Προτεραιότητες η ασφάλεια των συνόρων και η εφηβική παραβατικότητα για τους Μηταράκη-Κατσαφάδο στο Υπ.Προ.Πο.

Προτεραιότητες η ασφάλεια των συνόρων και η εφηβική παραβατικότητα για τους Μηταράκη-Κατσαφάδο στο Υπ.Προ.Πο.
Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

"Το έργο της Αστυνομίας είναι κοινωνικό και εθνικό" τόνισε ο Νότης Μηταράκης. "Στόχος μας η καταπολέμηση της εφηβικής παραβατικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας και της διακίνησης ναρκωτικών" σημείωσε ο Κώστας Κατσαφάδος.

Κοινωνικό και εθνικό χαρακτήρισε το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νότης Μηταράκης, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, εξηγώντας ότι η ασφάλεια είναι παράγοντας που ενισχύει την ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά και το στόχο της κυβέρνησης για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Αναφέρθηκε, επίσης στις προτεραιότητες του υπουργείου, έχοντας πάντα ως στόχο την προστασία των πολιτών από τα σύνορα της πατρίδας μας μέχρι την τελευταία γειτονιά της χώρας.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Κώστας Κατσαφάδος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της εφηβικής παραβατικότητας της ενδοοικογενειακής βίας και της διακίνησης των ναρκωτικών.

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός κ. Χαράλαμπος Λαλούσης ευχαρίστησε την ηγεσία και τα στελέχη της Αστυνομίας για τη συνεργασία που είχε μαζί τους και τόνισε ότι η ασφάλεια είναι ένα από τα υψηλότερα αγαθά μιας ευνομούμενης, δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ακολουθεί η ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νότη Μηταράκη:

«Σε εκτέλεση του Προεδρικού Διατάγματος 79/2023, αναλαμβάνω σήμερα καθήκοντα Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καθήκοντα που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή αυτής της νέας τετραετίας για την οποία μας εμπιστεύθηκε την Κυριακή με την ψήφο του ο ελληνικός λαός.

Αρχικά, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, με μεγάλη ειλικρίνεια, τον Στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση, Επίτιμο Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού για την υποδειγματική εκτέλεση των καθηκόντων του ως Υπηρεσιακού Υπουργού.

Αντιμετώπισε με επιτυχία προκλήσεις, επιτυγχάνοντας τον στόχο που είχε θέσει ο ίδιος, την αρμονική συνέχεια, στην προστασία των πολιτών, την ασφάλεια των συνόρων και γενικότερα την εσωτερική ασφάλεια.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους προκατόχους μου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν την προηγούμενη τετραετία και θα στηριχθώ στην εμπειρία και στη γνώση τους.

Επίσης θα ήθελα να πω ότι αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή ότι θα υπηρετήσω σε αυτό το Υπουργείο με τον καλό μου φίλο και συνάδελφο, Κώστα Κατσαφάδο, ο οποίος φέρνει πολλές εμπειρίες σε αυτή τη θέση που του εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός. Κύριε Υπουργέ, Κύριοι Γενικοί σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, Κύριε Αρχηγέ, Στρατηγοί, Κυρίες & Κύριοι,

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει την ευθύνη για την προστασία των Ελλήνων πολιτών. Η ευθύνη αυτή ξεκινά από τα σύνορα της πατρίδας μας και φτάνει μέχρι την τελευταία γειτονιά της χώρας. Και αυτό απαιτεί μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδείξει, χάρη στο υψηλό επίπεδο των ανδρών και των γυναικών που την υπηρετούν, την ικανότητά της να επιτελέσει με επιτυχία την αποστολή της. Και αυτή θα είναι η καθημερινή μας πρόκληση, να είμαστε αποτελεσματικοί στην εκπλήρωση της αποστολής μας. Να είμαστε κάθε μέρα δίπλα στον κάθε πολίτη. Με σκοπό:

  • Να αντιμετωπίσουμε το οργανωμένο έγκλημα και να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών.
  • Να αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες τεχνολογίες, για να αντιμετωπίσουμε και όποια φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας μπορεί να υπάρξουν, αλλά και κρούσματα βίας εναντίον των αστυνομικών, η οποία δεν θα γίνει ανεκτή!
  • Να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα ενδοοικογενειακής και ενδοσχολικής βίας, αλλά και κάθε μορφή σύγχρονου εγκλήματος και να υποστηρίξουμε τα θύματα.
  • Πρέπει να δώσουμε, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα της εφηβικής παραβατικότητας. Είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί ιδιαίτερα και θέλει μια συνολική αντιμετώπιση. Ειδικά της πρόληψης αυτών των φαινομένων που μαστίζουν την κοινωνία μας.
  • Πρέπει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα ρατσιστικής βίας και να προστατεύσουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Να επιτύχουμε την ορθή λειτουργία και διαχείριση του σωφρονιστικού συστήματος, μέσω της διάκρισης των σωφρονιστικών καταστημάτων ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα των αδικημάτων και την πλήρη εφαρμογή του αναθεωρημένου πλέον σωφρονιστικού κώδικα.
  • Να επιταχύνουμε την μετεγκατάσταση του συγκροτήματος σωφρονιστικών καταστημάτων Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, ένα εμβληματικό έργο με θετικό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
  • Να υλοποιήσουμε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Δίνοντας έμφαση σε θέματα εκπαίδευσης, με τη διαρκή αναβάθμιση των αστυνομικών ακαδημιών και τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών τους, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμό των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που σε καθημερινή βάση διακινδυνεύουν τη ζωή τους για τη δική μας ασφάλεια.
  • Να επεκτείνουμε την ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, με στόχο την άμεση εξυπηρέτησή τους χωρίς ταλαιπωρία και με περιορισμό χρήσης ανθρώπινων πόρων σε μη αστυνομικές υπηρεσίες.
  • Να προχωρήσουμε την ενεργειακή αναβάθμιση και την βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων των αστυνομικών υπηρεσιών και των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, δημιουργώντας καταρχήν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για το προσωπικό μας.
  • Να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της Ελληνικής Αστυνομίας για να αναδείξουμε στους πολίτες την κοινωνική της συνεισφορά και να προσελκύσουμε πολίτες κάθε ηλικίας να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές του Σώματος.
  • Να συνεργαστούμε με συναρμόδια υπουργεία ώστε να ενισχύσουμε την οδική ασφάλεια και την εκπαίδευση, κυρίως της νέας γενιάς, σε ό,τι αφορά την οδική συμπεριφορά.
  • Να ενισχύσουμε τη διεθνή μας παρουσία μέσω διπλωματικών επαφών και ανάπτυξης δικτύου συνεργασιών με άλλες χώρες και ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.
  • Να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας με τον FRONTEX και να αυξήσουμε τον αριθμό των απελάσεων, τη συμφωνία δηλαδή που υπογράψαμε πρόσφατα, όσων διαμένουν παράνομα στη χώρα μας.
  • Να δώσουμε έμφαση στην προστασία των συνόρων μας και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Με την ολοκλήρωση της επέκτασης του Φράκτη του Έβρου, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Σε ολόκληρη τη συνοριογραμμή και την ενίσχυσή του με τεχνολογίες αιχμής.

Σε αυτό το σημείο, να σημειώσω ότι είχα την τιμή και τη χαρά να συνεργαστώ με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη δύσκολη στιγμή, το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Καθώς αντιμετωπίσαμε ως χώρα την προσπάθεια μαζικής εισβολής στον Έβρο. Όπου η Πατρίδα οφείλει ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς, τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ., του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ και των Ενόπλων Δυνάμεων, που με αυταπάρνηση και σκληρή δουλειά αντιμετώπισαν αυτή την πρωτοφανή πρόκληση.

Θα συνεχίσουμε την εφαρμογή μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, πάντα με γνώμονα τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο. Εξασφαλίζοντας την ορθή λειτουργία του χώρου Σένγκεν, αντιμετωπίζοντας κυκλώματα λαθροδιακινητών. Κυκλώματα που για οικονομικά οφέλη βάζουν κάθε μέρα ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Προφανώς αυτό είναι ένα Ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί Ευρωπαϊκή λύση.

Κυρίες και κύριοι,

Η ασφάλεια είναι παράγοντας που ενισχύει την ελευθερία και την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Παράλληλα, όμως, ενισχύει και τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για οικονομική ανάκαμψη, ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.

Κανείς δεν μπορεί να επενδύσει σε μια χώρα που δεν είναι ασφαλής. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει σε μία χώρα που δεν είναι ασφαλής. Και αυτό, καθιστά το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας ένα έργο κοινωνικό, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό, ένα έργο εθνικό.

Προτεραιότητα μου, και το τονίζω είναι η στήριξη στο ανθρώπινο δυναμικό μας, τους άξιους άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, το προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με έμφαση στη συνεχή υποστήριξή τους.

Τους ευχαριστώ θερμά, προκαταβολικά, και ευελπιστώ στη στήριξη όλων σας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ακολουθεί η ομιλία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Κ. Κατσαφάδου:

«Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού, γιατί με αυτόν τίτλο σας γνώρισα και αυτός είναι ένας τίτλος ζωής. Αγαπητέ φίλε συναγωνιστή, συμμαχητή Υπουργέ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Νότη Μηταράκη. Αγαπητέ Αρχηγέ και νυν Γραμματέα του Υπουργείου, αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα, κύριε Αρχηγέ, κυρίες και κύριοι.

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ σε μια αίθουσα, η οποία είναι γεμάτη από ανθρώπους, οι οποίοι παραμένουν πιστοί με ανιδιοτέλεια στον όρκο τον οποίο δώσανε από τα νεανικά τους χρόνια στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Βρίσκομαι σήμερα στην μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας και κάθομαι με απόλυτο σεβασμό μπροστά σας αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό σας τη διαχρονική προσφορά αυτού του Σώματος στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Μια προσφορά με ανιδιοτέλεια, μια προσφορά η οποία έχει οδηγήσει ακόμα πολλούς συναδέλφους σας να χάσουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή μπροστά στο καθήκον να υπερασπιστούν την ελληνική κοινωνία, το Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη.

Κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη τιμή αυτήν την οποία έχουμε τόσο εγώ, όσο και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη απ’ τον Έλληνα Πρωθυπουργό αναγνωρίζοντας τον κομβικό και σημαντικό ρόλο του συγκεκριμένου Υπουργείου, αλλά και έχοντας βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα έχοντας ιεραρχήσει πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα της νέας Κυβέρνησης τα ζητήματα ασφάλειας.

Κύριε πρώην Υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα καταφέρατε να διασφαλίσετε και τα θέματα που έχουν να κάνουν με την εθνική μας ασφάλεια, αλλά και με την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Είμαι σίγουρος κυρίες και κύριοι, μπροστά σε όλους αυτούς του στόχους τους, οποίους έθεσε ο νέος Υπουργός, οι οποίοι είναι κοινοί μας στόχοι και θα μου επιτρέψετε να ανοίξω μια παρένθεση για κάτι μόνο χωρίς να υποτιμώ όλους αυτούς τους στόχους, τους οποίους έβαλε ο κ. Υπουργός, αλλά για μένα έχει ιδιαίτερη ευαισθησία.

Έχει να κάνει με την εφηβική παραβατικότητα, με τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και με την διακίνηση ναρκωτικών στη χώρα. Οφείλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ούτος ώστε η νέα γενιά να μπει στην ελληνική κοινωνία με όσο το δυνατόν καλύτερα εφόδια, για να μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτήν και να δημιουργήσουμε μια ακόμα καλύτερη πατρίδα, μια ακόμα καλύτερη Ελλάδα.

Στο πρόσωπο τόσο το δικό μου, όσο και στον Υπουργό θα βρείτε ανθρώπους που αναγνωρίζουν την διαχρονική προσφορά του Σώματος, θα βρείτε ανθρώπους που πιστεύουν στο τεράστιο και πολυσήμαντο έργο, το οποίο κάνουν το σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θα βρείτε ανθρώπους, οι οποίοι είναι δίπλα σας, μαζί σας, αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, αλλά θα είναι και αδέκαστοι σε περιπτώσεις τις οποίες έχουμε γύρω από περιπτώσεις διαφθοράς οι οποίες ταλαιπωρούν μερικές φορές το Σώμα όπως ταλαιπωρούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Εύχομαι και πιστεύω στην συνεργασία μας, είμαι σίγουρος ότι θα χτίσουμε πάνω στις μεγάλες επιτυχίες τις οποίες έχει το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και θεωρώ δεδομένο ότι την επόμενη μέρα μετά από 4 χρόνια θα έχουμε παραδώσει πιο σύγχρονη Αστυνομία, όπου θα εμπνέει ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα ασφαλείας στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολουθεί η ομιλία του απερχόμενου υπουργού, Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ, Στρατηγού Χαράλαμπου Λαλούση:

«Απέρχομαι σήμερα από τα καθήκοντα του Υπηρεσιακού Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, θέση την οποία μετά τιμής έλαβα, έπειτα από την εντολή σχηματισμού Υπηρεσιακής Κυβέρνησης υπό τον νέο Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, κύριο Ιωάννη Σαρμά.

Σήμερα ολοκληρώνεται μια μεγάλη προσπάθεια, όχι μόνο προσωπική, αλλά κυρίως συλλογική, εφόσον κατά το σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας μου το Υπουργείο αντιμετώπισε διάφορες και μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες ανταποκριθήκαμε με επαγγελματισμό και συνέπεια.

Άλλωστε, αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός και η προτεραιότητά μου, ως μέλος της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης να διασφαλίσω την αρμονική συνέχεια στο επιτελούμενο έργο του Υπουργείου, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κανένα κενό στην αδιάκοπη προσπάθεια υπέρ της ατομικής, κοινωνικής και κρατικής ασφάλειας.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαχρονικά και εμπράκτως παραμένει στο πλευρό του Έλληνα πολίτη, τάσσεται υπέρ της προστασίας του ίδιου και της ασφάλειάς του.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται κοντά στον πολίτη, με άμεση, οργανωμένη και στοχευμένη παρουσία, ώστε με επαγγελματισμό, πειθαρχία, αποφασιστικότητα και γενναιότητα να αντιμετωπίζει οποιοδήποτε θέμα απειλεί την κοινωνική ευημερία.

Το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., με συνέπεια και δέσμευση απέναντι στο έργο τους, αφιερώνουν τον εαυτό και τη ζωή τους στην αποστολή τους, αντιμετωπίζοντας καθημερινά κινδύνους στο πεδίο δράσης, ακόμη και εναντίον της ίδιας τους της ζωής.

Δυστυχώς, κάποιες φορές, οι κίνδυνοι αυτοί μετατρέπονται σε απώλειες ζωής για την οικογένεια της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία χάνει πολύτιμα και άξια Στελέχη της, που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία υπηρέτησαν το καθήκον, στο οποίο με συνειδητότητα τάχθηκαν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, για τη γενναιότητα που επιδεικνύουν, τις ώρες που λείπουν από τις οικογένειές τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, την καθημερινή γεμάτη απειλές μάχη ενάντια στην εγκληματικότητα και την ανομία, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από καρδιάς το σύνολο του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., κάθε άνδρα και κάθε γυναίκα που τάσσεται στην υπηρεσία όλων εμάς, των Ελλήνων πολιτών.

Ας μη λησμονούμε, μάλιστα, και τη σπουδαία συνδρομή τους στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, εφόσον τα τελευταία έτη η ΕΛ.ΑΣ. δρα και στον τομέα της κρατικής ασφάλειας, με την προάσπιση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας, η οποία πλέον αποτελεί και παραμένει έργο εθνικής προτεραιότητας.

Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα και ένα από τα υψηλότερα αγαθά μιας ευνομούμενης, δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, της οποίας τα προνόμια απολαμβάνουν οι πολίτες.

Διανύοντας μια εποχή, κατά την οποία η εγκληματικότητα αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, η οργανωμένη δράση ενάντια στην ανομία και την παραβατικότητα παραμένει το κλειδί για την προάσπιση της δημόσιας ασφάλειας και την προστασία της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με κρατικούς και δημόσιους φορείς, τάσσονται στο πλευρό και την υπηρεσία του Έλληνα πολίτη, πάντοτε με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον. Ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέλαβα μια μεγάλη ευθύνη, της οποίας είχα απόλυτη επίγνωση και προσπάθησα να ανταπεξέλθω με ζέση, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω την υπερηφάνεια μου για την τιμή που μου επεφύλαξε ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Σαρμάς, να μου αναθέσει μια τόσο κομβική για την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα θέση, γι’ αυτό και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω προσωπικά για την εμπιστοσύνη και την άριστη συνεργασία.

Επιπλέον, ένα ευχαριστώ χρωστώ και σε όλα ξεχωριστά τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, για την αγαστή συνεργασία μας, στο πλαίσιο μίας σχέσης αμοιβαίας εκτίμησης και αλληλοσεβασμού.

Το επιτελούμενο έργο του Υπουργείου που ανέλαβα δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας οργανωμένης συλλογικής προσπάθειας, της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι για αυτό το σύντομο διάστημα. Ωστόσο, πρόλαβα να γνωρίσω εκ του σύνεγγυς το σπουδαίο έργο που επιτελεί το σύνολο του προσωπικού του Υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ.

Για το λόγο αυτό, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τους Γενικούς Γραμματείς Αντεγκληματικής Πολιτικής και Δημόσιας Τάξης, κυρίους Κωνσταντίνο Παπαθανασίου και Μιχαήλ Καραμαλάκη, για τη σύμπραξή μας και την αμέριστη στήριξη που μου παρείχαν, αλλά και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο κ.Λάζαρο Μαυρόπουλο για την προσφορά και το έργο του, την άριστη συνεργασία μας και την υποστήριξή του μέσω της πολύτιμης εμπειρίας του.

Αντί επιλόγου, επιτρέψτε μου να καταθέσω τη σκέψη πως, ως μέλος της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, υπηρέτησα με συνέπεια και αφοσίωση τον στόχο της, να εξασφαλίσει τη συνέχεια του πολιτικού γίγνεσθαι της χώρας μας, πραγματοποιώντας ένα ουσιαστικό, ολοκληρωμένο βήμα μετάβασης προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Γ.Γ. Δημοσίας Τάξεως κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη

«Σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα και με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης, θα ήθελα, να χαιρετήσω τον Υπουργό κύριο Χαράλαμπο Λαλούση και να τον ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία μας στη κοινή πολιτική μας διαδρομή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την πολύτιμη αρωγή του στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αν και το χρονικό αυτό διάστημα ήταν ολιγοδιαρκές, η υπηρεσιακή πορεία που μας συνδέει ήταν μακρά γι’ αυτό και εξελίχθηκε σε βαθιά εκτίμηση και φιλία. Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, αγαπητέ φίλε Χαράλαμπε, σου εύχομαι προσωπικά υγεία και περαιτέρω ευόδωση των προσδοκιών και των σχεδίων σου.

Κυρίες και κύριοι,

Στο σημείο αυτό, θέλω να καλωσορίσω στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας τον Υπουργό κύριο Νότη Μηταράκη και τον Υφυπουργό κύριο Κωνσταντίνο Κατσαφάδο.

Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ θερμά για την επανεκλογή σας στο ελληνικό κοινοβούλιο και για την ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, καθώς αποτελεί επιστέγασμα του πολιτικού σας αγώνα, και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία.

Οφείλω να τονίσω το σπουδαίο έργο σας και τη λειτουργική προσφορά σας στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας. Η πολυετής διεθνής σας σταδιοδρομία οδήγησε σε καινοτόμες δράσεις στο τομέα της Μεταναστευτική Πολιτικής. Ως σύγχρονος οραματιστής αντιμετωπίσατε τις τρέχουσες προκλήσεις με αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα, θάρρος και υπευθυνότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τις αμέτρητες μεταβλητές αφουγκραστήκατε και διαχειριστήκατε με αποτελεσματικότητα τα ανακύπτοντα ζητήματα της μεταναστευτικής κρίσης σε εθνικό και διεθνές πεδίο. Με γνώμονα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και δημιουργώντας τις απαραίτητες οργανωτικές υποδομές και συνθήκες παρείχατε όλα τα εχέγγυα ώστε η Χώρα μας να έχει πλέον τη δυνατότητα αφενός να αποτρέψει, αφετέρου να διαχειριστεί τυχόν μελλοντικές εξάρσεις του φαινομένου της μεταναστευτικής κρίσης.

Με παρακαταθήκη τη σπουδαία εκπόνηση του έργου σας στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και με τον ίδιο ζήλο και διάθεση, έχω τη πεποίθηση πως θα διαμορφώσουμε κλίμα προόδου και πρωτοποριακού σχεδιασμού στην Ελληνική Αστυνομία, αποδοτικότητας και επαγγελματισμού του προσωπικού της προς διασφάλιση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών και της σταθερότητας της Χώρας.

Αρχές του 2020, κληθήκαμε εν μία νυχτί να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αποτρέποντας την επιχειρούμενη – αθρόα εισβολή μεταναστών στο εσωτερικό της Χώρας μας και κατ’ επέκταση τις συνέπειες αυτής.

Αυτό το χρονικό διάστημα αναπτύξαμε μια δυναμική, γόνιμη και ποιοτική συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και των Υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και πετύχαμε τη δραστική μείωση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών. Μέριμνά μας αποτέλεσε η ασφάλεια της Χώρας και των πολιτών με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τα ατομικά δικαιώματα.

Κύριε Υφυπουργέ, δεχθείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εκλογή σας, για ακόμη μια κοινοβουλευτική θητεία καθώς και τις ευχές μου για την τοποθέτησή σας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το Υπουργείο μας, από σήμερα σας υποδέχεται ως Υφυπουργό ενώ σίγουρα σας είναι γνώριμο από το παρελθόν καθώς αποτελείται μέρος της οικογένειας της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω της ιδιότητας του πατέρα σας άλλα και της κομβικής παρουσίας σας ως άμεσος συνεργάτης διατελέσαντος υπουργού.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι με τις πολιτικές και κοινωνικές σας δραστηριότητες, τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύετε, επιτελέσατε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ένα ιδιαιτέρα εποικοδομητικό πολιτικά καθήκον για την ισχυροποίηση της Χώρας μας. Είμαι βέβαιος πως με τη συνδρομή και την εμπειρία σας, επιτυχημένα θα πορευτούμε σε μια αποδοτική συνεργασία.

Με σταθερότητα, στρατηγική και σχεδιασμό στους τομείς της Ασφάλειας και της Τάξης, δεσμεύομαι να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να αντιμετωπίζουμε τις εκάστοτε προκλήσεις προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Έχω τη βεβαιότητα πως όλοι μαζί, Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου, το άξιο και ικανό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, επιτελικό και μάχιμο, άνδρες και γυναίκες, αφοσιωμένοι στο έργο και το καθήκον, θα θωρακίσουμε την ασφάλεια και τη δημοκρατική νομιμότητα της Χώρας μας συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

Σας ευχαριστώ».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Κ. Παπαθανασίου:

«Στιγμές όπως η σημερινή πιστεύω έχουν ειδικό βάρος, κυρίως συναισθηματικό, διότι έρχεται η ώρα του αποχωρισμού με έναν άνθρωπο τον Στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση, με τον οποίο συνυπάρξαμε άψογα και παραγωγικά το τελευταίο μικρό χρονικό διάστημα. Είμαι υπερήφανος πού είχα την ευκαιρία να εργαστώ από κοινού, στον απαιτητικό και ιδιαίτερο τομέα της σωφρονιστικής και αντεγκληματικής πολιτικής, με τον Υπηρεσιακό Υπουργό Χαράλαμπο Λαλούση. Μπορώ να πω και δημόσια ότι πραγματικά η εμπειρία συνεργασίας ήταν εξαιρετική.

Θέλω να τον ευχαριστήσω από καρδιάς για την αμέριστη εμπιστοσύνη πού μου έδειξε και να δεσμευθώ ότι με την ίδια επιμονή και εργατικότητα θα συνεχίσουμε στο δρόμο της υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής στον δύσκολο τομέα της Γενικής μας Γραμματείας.

Επιτρέψτε μου να καλωσορίσω τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, τον Υπουργό κ. Νότη Μηταράκη και τον Υφυπουργό κ. Κώστα Κατσαφάδο και να τους ευχηθώ, μέσα από την καρδιά μου, επιτυχία στα απαιτητικά τους καθήκοντα, υγεία, δύναμη και τύχη στην καθημερινή μάχη με τα προβλήματα πού αποτελούν αντικείμενο του Υπουργείου μας. Είναι και οι δύο έμπειρα, ηθικά, ικανά και σοβαρά στελέχη της πολιτικής ζωής του τόπου και της κοινωνίας μας. Έχουν αποδείξει, με έργο και σκληρή δουλειά, ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε περίπλοκες και απαιτητικές καταστάσεις και αυτό αποτελεί εγγύηση για το έργο πού πρόκειται να κάνουν. Όσοι εργαζόμαστε στον τομέα της Αντεγκληματικής Πολιτικής θα σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειές τους, προκειμένου να κατακτήσουμε τους στόχους του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στον ιδιαίτερο τομέα του Σωφρονισμού.

Οφείλω να διαβεβαιώσω το νέο Υπουργό και το νέο Υφυπουργό ότι επικρατούν σήμερα συνθήκες ευνομίας και ευταξίας στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας, εν αντιθέσει με το παρελθόν. Με το έργο μας αποδείξαμε ότι η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου και όχι Κράτος ανομίας και αναρχίας.

Βασική κυβερνητική προτεραιότητα ήταν και παραμένει η ανάδειξη του σωφρονιστικού και όχι του τιμωρητικού χαρακτήρα του συστήματος. Με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις, με αποκορύφωμα την θέσπιση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, στις διεθνείς συμβάσεις, στις καλές πρακτικές των Διεθνών Οργανισμών. Διορθώσαμε κακώς κείμενα τα οποία βρίσκονταν σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια.

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, πού επεξεργαστήκαμε, επετεύχθη η διάκριση και ο ορθολογισμός διαχείρισης των ΣΚ, η ανεμπόδιστη και καθολική πρόσβαση των κρατουμένων σε παροχές υγείας, η ενίσχυση των υπηρεσιών τηλεϊατρικής, η δυνατότητα συμμετοχής κρατουμένων σε δικαστήρια μέσω ειδικά διαμορφωμένων αιθουσών εντός των ΣΚ, η επέκταση και λειτουργία Συμβουλευτικών Προγραμμάτων σε όλα τα ΣΚ σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, η θεσμοθέτηση ίδρυσης υποχρεωτικών δομών εκπαίδευσης σε όλα τα ΣΚ, ενώ καινοτόμα είναι η ένταξη προγράμματος εκπαίδευσης και πιστοποίησης κρατουμένων (δράση πού εγκρίθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ), η επίτευξη στενής συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την αναβάθμιση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγικής διαδικασίας στα αγροτικά καταστήματα, παράλληλα με τη νομοθέτηση βελτίωσης των προϋποθέσεων μεταγωγής κρατουμένων από τα λοιπά ΣΚ στα Αγροτικά ΣΚ (τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1000 μεταγωγές κρατουμένων προς τα αγροτικά ΣΚ), η σύσταση και λειτουργία Σχολής Υπαλλήλων Εσωτερικής και Εξωτερικής φύλαξης και βέβαια η ωρίμανση όλων των απαραίτητων διαδικασιών του έργου μετεγκατάστασης των ΣΚ Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο (έργο πού υλοποιείται με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), καθώς και της ανέγερσης νέων ΣΚ σε Ιωάννινα και Χαλκίδα. Επίσης, εντός του καλοκαιριού θα λειτουργήσει το νέο ΣΚ Δράμας και μέχρι τέλους του έτους το νέο ΣΚ Κρήτη ΙΙ στο Λασήθι. Παράλληλα προχώρησαν προσλήψεις υπαλλήλων σε χρόνους ρεκόρ, σε συνεργασία με τον ΑΣΕΠ, η ενεργειακή αναβάθμιση των ΣΚ, μέσω του προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ του Υπ. Περιβάλλοντος, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι η ίδρυση παραρτημάτων του ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ σε πόλεις της χώρας, προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα της ομαλής επανένταξης των αποφυλακιζομένων συνανθρώπων μας στην κοινωνία.

Από την άλλη πλευρά εντείναμε και αυξήσαμε τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα ΣΚ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι, από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 12700 έρευνες από Σωφρονιστικούς υπαλλήλους με τη συνδρομή δυνάμεων της ΕΛΑΣ, προκειμένου να παταχθούν παραβατικές και παράνομες δραστηριότητες εντός των ΣΚ.

Αυτά είναι κάποια από τα πολλά επιτεύγματα στον τομέα αρμοδιότητάς μας, που πραγματοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς να σημαίνει ότι είναι τα μοναδικά που χρήζουν ιδιαίτερης μνείας.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχηθώ ξανά καλή συνέχεια στην επαγγελματική, αλλά και την προσωπική πορεία του απερχόμενου Υπουργού, ευόδωση στους στόχους του, σωματική και ψυχική ευημερία.

Στο νέο Υπουργό και στο νέο Υφυπουργό, εύχομαι να έχουν μια ανέφελη και παραγωγική θητεία και σας διαβεβαιώνω για την αμέριστη και ειλικρινή συνεργασία πού προτίθεμαι να έχουμε».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα