να κλείσει και αυτό του επιθετικού.

Ποιος είναι όμως ο νεαρός Σενεγαλέζος από τη μικρή κωμόπολη της Μπιγκνόνα, ο οποίος έζησε τ’ όνειρο να βρεθεί δίπλα στον Λιονέλ Μέσι και καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ; Ένα παλικάρι που γαλουχήθηκε στην ακαδημία Aspire, δούλεψε πολύ σκληρά, έγινε αποδεκτός στη Masia και έφτασε στην πρώτη ομάδα των Καταλανών. Αν μη τι άλλο, έχει τις περγαμηνές και τις παραστάσεις να βοηθήσει άμεσα τον ΠΑΟΚ σε μια κομβική θέση που κάλυπτε επάξια όλα αυτά τα χρόνια ο Λέο Μάτος.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΠΙΓΚΝΟΝΑ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Γεννημένος τον Οκτώβριο του 1998 σε μια πόλη που βρίσκεται στα δυτικά της Αφρικής και έχει μόλις 27.000 κατοίκους. Από την ηλικία των έξι ετών, χωρίς παπούτσια, άρχισε να κλωτσάει το τόπι και να “χτίζει” σιγά σιγά τον χαρακτήρα του και το ταλέντο του. Προφανώς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποια στιγμή θα έπαιζε επαγγελματικά και μάλιστα σε ένα κλαμπ όπως η Μπαρτσελόνα.

Η ακαδημια της Aspire, που είναι από τις καλύτερες στον κόσμο με έδρα το Κατάρ, αποτέλεσε τον ίδιο την βάση για να μάθει τα μυστικά του αθλήματος. Βέβαια, βρισκόταν 400 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, αλλά αυτό δεν τον πτόησε. Εκεί έμεινε για δυο χρόνια, από το 2014 ως το 2016. Οι πολύ καλές του εμφανίσεις με τις μικρές εθνικές της χώρας του (το 2015 ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Νέων), προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Εουπέν, η οποία τον ενέταξε στο δυναμικό της το Νοέμβριο του 2016.

Μακριά από την οικογένειά του, ήταν έτοιμος πλέον να ανοίξει τα φτερά του και να κυνηγήσει τ’ όνειρό του. Προπονητής του εκεί ήταν ο Κλοντ Μακελελέ, ο οποίος τον βοηθήσε πολύ στο ξεκίνημά του. Στους Βέλγους τα πήγε εξαιρετικά και μέτρησε συνολικά 43 εμφανίσεις με ένα γκολ και τέσσερις ασίστ, για να τον δουν τα “λαγωνικά” της Μπαρτσελόνα και να τον αρπάξουν. Φυσικά, δεν επρόκειτο να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Οι μπλαουγκράνα έβλεπαν στοιχεία στο παιχνίδι του και γι’ αυτό επένδυσαν στο ταλέντο του, δίνοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στην Εουπέν.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, προσέφεραν 5 εκατ. ευρώ για να τον αγοράσουν και να του δώσουν πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας. Είχε προηγηθεί και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Ο Βαγκέ σκόραρε μάλιστα απέναντι στην Ιαπωνία και έγινε ο νεότερος Αφρικανός που βρίσκει δίχτυα με την εθνική ομάδας της πατρίδας του. Ήταν μόλις 19 ετών και 263 ημερών. Πλέον, η καριέρα του στη Μπαρτσελόνα πήγαινε σε άλλο επίπεδο, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο. Θα έπαιζε σε ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά κλαμπ του πλανήτη και τίποτα δεν θα του χαριζόταν. Θα έπρεπε να παλέψει για να το κερδίσει.

Αρχικά αγωνίστηκε στη Μπαρτσελόνα Β’ και την σεζόν 2018-19 είχε 20 συμμετοχές με δύο γκολ και τρεις ασίστ. Προπονητής της πρώτης ομάδας ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος τον ανέβασε στους “μεγάλους” και του έδωσε την ευκαιρία να παίξει στην πρώτη ομάδα. Έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ουέσκα και μέτρησε άλλες πέντε συμμετοχές με τους Καταλανούς. Νωρίτερα, ο “Τσινγκούρι” τον χρησιμοποίησε στο καταλανικό Σούπερ Καπ απέναντι στην Χιρόνα. Μεταξύ άλλων, έπαιξε και στο Champions League στο νικηφόρο 1-2 απέναντι στην Ίντερ, όπου ο Βαλβέρδε είχε χρησιμοποιήσει τις ρεζέρβες του.

Η ΝΙΣ, Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Μπαρτσελόνα τον έδωσε δανεικός στη Νις του Πατρίκ Βιεϊρά για να πάρει παιχνίδια, αλλά πρόλαβε να μετρήσει μόλις οκτώ συμμετοχές λόγω κορονοϊού. Προφανώς, το γεγονός πως δεν έχει οριστεί στην συμφωνία για το δανεισμό του στον ΠΑΟΚ ρήτρα για την εξαγορά των δικαιωμάτων του, σημαίνει ότι λογικά το καλοκαίρι θα επιστρέψει και πάλι στην ομάδα της Καταλωνίας, η οποία εξακολουθεί να τον πιστεύει πολύ.

Με την εθνική Σενεγάλης έχει προλάβει να αγωνιστεί ήδη 19 φορές, ενώ έχει παίξει σε όλες τις μικρές εθνικές της χώρας του. Πιστός στρατιώτης του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και χαρακτηριστικό είναι πως πριν από τα παιχνίδια της εθνικής του τρώει πάντα “thieboudienne”, τοπικό πιάτο με βάση το ρύζι και τα ψάρια και μετά το ρίχνει στον… χορό με τους συμπαίκτες του.

Έχει μεγάλη αδυναμία στον πατέρα του, για τον οποίο έχει πει πως “πιστεύει σε μένα. Αισθάνομαι ανίκητος όταν βλέπω τα μάτια του. Από την πρώτη μέρα, ο πατέρας μου μού έδωσε αυτή τη δύναμη. Πάντα με προτρέπει να καταβάλω μεγάλη προσπάθεια στην προπόνηση και στα παιχνίδια, ακόμη και στο σχολείο. Του χρωστάω τα πάντα. Ο μόνος ήρωάς μου ήταν ο πατέρας μου”.

Ο Μπαγκέ βίωσε και ρατσιστική επίθεση ως παίκτης της Μπαρτσελόνα Β’ απέναντι στην Εχέα, οι φίλαθλοι της οποίας τον χλεύαζαν για το χρώμα του δέρματός του με διάφορους… θορύβους και πετώντας του αντικείμενα. Μάλιστα, αντέδρασε και είχε καυγά με έναν ανεγκέφαλο οπαδό και πήρε κόκκινη κάρτα. Μετά απολογήθηκε για το γεγονός ότι ξέφυγε, λέγοντας όμως ότι δεν μπορούσε να μείνει άπραγος, βλέποντας τέτοια συμπεριφορά απέναντί του.

Οι Ετό, Τουρέ και Κεϊτά είναι οι τρεις αγαπημένοι του Αφρικανοί ποδοσφαιριστές, ενώ το πρότυπό του στη θέση του δεξιού μπακ είναι ο Ντάνι Άλβες. Βαθιά θρησκευόμενο άτομο, πάντα προσεύχεται πριν τα παιχνίδια, ενώ θεωρεί δεύτερο πατέρα του τον Αλιού Σισέ, ο οποίος είναι στο πλευρό του εδώ και οκτώ χρόνια και η σχέση τους είναι μοναδική. Με την οικογένειά του έχει τρομερή σχέση, είναι πολύ δεμένος μαζί και μιλάει καθημερινά με τους γονείς του.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version