Τρία ακροδεξιά κόμματα στη Βουλή

Τρία ακροδεξιά κόμματα στη Βουλή
eurokinissi

Το καινούργιο στοιχείο των εκλογών είναι η είσοδος στη Βουλή του κόμματος "Σπαρτιάτες" που έχουν τη ρητή υποστήριξη του Ηλία Κασιδιάρη. Ιστορικό ρεκόρ για την αποχή.

Οι Σπαρτιάτες του Βασίλη Στίγκα που ιδρύθηκαν μόλις το 2017 και πήραν τελικά το “χρίσμα” του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, μάζεψαν το “χαρτί” των νεοφασιστών, νεοναζί, εθνικιστών και κατάφεραν να μπουν στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό πως στις εκλογές του 2019 ο ίδιος ο Στίγκας κατέβηκε με την Ένωση Κεντρώων και έλαβε μόλις 35 ψήφους στη Βοιωτία, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του Μαίου, δεν συμμετείχαν. Μετά τον δεύτερο αποκλεισμό από τον Άρειο Πάγο του συνδυασμού ανεξάρτητων κομμάτων “Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία”, ο Κασιδιάρης στήριξε ανοιχτά το εν λόγω κομματικό μόρφωμα το οποίο τελικά κεφαλαιοποίησε το δημοσκοπικό ποσοστό που έδειχναν πως θα κινηθεί προς το να καταφέρει να μπει στη νέα Βουλή. Στις λίστες των Σπαρτιατών βρέθηκε άλλωστε και πρώην δικηγόρος του Κασιδιάρη, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα πως ο έγκλειστος για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, μπήκε από την “πίσω πόρτα” στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, ο επικεφαλής τους έσπευσε να ευχαριστήσει τον Κασιδιάρη, αναφέροντας κυνικά πως εκείνος ήταν “το καύσιμο” που τους έδωσε ώθηση.

Πρακτικά, οι Σπαρτιάτες μαζί με την Ελληνική Λύση και το κόμμα ΝΙΚΗ, συγκροτούν έναν στιβαρό ακροδεξιό πόλο, αντλώντας κοινό από τους πρώην ψηφοφόρους της ΧΑ, από τους υπερπατριώτες, υπερορθόδοξους συντηριτικούς και τις εθνικιστικές δεξαμενές, σχηματοποιώντας μια ηχηρή μειοψηφία που θα φέρει πολλά ζητήματα οπισθοδρομικής υφής, στη Βουλή. Κοινώς, θα τεθούν ζητήματα περί περαιτέρω εντατικοποίησης της ασφάλειας έναντι του μεταναστευτικού, ζητήματα περί ΛΟΑΤΚΙ και περαιτέρω δικαιώματα, περί εντατικοποίησης των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, θέματα όπως οι αμβλώσεις κλπ, στα οποία θα δούμε πώς θα ανταποκριθεί η ΝΔ ως ενισχυμένη, πλέον, κυβέρνηση. Ένα ζήτημα για τη ΝΔ λοιπόν είναι το πώς θα διαπραγματευτεί – χειριστεί την όλη πίεση εκ δεξιών της, μιας και αυτά τα κόμματα “ψάρεψαν” σε νερά που θα μπορούσαν να έχουν ενισχύσει ακόμη περισσότερο την Πειραιώς.

Το τελικό exit poll:

 

Στις εθνικές εκλογές του 2019 το μόνο από τα παραπάνω κόμματα που κατάφερε να μπει ήταν η Ελληνική Λύση με 3,7% και 10 έδρες. Τον Ιανουάριο του 2015, Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ συγκέντρωσαν ένα 11,03% και τον Σεπτέμβριο του ’15, 10,68%, ενώ αν επιβεβαιωθούν τα exit poll, τα τρία ακροδεξιά κόμματα που έχουν τάση εισόδου, μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 13-14%. Σε κάθε περίπτωση τα συμπεράσματα είναι δύο:

-Ο χώρος της ακροδεξιάς δείχνει πως είχε έντονες ζυμώσεις προεκλογικά, κάτι που μεταφράστηκε σε κατακερματισμένη ψήφο μεν, αλλά σε ενδυνάμωση μικρών κομμάτων που σχηματοποιούνται σε αυτόν τον χώρο και πως

-για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ένα κόμμα χωρίς ιδιαίτερη προεκλογική καμπάνια και πρωτοεμφανιζόμενο σχεδόν από το “πουθενά”, με ελάχιστους να ξέρουν ποιος είναι ο αρχηγός του, μπαίνει στη Βουλή, ως “φορέας” ηγεσίας ενός καταδικασμένου νεοναζί.

Προφανώς και δεν μπορούμε να ταυτίσουμε-συγκρίνουμε την καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση της ΧΑ των ταγμάτων εφόδου με τους πρώην ΑΝΕΛ, το κόμμα του Κ. Βελόπουλου ή τη ΝΙΚΗ, ωστόσο όλα αυτά τα κόμματα στοχεύουν προς ένα παρόμοιο κοινό, που όπως φάνηκε αποφάσισε να προσέλθει στις κάλπες. Πρακτικά, η μεγάλη αποχή, που ίσως καταγράψει ιστορικό ρεκόρ, ευνόησε τα κόμματα που μιλούν στα πιο “συμπαγή” ακροατήρια.

Στον αντίποδα, οι δε προοδευτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς, βρίσκονται μπροστά στη δική τους εσωστρέφεια και καλούνται να εξετάσουν και να επανεξετάσουν τον τρόπο που μιλούν ή δε μιλούν προς το ακροατήριό τους. Η δε ενίσχυση του ΚΚΕ, δείχνει πως η παραδοσιακή Αριστερά επανέρχεται ως τάση.

Η εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος από την about people:

 

Τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών 2023 στις 21 Μαΐου:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα τελικά αποτελέσματα για τα κόμματα που εξασφάλισαν τον Μάιο έδρες στη Βουλή είχαν ως εξής:

ΝΔ: 40,79%, 146 έδρες, 2.407.860 ψήφοι

ΣΥΡΙΖΑ: 20,07%, 71 έδρες, 1.184.500 ψήφοι

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: 11,46%, 41 έδρες, 676.166 ψήφοι

ΚΚΕ: 7,23%, 26 έδρες, 426.741 ψήφοι

Ελληνική Λύση: 4,45%,16 έδρες, 262.529 ψήφοι

Το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής συγκέντρωσαν συνολικά ποσοστό 16,01%.

Κοντά στο 3% κινήθηκαν τα εξής κόμματα:

ΝΙΚΗ: 2,92%, 172.208 ψήφοι

Πλεύση Ελευθερίας: 2,89%, 170.298 ψήφοι

ΜέΡΑ25: 2,63%, 155.085 ψήφοι

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα