Μητσοτάκης: Για μας δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες στη συνεργασία μας με την αυτοδιοίκηση

Μητσοτάκης: Για μας δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες στη συνεργασία μας με την αυτοδιοίκηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κάνει δηλώσεις Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε σε ενωτικούς τόνους το σύνθημα για τη μάχη πλέον των εθνικών εκλογών, προαναγγέλλοντας ότι θα γυρίσει όλη την Ελλάδα. Επικοινώνησε και με τον Ζέρβα.

Στην ενωτική γραμμή που είχε χαράξει και το βράδυ των ευρωεκλογών και του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, κινήθηκε και στις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου σε δήμους και περιφέρειες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες και έδωσε το σύνθημα για τη μάχη πλέον των εθνικών εκλογών, προαναγγέλλοντας ότι θα γυρίσει όλη την Ελλάδα.

Ο κ.Μητσοτάκης συνεχάρη όλους τους νέους δημάρχους και περιφερειάρχες και διαβεβαίωσε όλους τους Έλληνες ότι, εφόσον τον εμπιστευθούν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η επόμενη κυβέρνηση, αλλά και εκείνος προσωπικά θα είναι δίπλα τους. “Για μας δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες στη συνεργασία μας με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Μοναδικό κριτήριο, μοναδικός στόχος είναι η ζωή σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε δήμο να γίνει καλύτερη για όλους”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επανέλαβε μάλιστα την δέσμευση του για κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση.

“Το πρόγραμμά μας μεταφέρει περισσότερες αρμοδιότητες και διασφαλίζει, επιτέλους, οικονομική αυτοτέλεια στην αυτοδιοίκηση. Κυρίως, όμως, αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από ένα εκλογικό σύστημα το οποίο εφαρμόστηκε και, δυστυχώς, ορθώνει εμπόδια στην αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι έδωσε από την αρχή πολιτική διάσταση στη μάχη των περιφερειακών εκλογών, “γιατί θέλουμε τους περιφερειάρχες συμμάχους στην ανάπτυξη,  στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, Αλλά και στη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας” και εξέφρασε τη χαρά του γιατί σήμερα στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας επικράτησαν στελέχη που προέρχονται από την μεγάλη πολιτική οικογένεια της κεντροδεξιάς, συνυπολογίζοντας προφανώς και τον “αντάρτη” Κώστα Μουτζούρη που κέρδισε στο Βόρειο Αιγαίο.

Σημείωσε επίσης ότι η ΝΔ κέρδισε και την Αττική όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας.

“Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε και σήμερα γαλάζιος. Μόνο που, στην προκειμένη περίπτωση, το γαλάζιο δεν είναι το χρώμα της παράταξής μας, αλλά το χρώμα της πατρίδας μας. Γιατί τα εκλεγμένα στελέχη της αυτοδιοίκησης, ασχέτως της προέλευσής τους, γνωρίζουν ότι πρώτη τους προτεραιότητα είναι να ενώσουν τις τοπικές κοινωνίες και να δουλέψουν για το καλό όλων των πολιτών. Τους εύχομαι καλή επιτυχία, γιατί μας περιμένει σκληρή δουλειά” δήλωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης.

Και έδωσε το σήμα για την μάχη ενόψει των εθνικών εκλογών. “Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δρομολόγησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Σε πέντε εβδομάδες από τώρα, έρχονται κρίσιμες βουλευτικές εκλογές. Τότε θα πάρουμε, όλοι μαζί, την καθοριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας” είπε και πρόσθεσε:

“Θα βρεθώ -και πάλι- στην πρώτη γραμμή για έναν ήπιο, πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα. Με αλήθειες, με σχέδιο, με επιχειρήματα. Θα γυρίσω και πάλι όλη την Ελλάδα. Πόλη-πόλη, χωριό-χωριό. Με οδηγό τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας για ανάπτυξη, για δουλειές, για περισσότερες θέσεις εργασίας, για χαμηλότερους φόρους, για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος. Έτσι θα γίνει η ελπίδα πραγματικότητα. Για τη νέα, φωτεινή Ελλάδα που όλοι θέλουμε. Και στην οποία έχουν θέση όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες.”

Ο κ.Μητσοτάκης επικοινώνησε με τους υποψηφίους της ΝΔ στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους που εξελέγησαν στο δεύτερο γύρο. Συνομίλησε μάλιστα και με το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχάρη τον κ.Ζέρβα και του είπε ότι ελπίζει σε μία καλή συνεργασία, καθώς εξάλλου και στη δήλωση του τόνισε ότι θα συνεργαστεί με όλους τους νέους αυτοδιοικητικούς άρχοντες. Συνεργάτες του πρόεδρου της ΝΔ υπενθύμιζαν άλλωστε ότι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν ένα από τα στελέχη που είχαν στηρίξει τον κ.Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές και είχε θέσει υποψηφιότητα με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Η αποτίμηση του δεύτερου γύρου και ο δρόμος για τις εθνικές εκλογές

Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των ευρωεκλογών ερμηνεύθηκε από τη ΝΔ ως “το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες.” Γαλάζιες πηγές έλεγαν ειδικότερα ότι το μήνυμα των πολιτών είναι  ηχηρό, και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της. Καθώς όπως αναφέρθηκε η ΝΔ συνυπολογίζει και τη νίκη του “αντάρτη” Κώστα Μουτζούρη στο Βόρειο Αιγαίο, ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να επικοινωνήσει και μαζί του.

Εξάλλου εξαρχής μετά τον πρώτο γύρο η απόφαση του Μοσχάτου ήταν να μην αναμειχθεί στις περιφέρειες όπου επίσημος υποψήφιος της ΝΔ αντιμετώπιζε αντάρτη και να περιοριστεί στην επίσημη στήριξη. Ενώ αντίθετα αποφασίστηκε να δοθεί με κάθε μέσο η μάχη στις περιφέρειες που ήταν υποψήφιος άλλου κόμματος. Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης πήρε πάνω του τη μάχη της Πελοποννήσου, όπου ο Παναγιώτης Νίκας κατάφερε να κερδίσει κόντρα σε όλα τα αρχικά τον Πέτρο Τατούλη, ο οποίος έκανε και το σφάλμα να κομματικοποιήσει την αντιπαράθεση και ηττήθηκε. “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μια αυτοδιοικητική επιλογή απέναντι στην εύκολη λύση που θα ήταν η στήριξη του νυν περιφερειάρχη που προέρχεται από τη ΝΔ” έλεγαν χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη, αποδίδοντας πολιτική σημασία στη νίκη της Πελοποννήσου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδιναν από τη ΝΔ και στη νίκη του Γιώργου Πατούλη στην περιφέρεια Αττικής, η οποία είχε να βαφτεί γαλάζια 21 χρόνια. Υπογράμμιζαν δε ότι ο υποψήφιος της ΝΔ έλαβε πάνω από 65% στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στην οποία ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, υποστηρίζοντας ότι αυτό δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα.

Ικανοποίηση επίσης επικρατεί στο Μοσχάτο και για τη νίκη της Ρόδης Κράτσα στα Ιόνια, μία περιφέρεια όπου η ΝΔ πάντα υστερούσε εκλογικά, όπως και στη Δυτική Ελλάδα όπου κέρδισε ο Νεκτάριος Φαρμάκης. Ειδικά για τη νίκη Φαρμάκη, όπως και αυτή του 35χρονου Φάνη Σπανού στην Στερεά Ελλάδα, ο κ.Μητσοτάκης έχει ένα ακόμη λόγο να είναι ικανοποιημένος καθώς πήρε ένα πολιτικό ρίσκο με δύο νέους ανθρώπους προσωπικές του επιλογές και κέρδισε το στοίχημα.

Στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν επίσης ότι ποτέ στο παρελθόν ένα κυβερνών κόμμα δεν έχει συντριβεί στο σύνολο της επικράτειας. Επισήμαιναν ειδικότερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να εκλέξει παρά 1 από τους 13 περιφερειάρχες (στην Κρήτη) που στήριξε επίσημα, αλλά υποστήριζαν ότι το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να εμφανίζει και ως επιτυχία του την συγκεκριμένη νίκη καθώς ο κ. Αρναουτάκης, που επανεξελέγη, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ.

Τέλος από τη ΝΔ χαρακτήριζαν πρωτοφανή τα αποτελέσματα και στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα η ΝΔ εκλέγει 35 δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι 9 που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα μόνον ο ένας εξ αυτών είναι κομματικό του στέλεχος).

Ο κ.Μητσοτάκης αύριο στις δέκα το πρωί θα συναντηθεί με τους ευρωβουλευτές που εξελέγησαν την περασμένη Κυριακή και μετά ξεκινά η πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τις εθνικές εκλογές αναμένεται να αρχίσουν από αύριο να δίδονται σταδιακά στη δημοσιότητα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το επόμενο Σαββατοκύριακο ξεκινά εντατικό πρόγραμμα περιοδειών με πρώτο σταθμό το Καστελόριζο.

Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις σχετικά με τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές στο Live Blog του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα