Ψήφο αυτοδυναμίας από την Ομόνοια θα ζητήσει ο Τσίπρας

Ψήφο αυτοδυναμίας από την Ομόνοια θα ζητήσει ο Τσίπρας
Greeces main opposition SYRIZA party Congress in the Indoor Hall of Tae Kwon Do in Paleo Faliro, Athens, Greece on January 3, 2015. / Tae Kwon Do , 3 2015. Sooc

Στην τελική ευθεία ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει πλέον το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της αυτοδυναμίας και βάζει στη μάχη όλα τα δυνατά χαρτιά και επιχειρήματά του. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την Ομόνοια για να πραγματοποιήσει την τελευταία του προεκλογική ομιλία στην Αθήνα

Αναλύοντας προσεκτικά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και τα κόμματα που φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής, στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να πιστεύουν πως η επίτευξη της αυτοδυναμίας δεν είναι ουτοπία.

Πρώτος στόχος είναι η προσέγγιση των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτελούν  ένα ποσοστό από 10% – 15% του εκλογικού σώματος και μέσα από αυτή τη «δεξαμενή» στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το εκλογικό τους ποσοστό.

Πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση αποτελούν προτεραιότητα για την Κουμουνδούρου και αυτό φαίνεται μέσα από τα προεκλογικά σποτ. Νέοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αγρότες, συνταξιούχοι, βιοτέχνες μικροί και μεγάλοι είναι ένα δυναμικό κοινό ψηφοφόρων που εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυναμική των 151 εδρών.

Δεν είναι τυχαία η χθεσινοβραδινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα από τα Τρίκαλα πως οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ δεν είναι ιδιοκτησία Σαμαρά και πως «ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο βήμα».

Η διαφορά με τη ΝΔ καταλύτης των εξελίξεων

Αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία το ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως η διαφορά που θα έχει από τη ΝΔ, αναμένεται να είναι ο ρυθμιστής της επόμενης ημέρας. Αν η απόσταση της Κουμουνδούρου από τη Συγγρού είναι μικρή, οι προσπάθειες για κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον υπάρχει πεδίο, θα αποτελέσει προτεραιότητα, καθώς μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν θα θεωρηθεί και η καλύτερη δυνατή λύση.

Σε αντίθετη περίπτωση, μια μεγάλη εκλογική νίκη με μια διαφορά «ασφαλείας» δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ενθαρρυντικά για την Κουμουνδούρου, η οποία ενδεχομένως να στοχεύσει σε περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας σε μια δεύτερη εκλογική μάχη.

Επιχείρηση «εφησυχασμού»

Την τελευταία εβδομάδα στην Κουμουνδούρου αναμένεται να επικεντρώσουν στη επίθεση της ΝΔ που, όπως λένε, επιχειρεί να παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη αστάθειας και πηγή πολυφωνίας στο οικονομικό πεδίο.

Την προηγούμενη εβδομάδα το «τύπωμα χρήματος» από τη Ραχήλ Μακρή, αλλά και η μη πληρωμή των δυο δόσεων του ΕΝΦΙΑ το 2015 από τον Γιάννη Τόλιο, προκάλεσαν νέους πονοκεφάλους. Επίσης, το ύψος προσδιορισμού του μεγάλου πλούτου και το θέμα της διαπραγμάτευσης, γνωρίζουν καλά στον ΣΥΡΙΖΑ πως θα βρεθούν στο προσκήνιο και αυτή την εβδομάδα.

Όλα τα στελέχη αναμένεται τις τελευταίες έξι μέρες να προτάξουν πως:

–  Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει το ευρώ

– Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των τραπεζών

– Θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2015

– Δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας

– Η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης είναι αδιαπραγμάτευτη

– Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη.

Ειδική αναφορά γίνεται από το οικονομικό επιτελείο στο θέμα της προσφυγής των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας (ELA). Μετά τη δυσαρέσκεια που έχει εκφραστεί προς το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα για τη συγκεκριμένη διαρροή, όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, τα στελέχη διευκρινίζουν πως δεν αποτελεί μια δραματική εξέλιξη, καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αξιοποιεί μια από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος.

Το πρόγραμμα του  Αλέξη Τσίπρα

Τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου της υποψήφιας βουλευτού Β΄ Αθηνών Νάντιας Βαλαβάνη, «Η αρπαγή της Ελλάδας», ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Οι περιοδείες συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη στην Πάτρα και την Πέμπτη στην Αθήνα.

Η τελική επιλογή της Κουμουνδούρου, όπως και στις ευρωεκλογές, είναι ο Αλέξης Τσίπρας να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Ομόνοια, θέλοντας το επικοινωνιακό επιτελείο να διοργανώσει μια μεγάλης έκτασης εκδήλωση. «Ένα μήνυμα νίκης», όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και απομακρύνθηκε η αρχική σκέψη του Tae Kwon Do. Και σε αυτό το σημείο θέλουν να δείξουν τη διαφορά που έχουν με τη ΝΔ, για την οποία βλέπουν πως δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να πραγματοποιήσει συγκέντρωση σε ανοιχτό χώρο.

Δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα θα βρεθεί ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι αριστεροί ηγέτες.

Η προεκλογική εκστρατεία θα κλείσει την Παρασκευή στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα