Μητσοτάκης: Αυτοδυναμία ή τρίτες εκλογές τον Αύγουστο

Διαβάζεται σε 5'
Μητσοτάκης: Αυτοδυναμία ή τρίτες εκλογές τον Αύγουστο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ΕΡΤ / GLOMEX

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε το διμέτωπο με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. “Ο Ανδρουλάκης είναι Τσίπρας με γραβάτα” δήλωσε. Παραδέχθηκε ότι το 2019 είχε υποσχεθεί μείωση ΦΠΑ, αλλά υποστήριξε ότι δεν θα είχαμε Μarket Pass και στήριξη στο ρεύμα

Νέα σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, θέτοντας μάλιστα το δίλημμα “αυτοδυναμία ή τρίτες εκλογές τον Αύγουστο“.

“Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έπαιρνε ένα Νόμπελ, θα έπαιρνε το «Νόμπελ του οικονομικού λαϊκισμού». Δεν μας εκπλήσσει αυτό, διότι έτσι έχει μάθει, τάζει τα πάντα στους πάντες, εξάλλου δεν νομίζω ότι πολλοί πίστεψαν ποτέ ότι αυτά μπορούσε να τα εφαρμόσει. Αν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε ένα Νόμπελ, όμως, θα έπαιρνε το «Νόμπελ της οικονομικής ασυναρτησίας»”, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σχολίασε ειδικότερα ότι: “Το ΠΑΣΟΚ έρχεται και μας κατηγορεί ότι έχουμε βάλει τη χώρα σε μία πορεία δημοσιονομικής εκτροπής, την ίδια στιγμή που μας ζητάει να ξοδέψουμε περισσότερα, και την ίδια στιγμή που μας εγκαλεί γιατί δεσμευόμαστε σε στόχους πλεονασμάτων τους οποίους πρέπει να μπορούμε να πετύχουμε για να κατεβάσουμε το χρέος μας.” Και στην επισήμανση ότι το ΠΑΣΟΚ αποκαλεί τη ΝΔ «λαϊκιστές με γραβάτα», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

“Και εγώ θα μπορούσα να πω «ο κ. Ανδρουλάκης είναι Τσίπρας με γραβάτα». Εμένα μου κάνει εντύπωση η φοβερή ρηχότητα του λόγου του ΠΑΣΟΚ και η παντελής αδυναμία να αρθρώσουν μια συνεκτική επιχειρηματολογία, ειδικά στο μεγάλο ζήτημα της οικονομίας.”

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε μάλιστα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ακόμη πιο ισχυρή εντολή για μία ασφαλή και όχι οριακή αυτοδυναμία, την οποία εκτίμησε ότι “προφανώς κανείς δεν θα ήθελε, πιστεύω για λόγους που είναι απολύτως αντιληπτοί.”

Δήλωσε επίσης: “Εμείς ζητούμε μια ισχυρή αυτοδυναμία, για σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να υλοποιεί τις μεγάλες αλλαγές. Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα και λέει ότι «και 149 βουλευτές να έχετε, αποκλείεται εγώ να συμπράξω, γιατί θέλω ντε και καλά να είμαι στην αντιπολίτευση». «Αποποιούμαι», δηλαδή, «της ευθύνης να συμμετέχω στη διακυβέρνηση της χώρας, διότι το μόνο το οποίο με ενδιαφέρει είναι να διεκδικήσω τα πρωτεία στην κεντροαριστερά».”

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε επίσης ότι δεδομένου πως έχει αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, “ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο.”

Στο ερώτημα εάν θέτει κατηγορηματικά το δίλημμα αυτοδυναμία της ΝΔ ή εκλογές τον Αύγουστο, ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα απάντησε: “Μα δεν υπάρχει άλλο σενάριο. Αν εσείς βλέπετε κάποιο άλλο σενάριο να μου το πείτε.”

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε άλλωστε ότι: “Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτή τη στιγμή να είναι στην αντιπολίτευση. Κατά συνέπεια, άλλη επιλογή δεν βλέπω” και πρόσθεσε:

“Αλλά επειδή πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επαναβεβαιώσουμε την εντολή την οποία πήραμε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, είναι πολύ σημαντικό και οι πολίτες να αντιληφθούν ότι αυτές οι εκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις προηγούμενες. Ότι εδώ θα κριθεί, τελικά, η κοινοβουλευτική ισορροπία. Και ότι αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες, πρέπει να έχουμε σταθερή κυβέρνηση η οποία να μπορεί να ορκιστεί την 26η Ιουνίου. Αρκετά καθυστερήσαμε.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε επίσης: “Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι επτακομματική Βουλή -πιθανό σενάριο- σημαίνει ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε ατελείωτα περιθώρια ελιγμών, ούτε μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι η αυτοδυναμία είναι δεδομένη, όπως κάποιοι ενδεχομένως διακινούν.”

Σχολίασε μάλιστα: “Ακούω στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε, «αφού είναι δεδομένη, τελειωμένη η αυτοδυναμία, ψηφίστε μας εμάς για να “κοντύνουμε” τον ΣΥΡΙΖΑ». Μα τώρα δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια επιχειρηματολογία η οποία μπορεί να πείσει τους πολίτες.”

Στο ερώτημα εάν θα αξιοποιήσει και άλλα στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, εφόσον επανεκλεγεί πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αφήνοντας ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

”Για εμένα αυτό το οποίο έχει προτεραιότητα είναι να μπορώ να αξιοποιήσω τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Και αν θυμηθείτε και τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης, είχα αιφνιδιάσει από το πόσα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη υπήρχαν. Αυτά τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη -οι πιο πολλοί, αν όχι όλοι- σήμερα είναι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι ουσιαστικά διευρύνθηκε και ανανεώθηκε η Νέα Δημοκρατία”, είπε και πρόσθεσε: “Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι αυτή η προσπάθεια αναζήτησης των καλύτερων είναι για εμένα μια συνεχής προσπάθεια.”

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι το 2019 η μείωση του ΦΠΑ ήταν μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ.

“Εμείς είχαμε πει ότι θα θέλαμε πράγματι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο όπου θα μπορούμε να έχουμε μόνιμες, όμως, μειώσεις του ΦΠΑ. Δεν μπορέσαμε να το κάνουμε. Είναι η μόνη δέσμευσή μας την οποία δεν υλοποιήσαμε, όλες τις άλλες δεσμεύσεις τις υλοποιήσαμε”, ανέφερε.

Επικαλέστηκε δε ότι: “Εξετάσαμε αυτή την εκδοχή, καταλήξαμε ότι θα ήταν ουσιαστικά μια «τρύπα στο νερό» ως προς τις τιμές αλλά θα μας στοίχιζε πάρα πολλά.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε μάλιστα: “Και να σας πω κάτι, τα χρήματα θα έλειπαν τότε, δεν θα υπήρχε «Market Pass», δεν θα υπήρχε ενδεχομένως η στήριξη την οποία μπορέσαμε να δώσουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος στην έκταση που τη δώσαμε, διότι τα χρήματα αυτά σε έναν βαθμό προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τους μεν λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στο 30%.”

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα