Στους δρόμους της Νεβάδα το πρώτο φορτηγό αυτόνομης οδήγησης, από την Daimler

Στους δρόμους της Νεβάδα το πρώτο φορτηγό αυτόνομης οδήγησης, από την Daimler

Το «Freightliner Inspiration Truck» με το σύστημα Highway Pilot γίνεται το πρώτο φορτηγό στον κόσμο με άδεια για χρήση σε οδικό δίκτυο στην Πολιτεία της Νεβάδα

Η Daimler Trucks είναι πλέον ο πρώτος κατασκευαστής παγκοσμίως που έχει άδεια κυκλοφορίας για φορτηγά αυτόνομης οδήγησης.

Το πρώτο ταξίδι του λεγόμενου «Freightliner Inspiration Truck», το οποίο έλαβε χώρα στην «U.S. highway 15» των Η.Π.Α, στο Λας Βέγκας, έγινε από τον Brian Sandoval, Κυβερνήτη της Νεβάδα, και τον Dr Wolfgang Bernhard. Το φορτηγό είναι εξοπλισμένο με το σύστημα Highway Pilot για αυτόνομη οδήγηση. Η πολιτεία της Νεβάδα έχει άδεια για χρήση δύο «Freightliner Inspiration Trucks». Η Daimler Trucks είναι ο ηγέτης των κατασκευαστών φορτηγών παγκοσμίως και με την μάρκα Freightliner, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στις Η.Π.Α.

Στους δρόμους της Νεβάδα το πρώτο φορτηγό αυτόνομης οδήγησης, από την Daimler

«Το «Freightliner Inspiration Truck» είναι το πρώτο αυτόνομο επαγγελματικό όχημα με άδεια για χρήση στο οδικό δίκτυο παγκοσμίως. Αυτό το επίτευγμα της Daimler επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το ρόλο μας ως πρωτοπόρο στον τομέα της τεχνολογίας και αποδεικνύει την αφοσίωσή μας στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης μεγάλων αποστάσεων στη γραμμή παραγωγής. Είμαι περήφανος για αυτό το επίτευγμα από την ομάδα της Daimler Trucks», δήλωσε ο Dr Wolfgang Bernhard, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG, υπεύθυνος για Φορτηγά και Λεωφορεία.

Το σύστημα Ηighway Pilot στη γραμμή παραγωγής

Οι μεταφορές στο μέλλον πρέπει να είναι ακόμα πιο ασφαλείς, πιο αποδοτικές και πιο δικτυωμένες - αυτή είναι η προσδοκία που έχει εκφράσει η Daimler Trucks με το νέο «Freightliner Inspiration Truck». Τον Ιούλιο του 2014, η Daimler Trucks πραγματοποίησε την παγκόσμια πρώτη παρουσίαση ενός αυτόνομου φορτηγού, όταν το Mercedes-Benz Future Truck 2025 έκανε μία διαδρομή σε περιφραγμένο τμήμα της λεωφόρου Α14 κοντά στο Μαγδεμβούργο. Τώρα, η πρώτη εμφάνιση του «Freightliner Inspiration Truck» σε δημόσιο δρόμο των Η.Π.Α. σηματοδοτεί το επόμενο βήμα προς τη γραμμή παραγωγής. Τους τελευταίους μήνες, η τεχνολογία έχει δοκιμαστεί σε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και διαμορφώθηκε για χρήση σε αυτοκινητόδρομο των Η.Π.Α.

Στους δρόμους της Νεβάδα το πρώτο φορτηγό αυτόνομης οδήγησης, από την Daimler

«Είμαστε οι μόνοι ανάμεσα στους κατασκευαστές που είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τεχνολογίες σε όλες τις επιχειρησιακές μονάδες και τα εμπορικά σήματα. Έχουμε χρησιμοποιήσει το σύστημα Highway Pilot στην αμερικάνικη μάρκα Freightliner, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και το αναπτύξαμε για το πρώτο αυτόνομο φορτηγό στον κόσμο που διαθέτει άδεια για λειτουργία σε πραγματικό δρόμο», αναφέρει ο Dr Bernhard.

Παγκόσμια πρεμιέρα στο Λας Βέγκας

Η παγκόσμια πρεμιέρα του «Freightliner Inspiration Truck» πραγματοποιήθηκε κοντά στο Λας Βέγκας, σε εκπροσώπους από το χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, της κυβέρνησης καθώς και των επιχειρήσεων. Τα φορτηγά είναι μακράν το σημαντικότερο μέσο μεταφοράς στις ΗΠΑ. Tο 2012 μετέφεραν περίπου το 70% των φορτίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Συνολικά 9,4 δισεκατομμύρια τόνοι φορτίου μεταφέρονται με φορτηγά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές αναμένεται να τριπλασιασθούν έως το 2050. Τα αυτόνομα φορτηγά μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την αύξηση εναρμονίζοντας οικονομικές με περιβαλλοντικές ανάγκες.

SHARE: