Η ΝΔ “σαμποτάρει” κάθε συζήτηση συνεργασίας στις πρώτες εκλογές 

Η ΝΔ “σαμποτάρει” κάθε συζήτηση συνεργασίας στις πρώτες εκλογές 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Από τη μία η ΝΔ θα γυρίσει πίσω τη διερευνητική εντολή, από την άλλη “φοβερίζει” τους ψηφόφορους της πως μπορεί να σχηματιστεί “κυβέρνηση ηττημένων”

Η στρατηγική των διπλών εκλογών φέρνει τη Νέα Δημοκρατία αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να αυτοπαγιδευτεί.

Από τη μία διαμηνύει ότι δεν θα συζητήσει για κυβερνητική συνεργασία μετά τις πρώτες κάλπες, ακόμη και εάν βγαίνουν τα κουκιά. Από την άλλη πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους της να μην αντιμετωπίσουν χαλαρά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, με το σκεπτικό ότι ούτως ή άλλως μπορούν να ψηφίσουν ΝΔ και να βγει κυβέρνηση στη δεύτερη.

Για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε χθες από τη Γλυφάδα: “Ακούω για πρώτη και δεύτερη κάλπη. Μία είναι η εκλογή. Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για πρωθυπουργό”, φοβερίζοντας ταυτόχρονα τους δεξιούς αλλά και πασοκογενείς ψηφοφόρους της ΝΔ ότι μαθηματικά βγαίνει από τις πρώτες εκλογές μία κυβέρνηση Τσίπρα- Ανδρουλάκη- Βαρουφάκη.

Πάντως, ενώ το Μαξίμου κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι οδηγεί τη χώρα στην ακυβερνησία με την πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας υπό άλλο πρωθυπουργό και όχι τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, ο κ.Μητσοτάκης θα επιστρέψει άμεσα τη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρνούμενος κάθε συζήτηση εάν δεν είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

Τη γραμμή αυτή προσπάθησαν να αιτιολογήσουν χθες με σειρά παρεμβάσεων κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

“Στην πρώτη εκλογή δεν θα κάνουμε καμιά προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης γιατί τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής είναι αποτελέσματα που εξ ορισμού δεν μπορούν να δώσουν σταθερή κυβέρνηση”, υποστήριξε για παράδειγμα η πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη.

Εκτίμησε επίσης ότι: “Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεννοηθεί μαζί μας και ενδεχομένως το κάνει μετά τις δεύτερες εκλογές” και πρόσθεσε – απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς το Νίκο Ανδρουλάκη – ότι μετά τις κάλπες όλα τα καλάμια θα έχουν μείνει στα πάρκινγκ”.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ομολόγησε ότι στην πραγματικότητα η ΝΔ γνωρίζει ότι η αυτοδυναμία είναι άπιαστο όνειρο και απλώς θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές για να επιβάλλει τους δικούς της όρους σε μία συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

“Ο στόχος της ΝΔ είναι η Ελλάδα να έχει ξανά μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δυστυχώς, η απλή αναλογική το καθιστά αυτό αδύνατο στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Για να έχουμε όμως τον λεγόμενο «δεύτερο γύρο», πρέπει πρώτα να κερδίσουμε τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Άρα, επικεντρωνόμαστε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι οποίες δεν είναι αδιάφορες όπως κάποιος μπορεί να νομίζει, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικές”, δήλωσε στο Mega.

Ενώ όσον αφορά στη δυνατότητα συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε απροκάλυπτα:

Εάν υπάρχει δυνατότητα να γίνει συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ καλύτερα με το μπόνους, διότι τότε θα έχουμε πραγματικά μια πολύ σταθερή κυβέρνηση. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν επιτύχει αυτό που εμείς θέλουμε, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό και μία καθαρή νίκη της ΝΔ, σε αυτήν την περίπτωση θα οδηγήσουμε τη χώρα προς την αυτοδυναμία ή προς μία κυβέρνηση συνεργασίας με το μπόνους”.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Γεωργιάδης επιδόθηκε εκ νέου σε αντιαριστερό παραλήρημα, σε μία προσπάθεια να μαζέψει στο “γαλάζιο μαντρί” τους δυσαρεστημένους σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους. Η κυβέρνηση εξάλλου επισήμως εστιάζει σε μία δεξιόστροφη ατζέντα για τη μετανάστευση και τη δημόσια τάξη, με ταυτόχρονες επιθέσεις λάσπης σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο διαδίκτυο ανεπισήμως τα δεξιά τρολ διακινούν σενάρια συνομωσίας κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έβαλε πάντως τον πήχη της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης και όσον αφορά στα ποσοστά και όσον αφορά στη διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε ειδικότερα ότι στις πρώτες κάλπες οι τέσσερις μονάδες είναι μία καθαρή διαφορά που θα κρίνει και την αυτοδυναμία στις δεύτερες, ενώ σχολίασε πως: “άλλο είναι ένα ποσοστό 30%, άλλο είναι ένα ποσοστό 34%, άλλο είναι ένα ποσοστό 37%.”

Τίθεται βεβαίως το ερώτημα τι θα συμβεί στη ΝΔ εάν ο κ.Μητσοτάκης περάσει κάτω από αυτόν τον πήχη…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα