Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό

Μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις, φτηνά γεύματα παρέχονται και στην ΕΛ.ΑΣ. "Αν έδιναν πακέτο, θα έπαιρνα και για την οικογένειά μου", παραδέχεται ανθυπασπιστής. Εγκρίθηκε η διάθεση του 30% των στρατιωτικών διαμερισμάτων. Δραματική αύξηση όσων έχουν ανάγκη

Εώς και το 100% των επαγγελματιών οπλιτών και των υπαξιωματικών του Στρατού συμμετέχει σε αρκετά τάγματα στα δωρεάν συσσίτια που καθιερώθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο των παροχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, ενώ πλέον και στην ΕΛ.ΑΣ. καθιερώνονται φτηνά γεύματα για τους αστυνομικούς.

Τα στοιχεία από δειγματοληπτικές καταγραφές των πρώτων ημερών σε μονάδες του Στρατού Ξηράς δίνουν κατά μέσον όρο στο σύνολο των μονάδων, ποσοστό συμμετεχόντων 25%-30%. Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές του ΓΕΕΘΑ τονίζουν ότι η τάση είναι ταχέως αυξανόμενη και ο αριθμός σε λίγο καιρό από τώρα ίσως μάς εκπλήξει.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", η διαφαινόμενη μεγάλη ανταπόκριση οδηγεί τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μ. Κωσταράκο να συμπληρώσει την αρχική του εισήγηση με πρόβλεψη να πληρώνουν οι χρήστες συμβολικά 1,5 έως 1,8 ευρώ το κάθε γεύμα.

Και αυτό για να αντιμετωπιστεί η τεράστια ζήτηση σε δωρεάν δεκατιανό και μεσημεριανό, καθώς εκτός από τους ΕΠΟΠ και τους υπαξιωματικούς όλων των βαθμίδων, στα συσσίτια σπεύδουν καθημερινά ανθυπολοχαγοί και αξιωματικοί όλων των κλάδων.

Από μονάδα της Χίου, υπαξιωματικός δηλώνει ότι "προβλέπεται μεγάλη εξοικονόμηση στο τέλος του μήνα, από 150 έως 200 ευρώ". Ήδη στο εκεί συσσίτιο έχει καταγραφεί συμμετοχή από 80 έως 100 άτομα από τους 160 δικαιούχους.

Τα πιο μεγάλα ποσοστά έχουν καταγραφεί στα μηχανοκίνητα τάγματα που αποτελούν και μεγάλο όγκο, ενώ ακόμη και μέσα στο Πεντάγωνο υπάρχει προσέλευση.

"Αν έδιναν πακέτο, θα έπαιρνα για τη γυναίκα και το παιδί μου στο σπίτι", λέει ανθυπασπιστής στην εφημερίδα "Τα Νέα".

Η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται στην αρχή της εφαρμογής του μέτρου και δεν έχουν ακόμη κάνει απολογισμό, καθώς εκεί υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα, όπως ότι στα πλοία όλοι τρώνε δωρεάν.

Φτηνά γεύματα και στην αστυνομία

Την ίδια ώρα και στην αστυνομία καθιερώνονται φτηνά γεύματα,  όπως για παράδειγμα στο εστιατόριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθήνας.

Θα μπορούν να γευματίσουν με μόλις 3 ευρώ. Στην ίδια τιμή μπορούν να βρουν φαγητό και οι αστυνομικοί στα εστιατόρια των ΜΑΤ, καθώς και σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα, όπως της Καλλιθέας και της Ακροπόλεως, ενώ σε κάθε αστυνομική διεύθυνση λειτουργεί αστυνομική λέσχη.

Ήδη η προσέλευση των αστυνομικών διαρκώς αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, κυρίως από νεοπροσλαμβανόμενους αστυνομικούς που αμείβονται με περίπου 800-900 ευρώ το μήνα.

Δωρεάν στέγη σε όσους έχουν ανάγκη

Στο μεταξύ, εγκρίθηκε και η διάθεση του 30% των διαμερισμάτων των στρατιωτικών παραθεριστικών οικισμών σε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, αλλά και επαγγελματίες οπλίτες που έχουν ανάγκη.

Η διάθεση θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια και ήδη έχουν εγγραφεί πολλοί, κυρίως εργένηδες. Το ενοίκιο είναι μόνο για τη συντήρηση του οικήματος, δηλαδή 30-40 ευρώ μηνιαίως.

Ψαλίδι στις αποδοχές στρατιωτικών το 2012

Λιγότερες ακόμη και κατά 6% θα είναι κατά μέσον όρο οι αποδοχές που θα βάλουν στην τσέπη τους το 2012 οι στρατιωτικοί.

Η μείωση αυτή αναμένεται να ενσωματωθεί στο νέο, υπό διαμόρφωση, ειδικό μισθολόγιο για τους ένστολους και έρχεται να προστεθεί στο ψαλίδισμα κατά περίπου 25% που έχουν υποστεί αθροιστικά το 2010 και το 2011 οι μισθοί αξιωματικών και υπαξιωματικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συσσίτια και στις Ένοπλες Δυνάμεις

Όλοι μαζί "Μπορούμε" καλύτερα

SHARE: