Citroën Cactus. Έρχεται από το ... μέλλον

Citroën Cactus. Έρχεται από το ... μέλλον

Το Citroën Cactus δεν είναι απλά ένα πρωτότυπο. Αποτελεί μια εικόνα που έρχεται από το μέλλον των μοντέλων της σειράς C.

Το Cactus είναι ένα φιλικό στη χρήση αυτοκίνητο που συνδυάζει ιδανικά το ξεχωριστό, αλλά και λειτουργικό design, την άνεση για όλους τους επιβάτες και την πρακτική τεχνολογία.    

Η Citroën έχει συνηθίσει το κοινό στο να παρουσιάζει πρωτότυπα τα οποία, παρά το ξεχωριστό τους σχεδιασμό, αποτελούν τον προπομπό σχεδιαστικών ιδεών και λύσεων που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα βρίσκουν το δρόμο προς την παραγωγή. Το νέο Citroën Cactus, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη εμφάνιση του στο προσεχές σαλόνι αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (10-22 Σπετεμβρίου), δεν παρεκκλίνει από αυτή τη φιλοσοφία, όντας ο προπομπός των μελλοντικών μοντέλων της σειράς C.

Citroën Cactus. Έρχεται από το ... μέλλον
Το Cactus αποτελεί μια εικόνα που έρχεται από το μέλλον

Το Citroën Cactus είναι εμπνευσμένο από το πρωτότυπο C-Cactus που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 2007 και το οποίο αποτέλεσε μια πρωτοποριακή απάντηση πάνω σε ερωτήματα όπως: Τι περιμένουν οι χρήστες από το αυτοκίνητο σήμερα; Ποια στοιχεία εξοπλισμού πραγματικά έχουν αξία για αυτούς; Στην πράξη η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνεται μέσα από την προσήλωση στο τι  πραγματικά ευχαριστεί τους χρήστες των αυτοκινήτων. Το Citroën Cactus αποτελεί την πραγμάτωση αυτής της προσπάθειας.

Καθαρή και λειτουργική αισθητική

Ο σχεδιασμός του Citroën Cactus συνδυάζει την ελκυστική αισθητική με την πρακτικότητα. Η βασική ιδέα που ακολούθησαν οι σχεδιαστές ήταν να κρατήσουν μόνο εκείνα τα στοιχεία που είναι απολύτως απαραίτητα, προσέγγιση που τους επέτρεψε να ανακαλύψουν νέες φόρμες και λειτουργικά στοιχεία τα βασικότερα εκ των οποίων είναι:

> Απλές και λείες λευκές επιφάνειες

> Χυτές γραμμές

> Στυλιστικά στοιχεία με αντιθέσεις που όμως σε κάθε περίπτωση έχουν λειτουργικό ρόλο

Citroën Cactus. Έρχεται από το ... μέλλον
Το Cactus διαθέτει υβριδικό σύστημα κίνησης

Ευφυής σχεδιασμός εσωτερικού

Πρώτο μέλημα για τους σχεδιαστές κατά το σχεδιασμό της καμπίνας επιβατών του Cactus ήταν να ελευθερώσουν το μέγιστο δυνατό χώρο. Το λεπτό και χυτό ταμπλό αφήνει ελεύθερη την επιφάνεια του πατώματος, ενώ παράλληλα προσφέρει άπλετο και εύκολα προσβάσιμο αποθηκευτικό χώρο. Αυτή η λύση έγινε εφικτή αντικαθιστώντας τον πίνακα οργάνων με μια οθόνη 7 ιντσών και τοποθετώντας στη θέση όλων των χειριστηρίων μια οθόνη 8 ιντσών από όπου ελέγχονται όλες οι λειτουργίες του οχήματος (κλιματισμός, ηχοσύστημα, σύστημα πλοήγησης, κ.τ.λ.). Παράλληλα ο αερόσακος του συνοδηγού τοποθετήθηκε στην οροφή ελευθερώνοντας επιπλέον χώρο. Τέλος η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία επέτρεψε την τοποθέτηση ενός ενιαίου εμπρός καθίσματος για περισσότερη άνεση και πιο ζεστή ατμόσφαιρα.

Η αίσθηση άνεσης και ευρυχωρίας ενισχύεται και από την πανοραμική οροφή, η οποία χάρη στην ειδική κατεργασία που έχει υποστεί το γυαλί, επιτρέπει να περνά το φως όχι όμως και η ζέστη. Παράλληλα οι επιβάτες προστατεύονται από τις βλαβερές ακτινοβολίες UV με τεχνολογία παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιούν τα γυαλιά κατηγορίας 4.

Σημαντικό για τους σχεδιαστές ήταν το εσωτερικό να είναι κομψό και να χαλαρώνει τους επιβάτες μέσω και της χρήσης φυσικών υλικών. Τα καθίσματα, οι πόρτες, αλλά και μέρη του ταμπλό είναι επενδεδυμένα με συνδυασμό δύο υλικών που χρησιμοποιούνται και στην επιπλοποιεία: βαμβακερό ύφασμα και καφέ δέρμα.

Συνολικά οι σχεδιαστικές επιλογές καθορίστηκαν από μια νέα προσέγγιση. Έτσι το Citroën Cactus προσφέρει μια εντελώς νέα εμπειρία όπου όλοι οι επιβάτες απολαμβάνουν κάθε ημέρα την ελευθερία της μετακίνησης.

Φιλική στον χρήστη τεχνολογία

Οι τεχνολογίες που έχουν εφαρμοστεί στο Citroën Cactus είναι πρακτικές, οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Σημείο αναφοράς αποτελεί το νέο υβριδικό σύστημα Hybrid Air. Συνδυάζοντας την αποδοτικότητα του κινητήρα βενζίνης Pure Tech, με τον πεπιεσμένο αέρα και τα υδραυλικά συστήματα του Hybrid Air -μια ιδέα που είναι χαραγμένη στο DNA της μάρκας- το Cactus επωφελείται από υψηλές επιδόσεις, με κατανάλωση καυσίμου κάτω από 3 λίτρα/100χλμ.

Επίσης η συγκέντρωση όλων των λειτουργιών στην κεντρική οθόνη αφής των 8 ιντσών, επιτρέπει την άνετη χρήση όλων των συστημάτων του αυτοκινήτου.

SHARE:

24Media Network