Κάλπη-κες ιστορίες: Όταν έκανε τσιγάρο η αφίσα του Ανδρέα

Κάλπη-κες ιστορίες: Όταν έκανε τσιγάρο η αφίσα του Ανδρέα
01/ATHENS/22/8/1979/REF:01387. ¦°¦°Á¢Ä¶ÃË °Á¢Ä¶°ª,¦Äö¢Äê ¦°ªÃº. ( PHOTO BY DIMIS ARGYROPOULOS ) ***** E S T - 1965 ***** PHOTO BY DIMIS ARGYROPOULOS *** EST ** 1965 ***

Σε ένα δωμάτιο στο μακρινό 1981, τέσσερα ξαδέρφια συζητούσαν για πολιτική, προσφέροντας τσιγάρο στην αφίσα του Ανδρέα Παπανδρέου. Και όμως έχει συμβεί

Ανατολική Αττική. Λίγες ημέρες πριν την 18η Οκτωβρίου 1981, σε ένα δωματιάκι που χρησιμοποιούνταν για κάπνισμα, τάβλι, καφέ και αραλίκι τέσσερα ξαδέρφια συζητούν για τις εκλογές, που έρχονται.

Ο ένας είναι κομμουνιστής (το 81 ψήφισε ΠΑΣΟΚ για μια και μοναδική φορά), οι άλλοι θέλουν να φύγει η δεξιά, κανένας δεν είναι οργανωμένος στο κόμμα του Παπανδρέου και ούτε θα οργανωθούν στη συνέχεια, αλλά όλοι ελπίζουν στον Ανδρέα.

Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν για την “αλλαγή” που τη “νιώθεις στην ατμόσφαιρα” και για τη μεγάλη ώρα που περίμεναν ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού, τα οποία πέρασαν δεκαετίες στο περιθώριο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, κυνηγημένοι από το ελληνικό μετεμφυλιακό κράτος.

Στον τοίχο, κρεμασμένη μια αφίσα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Ένα από τα ξαδέρφια, αφού κερνάει τον καφέ, βγάζει ένα τσιγάρο, το στερεώνει σε μια τρύπα που έχει ανοίξει στο στόμα του Α. Παπανδρέου στην αφίσα, το ανάβει και λέει στους άλλους:

“Να κάνει ένα και ο Ανδρέας”…

Θα μπορούσε κανείς να βρει εκατοντάδες τέτοιες ιστορίες, ως απόδειξη του πολιτικού έρωτα του Ανδρέα Παπανδρέου, με ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού.

Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, θριάμβευσε στις εκλογές του 1981, καθώς εξέφρασε την ανάγκη εκατομμυρίων ανθρώπων να βγουν από την οικονομική και κοινωνική αφάνεια, που τους είχε καταδικάσει το “κράτος της δεξιάς”, όπως ευφυώς το όρισε ο ίδιος.

Το ΠΑΣΟΚ επικράτησε με σύνθημα την “αλλαγή” και με μεγάλο του όπλο την χαρισματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ακόμα και αν, όπως αποδείχθηκε, με την οικονομική του πολιτική συνέβαλε στην καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, κατάφερε φίλους και εχθρούς να τον αποκαλούν με το μικρό του όνομα, σαν να ήταν ο άνθρωπός τους και να προσφέρουν τσιγάρο ακόμα και στην αφίσα του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα