Μιχάλης Κριθαρίδης: Πώς με επιπλέον 0,5% στο ΜέΡΑ25 πετάμε έξω από τη Βουλή 5 δεξιούς βουλευτές

Μιχάλης Κριθαρίδης: Πώς με επιπλέον 0,5% στο ΜέΡΑ25 πετάμε έξω από τη Βουλή 5 δεξιούς βουλευτές
Μιχάλης Κριθαρίδης Eurokinissi

Ο Υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας με το ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, αναλύει τρία εκλογικά σενάρια τονίζοντας πως για την Αριστερά, δεν μπορεί να υπάρχει καμία χαμένη ψήφος.

Για την Αριστερά δεν υπάρχει καμία χαμένη ψήφος, αν είναι συνειδητή. Τελεία. Παύλα. Παράγραφος.

Καθώς ωστόσο πλησιάζουμε προς την κάλπη της Κυριακής και όλες και όλοι καλούμαστε να πάρουμε τις αποφάσεις μας, έχει μια σημασία να εξετάσουμε ορισμένα αριθμητικά και πολιτικά δεδομένα αυτής της ψήφου.

Οι εκλογές της Κυριακής διεξάγονται με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ενώ τον Μάιο ψηφίζαμε για 300 έδρες, τώρα στην πραγματικότητα ψηφίζουμε για 250. Τις υπόλοιπες 50 θα τις πάρει ως μπόνους, δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία. Οι 50 αυτές έδρες θα αφαιρεθούν «αναλογικά» από όλα τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή. Έτσι, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα χάσουν αρκετές έδρες, ακόμα και αν διατηρήσουν ή ακόμα και αν αυξήσουν τα ποσοστά τους.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι σχεδόν εξασφαλισμένη. Ακόμα και σε περίπτωση 9κομματικής Βουλής (δηλαδή με το κόμμα που στηρίζουν οι ναζί μέσα), θα έπρεπε το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας να πέσει κάτω από 39% για να απειληθεί η αυτοδυναμία της –είχε σχεδόν 41% τον Μάιο.

Εάν όμως η ανακοπή της αυτοδυναμίας της ΝΔ είναι δύσκολη, η ανακοπή της παντοδυναμίας της είναι στο χέρι μας πραγματικά. Και περνάει μέσα από την είσοδο ενός ακόμα αριστερού κόμματος όπως είναι το ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στη Βουλή. Η είσοδός του αλλάζει κατευθείαν τον συσχετισμό στη Βουλή, καθώς της προσθέτει αμέσως 8 ή 9 αριστερούς βουλευτές, εκ των οποίων παραπάνω από τους μισούς (5) θα τους έχανε η Νέα Δημοκρατία και τους υπόλοιπους από έναν κάθε κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι μια μικρή αύξηση του ΜέΡΑ 25 της τάξης π,χ του 0,5% θα έδινε 8 επιπλέον έδρες στην Αριστερά, γιατί θα το έβαζε στη Βουλή, την ίδια στιγμή που η ίδια αύξηση σε ένα κόμμα που είναι ήδη στη Βουλή θα άλλαζε από 0 έως 1 έδρα.

Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα. Έστω ότι στις εκλογές της Κυριακής έχουμε 30.000 (0,5% των εγκύρων) ψηφοφόρους οι οποίοι περιμένουν να ψηφίσουν στο τέλος. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, τα κόμματα έχουν πάρει ακριβώς τις ίδιες ψήφους με τον Μάιο. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι ΝΔ 40,8% και 171 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 20,1% και 60 έδρες, ΠΑΣΟΚ 11,5% και 34 έδρες, ΚΚΕ 7,2% και 22 έδρες, Ελληνική Λύση 4,5% και 13 έδρες.

Αν στρέψουμε τις 30.000 ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του θα φτάσει το 20,5% και οι έδρες του θα γίνουν 61, δηλαδή μία περισσότερη. Η Νέα Δημοκρατία θα πάρει 40,6% και οι έδρες της θα παραμείνουν όσες ήταν, 171. Τη μία έδρα, σε αυτή την περίπτωση, θα την έχανε το ΚΚΕ!

Αν αλλάζαμε κατεύθυνση σε αυτές τις 30.000 ψήφους και τις στρέφαμε στο ΜέΡΑ25, αντίθετα, το αποτέλεσμα είναι αρκετά διαφορετικό. Το ΜέΡΑ25 θα έφτανε το 3,1% και θα έμπαινε στη Βουλή με 8 έδρες. Καθώς όμως θα άλλαζε το μέτρο των εντός Βουλής κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία, θα έχανε αυτόματα 5 έδρες και θα έπεφτε στις 166, παρότι θα είχε ακριβώς τις ίδιες ψήφους και το ίδιο ποσοστό!

Έτσι λοιπόν έχουμε τα εξής σενάρια:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΙΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΪΟ

Νέα Δημοκρατία 171 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 60 έδρες

ΠΑΣΟΚ 34 έδρες

ΚΚΕ 22 έδρες

Ελληνική Λύση 13 έδρες

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΕΑΝ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΕΝΑ 0,5% ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Νέα Δημοκρατία 171 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 61 έδρες (+1)

ΠΑΣΟΚ 34 έδρες

ΚΚΕ 21 έδρες (-1)

Ελληνική Λύση 13 έδρες

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

ΕΑΝ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ 0,5% ΣΤΟ ΜΕΡΑ25

Νέα Δημοκρατία 166 έδρες (-5)

ΣΥΡΙΖΑ 59 έδρες

ΠΑΣΟΚ 33 έδρες

ΚΚΕ 21 έδρες

Ελληνική Λύση 13 έδρες

ΜέΡΑ25 8 έδρες (+8)

Η Αριστερά στο σύνολό της, όπως είναι φανερό, στην τελευταία περίπτωση θα είχε βγει κερδισμένη κατά 6 έδρες, χωρίς να αλλάξει το ποσοστό ή οι ψήφοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, το σενάριο αυτό εξετάζει μόνο την είσοδο ενός ακόμα αριστερού κόμματος στη Βουλή. Στην επόμενη Βουλή θα είναι όπως όλα δείχνουν και άλλα κόμματα, όχι όμως αριστερά, έτσι ώστε με την είσοδο και του ΜέΡΑ25, η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ να είναι εφικτό να περιοριστεί γύρω από τις 160 έδρες ή και πιο χαμηλά. Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε αριστερός ψηφοφόρος εύχεται την είσοδο ακροδεξιών μορφωμάτων στη Βουλή!

Μην ξεχνάμε ωστόσο, ότι ένα από τα στοιχήματα της επόμενης Βουλής –πέρα από το να υπάρχει ισχυρή αριστερή, οικολογική και ριζοσπαστική αντιπολίτευση- είναι να αποφευχθούν πλειοψηφίες που θα μπορούσαν να προωθήσουν αντιδραστικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Μια ισχυρή ΝΔ θα μπορούσε να αναζητήσει συμμαχίες για να αλλάξει το Άρθρο 16 του Συντάγματος τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην Πλεύση Ελευθερίας –όπου υποψήφιοι σε εκλόγιμες θέσεις έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ. Όσο για την Ακροδεξιά, αρκεί να θυμίσουμε ότι η Ελληνική Λύση και η Νίκη ζητούν τον περιορισμό ή την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην έκτρωση,

Με ένα ποσοστό αύξησης μικρότερο από 0,5% στο ΜέΡΑ25 προσθέτουμε 8 επιπλέον αριστερούς βουλευτές στο Κοινοβούλιο, αφαιρούμε 5 από τη ΝΔ και μπλοκάρουμε την παντοδυναμία της. Το ίδιο ποσοστό έχει ανεπαίσθητη επίδραση στις έδρες αν μετακινηθεί προς κόμματα που είναι ήδη στο Κοινοβούλιο. Στο χέρι μας είναι.

Μιχάλης Κριθαρίδης είναι Υποψήφιος Επικρατείας ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα