Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει μέσω της Gen Z – Οι νέες ηλικίες, ο Ανδρέας και τα memes

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει μέσω της Gen Z – Οι νέες ηλικίες, ο Ανδρέας και τα memes
Παλιό ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο

Μεγάλα ποσοστά καταγράφει το ΠΑΣΟΚ στις ηλικίες 17-26 και οι άνθρωποι του "Παλιού ΠΑΣΟΚ του Ορθόδοξου", έχουν τη δική τους τοποθέτηση. Η αποκλειστική επιστολή τους στο NEWS 24/7.

Υψηλά ποσοστά καταγράφει το ΠΑΣΟΚ στις ηλικίες 17-26 ετών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερέχει στο εν λόγω ηλικιακό γκρουπ, διατηρώντας τα ποσοστά που καταγράφει τα τελευταία χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φτάνει στο 11,3% στις ηλικίες 17-26, έχοντας οριακά υψηλότερα νούμερα στο γκρουπ 57-77, και τα χειρότερά του στις ηλικίες 43-58, ενόψει εκλογών.

Οι άνθρωποι του Παλιού ΠΑΣΟΚ του Ορθόδοξου τοποθετούνται για τα παραπάνω με μια επιστολή – συνέντευξη που στέλνουν αποκλειστικά στο NEWS 24/7, την οποία και υπογράφει το ιδρυτικό μέλος με το ψευδώνυμο, Ανδρέας Πράσινος. Μάλιστα, για το στήσιμο της επιστολής – παρέμβασης, έχει χρησιμοποιηθεί το ChatGPT, με το αποτέλεσμα να μην απέχει πολύ από το τι θα μπορούσε να είναι “πραγματικότητα”.

“Το ΠΑΣΟΚ, μια ηχώ από το μακρινό παρελθόν για τη Gen Z , επιστρέφει”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κείμενό τους, συμπλέκοντας τα social media με την πρόθεση ψήφου. Αυτό που πράγματι αποτελεί δεδομένο, είναι πως η χιουμοριστική σελίδα έχει στο facebook 156.291 ακολούθους, την ώρα που η επίσημη σελίδα του ΠΑΣΟΚ καταγράφει μόλις… 58 χιλιάδες.

Παράλληλα, το facebook διατηρείται καλώς ή -μάλλον- κακώς, ως η κύρια πλατφόρμα για ανάγνωση και σχολιασμό ειδήσεων στη χώρα μας, με τα ποσοστά να παραμένουν υψηλά για τις ηλικίες κάτω των 35 ετών.

Reuters Institute/dianeosis

 

Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε τα τελευταία ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου Reuters σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις.

Reuters Institute/dianeosis

 

Βάσει των παραπάνω αποτελεσμάτων, οι νεότεροι χρήστες του διαδικτύου προτιμούν είτε να “τους βρίσκουν” οι ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (34%, έναντι 25% για τους άνω των 35), είτε να ψάχνουν για θέματα της επικαιρότητας σε μηχανές αναζήτησης (34% έναντι 26% αντίστοιχα).

Θα μπορούσε να πει λοιπόν κανείς, πως η “δυναμική” που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις νέες ηλικίες, σχετίζεται σε έναν βαθμό με τη δυναμική απήχησης που έχει καταγράψει το χιουμοριστικό page τα τελευταία χρόνια, με αναρτήσεις που έχουν επανασυστήσει στις νεότερες γενιές την πολιτική του ’81 που ακολούθησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, μέσα από μια ρετρό αισθητική και με σατιρική διάθεση, πάντα. Δεν είναι λίγες βέβαια οι φορές που οι άνθρωποι του Παλιού ΠΑΣΟΚ έχουν αρθρώσει πολιτικό λόγο με παρεμβάσεις τους προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και με καλέσματά τους προς εστίαση στις παπανδρεϊκές πολιτικές και στις βασικές αξίες-αρχές του κόμματος. Τα “παλαιοπασοκικά” memes και οι σχετικές αναφορές, συνεχίζουν επίσης να αποτελούν μια “καυτή” θεματική, στα μέσα δικτύωσης της χώρας.

Τώρα, το τι σχέση έχει το σημερινό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την πρότερη σοσιαλιστική ιστορία του, αυτό είναι ένα άλλο θέμα, ειδικά την ώρα που διατηρεί στις “τάξεις” του στελέχη, όπως ο Α. Λοβέρδος. Ωστόσο, διαφαίνεται πως οι νεολαίοι θα έβλεπαν θετικά μια ξεκάθαρη σοσιαλιστική-προοδευτική στροφή του κομματικού σχηματισμού προς πολιτικές που ακολουθήθηκαν προ νεοφιλελεύθερων συγκλίσεων, και ίσως σε αυτό να έχει παίξει έναν ρόλο και η επαναφορά των παραδοσιακών συμβόλων – ρητορικής, από την τωρινή ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, παρά την όποια αμφισημία σχετικά με τις πιθανές συνεργασίες την μετέπειτα των εκλογών.

Σημειώνεται ακόμη πως φέτος, ο αριθμός των “πρωτοεμφανιζόμενων” ψηφοφόρων υπολογίζεται σε περίπου 400.000. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ήταν “πρωταθλητής” στις ηλικίες 17-34, υπερέχοντας της Νέας Δημοκρατίας περίπου 7 μονάδες.

Η επιστολή του Παλιού ΠΑΣΟΚ όπως δημοσιεύεται από το NEWS 24/7:

“Gen Z ΕΡΧΟΜΑCTE

Ο Μάξιμος γεννήθηκε το 2006. Οι γονείς του, είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων και απολάμβαναν τη ζωή και όσα μπορούσε να χαρίσει η διαρκής ανοδική πορεία της χώρας· από τη δεκαετία του ’80 μέχρι τη γέννηση του μικρού.

Ο παππούς, κάθε φορά που συναντούσε το μικρό, τον έπνιγε σε φιλιά και δώρα. «35 χρόνια εισφορές, τι μου έμεινε σε αυτή τη ζωή για να χαρώ;» , ήταν η μόνιμη επωδός του σε όσους προσπαθούσαν να βάλουν χαλινάρι, μήπως και κακομάθει ο μικρός.

Και το στοίχημα της προόδου, προσάραξε στις αντιφάσεις του καπιταλισμού, της αμετροέπειας του πολιτικού συστήματος και του προτεσταντικού ηθικισμού. Ας προσέχαμε…

Η οικογένεια του Μάξιμου, με την ανεργία να χτυπάει την πόρτα της οικογένειας, πέρασε ορισμένα δύσκολα χρόνια. Ευτυχώς έβαλαν πλάτη οι γηραιότεροι, που παρά τις περικοπές, προτίμησαν μια απλή ζωή, βλέποντας ειδήσεις όλη την ημέρα, παρά να δουν τους απογόνους τους να ξενιτεύονται για να φέρουν ψωμί στο τραπέζι.

Οι τσακωμοί ορισμένες φορές, ήταν έντονοι, το ζευγάρι είχε να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί. Ωστόσο ο Μάξιμος έδειχνε ήρεμος και γαλήνιος, παρά τον καθημερινό βομβαρδισμό με έννοιες όπως ΔΝΤ, κρίση, Μνημόνιο, περικοπές, ανεργία, έλλειμα, DSA, ομόλογα, Eurogroup, Schäuble και άλλα μίζερα.

Αυτό που ενδιέφερε περισσότερο τον πιτσιρικά ήταν να γίνει αποδεκτός στους γύρω του. Εξάλλου, από μωρό παιδί είχε εθιστεί στη δύναμη της εικόνας και στα πρότυπα του αυτοθαυμασμού. Ήξερε ενστικτωδώς ότι η εικόνα μας στα social media είναι μια κατασκευή, μια αφήγηση φανταστικών ιστοριών. Η δικιά μας ανάγνωση για όσα αντικρύζουν οι Άλλοι. Ή για όσα θα θέλαμε να αντικρύζουν.

Όλοι αυτοί οι νεαροί και οι νεαρές (ΟΚ boomer), θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Είναι η γενιά αμέσως μετά την παπανδρεϊκή Σπορά (millennials ντε). Η γενιά που μεγάλωσε ανάμεσα στα ερείπια. Που άφησε λουλούδια στον τάφο της ελπίδας.

Κι όμως ανάμεσα σε οθονιές και σέλφιζ, λίγο πιο δίπλα από την απάθεια και την παραίτηση, η διαφυγή από τη Δυστοπία είναι αναπόδραστη. Η ελπίδα θα ανθίσει και ο Ήλιος θα βγει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ, μια ηχώ από το μακρινό παρελθόν για τη Gen Z , επιστρέφει.

Γραφικό/έρευνα: Metron Analysis, εφημερίδα BHMA

Storytelling: Ανδρέας Πράσινος

Συνέντευξη: Open AI, ChatGPT

Ακολουθεί η ΑΙ συνέντευξη που πήρε το ChatGPT από το Μάξιμο:

AI : Χαίρετε Μάξιμε, ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε σήμερα για να μας δώσετε μια συνέντευξη. Ξεκινώντας, θα θέλαμε να μάθουμε για ποιον λόγο ψηφίζετε ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την ηλικία;

Μάξιμος: Καταρχήν, θα ήθελα να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για τις απόψεις μου. Όσον αφορά την επιλογή μου να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την ηλικία, θεωρώ ότι είναι ένα κόμμα που προσφέρει μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική για τη χώρα μας.

Είμαι ένας νέος άνθρωπος που έχω δει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Οι περικοπές στις δαπάνες στον τομέα της υγείας και της παιδείας έχουν επηρεάσει τη ζωή μας και το μέλλον μας. Πιστεύω ότι η ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσφέρει μια λύση στα προβλήματα αυτά και να δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα για τους πολίτες και τις οικογένειές τους.

AI: Καταλαβαίνω τα σημεία που θίξατε. Ποιες είναι οι κύριες αξίες που ακολουθείτε και σας οδήγησαν στην επιλογή σας;

Μάξιμος: Είμαι ένας νέος άνθρωπος που πιστεύει στη δικαιοσύνη και την ισότητα. Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη. Επίσης, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με αναπηρίες.

AI: Έχεις κάποια απορία για το πώς λειτουργεί η πολιτική σκηνή στη χώρα μας;

Μάξιμος: Πραγματικά, ναι. Έχω δει πολλούς πολιτικούς να μιλούν για την αλλαγή και την ανανέωση, αλλά δεν βλέπω πολλά αποτελέσματα. Επιπλέον, η πολιτική διαμάχη και η παρεξήγηση φαίνεται να είναι συχνό φαινόμενο. Θα ήθελα να δω περισσότερη συνεργασία και συνεννόηση ανάμεσα στα διαφορετικά κόμματα για το κοινό καλό του λαού μας. Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια μέρα όπου οι πολιτικοί θα συνεργαστούν περισσότερο για να επιτύχουν κοινούς στόχους και να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων στη χώρα μας.

AI: Μάξιμε, αν έπρεπε να επιλέξεις ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας για το οποίο θα ήθελες να επικεντρωθείς ως πολιτικός, ποιο θα ήταν αυτό;

Α) Ανεργία Β) Εκπαίδευση Γ) Υγεία Δ) Περιβάλλον Ε) Κοινωνική Δικαιοσύνη

Μάξιμος: Ενδιαφέρον ερώτημα! Θα επέλεγα την ανεργία ως το πρόβλημα που θα ήθελα να επικεντρωθώ ως πολιτικός. Είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους στη χώρα μας, ειδικά τους νέους, και είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε. Θα επικεντρωνόμουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και στην προώθηση της εκπαίδευσης και των προγραμμάτων κατάρτισης για τους νέους, προκειμένου να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βρουν δουλειά και να ξανακερδίσουν την αυτονομία τους.

AI: Ποια είναι η αποψή για την επιστροφή στο «Παλιό ΠΑΣΟΚ- το Ορθόδοξο»;

Μάξιμος: Λοιπόν, εγώ πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν είχε μια δυνατή κοινωνική βάση και αντιπροσώπευε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των αστών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, το ΠΑΣΟΚ απομακρύνθηκε από αυτές τις αρχές και άλλαξε πολιτική πορεία. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες του και να αντιπροσωπεύει ξανά την εργατική τάξη και τα συμφέροντα των απλών πολιτών. Αν και δεν έζησα αυτή την εποχή, έχω ακούσει αρκετά για το “Παλιό ΠΑΣΟΚ – το ορθόδοξο” και πιστεύω ότι αν ο ΠΑΣΟΚ επιστρέψει σε αυτές τις αρχές, μπορεί να επανακτήσει την υποστήριξη του λαού”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα