Ακροδεξιές “περιπολίες” στη Μόρια, παρουσία της Αστυνομίας

Ακροδεξιές “περιπολίες” στη Μόρια, παρουσία της Αστυνομίας
ΜΑΤ στη Μόρια (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Για άτομα που κάνουν ελέγχους περαστικών στη Μόρια της Λέσβου, μιλούν αυτόπτες μάρτυρες. Τι λένε στο News 24/7 κάτοικοι και Αστυνομία.

Κάθε άλλο παρά παρελθόν φαίνεται πως είναι οι ομάδες ατόμων που τρομοκρατούν Έλληνες και αιτούντες άσυλο στη Μόρια της Λέσβου, μετά τις επτά συλλήψεις της περασμένης Παρασκευής.

Οι αναφορές από το νησί της Λέσβου, κάνουν λόγο για καθημερινά μπλόκα στην είσοδο του χωριού τα απογεύματα, όλες τις ημέρες μερά το ρατσιστικό πογκρομ της περασμένης Τρίτης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα άτομα κάνουν έλεγχο σε όποιον επιχειρεί να μπει στο χωριό της Μόριας με το όχημά του με σκοπό να εμποδίσουν όποιον εργάζεται ή έχει σχέση με το προσφυγικό. Έτσι δεν επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων και πεζών κατά το δοκούν.

Μάλιστα, οι άνθρωποι που μίλησαν στο News 24/7 ανέφεραν πως στο σημείο υπάρχει παρουσία αστυνομικών, που είτε βρίσκεται ανάμεσα στην ομάδα που πραγματοποιεί το μπλόκο χωρίς ωστόσο να αποτρέπει τις ερωτήσεις για τα προσωπικά στοιχεία όσων περνούν, είτε βρίσκεται μερικά μέτρα πριν από τους συγκεντρωμένους, προειδοποιώντας όσους δεν είναι κάτοικοι Μόριας να μην πλησιάσουν στο χωριό καθώς “πραγματοποιείται αυθόρμητη καθημερινή διαμαρτυρία” και δεν πρόκειται να τους επιτραπεί η είσοδος.

“Μας έκαναν face control και δεν μας επέτρψαν να περάσουμε”

“Την Τρίτη το βράδυ επέστρεφα στο σπίτι μου μαζί με άλλο ένα άτομο” λέει στο News 24/7 ο Β. (τα στοιχεία του, όπως και των υπολοίπων είναι στη διάθεση του News24/7 αλλά δεν δημοσιεύονται για την προστασία τους). “Στην είσοδο του χωριού ο δρόμος έχει μια διχάλα. Ένας μονόδρομος ανεβαίνει και ένας κατεβαίνει. Περίπου 50 άτομα, κάτοικοι Μόριας είχαν αποκλείσει την είσοδο και την έξοδο. Ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό μας και μας έκαναν ερωτήσεις ζητώντας να μάθουν το όνομά μας, που πάμε και από που είμαστε. Τους απάντησα. Του είπα ότι δουλεύω σε ΜΚΟ. Μου είπαν να κάνω αναστροφή και να γυρίσω πίσω”. Ο Β. τους εξήγησε πως είναι κάτοικος της Μόριας, αλλά οι συκεντρωμένοι του απάντησαν πως αν θέλει να επιστρέψει σπίτι του θα πρέπει να κάνει κύκλο και να πάει από αλλού.

“Το πλήθος περικύκλωνε το αυτοκίνητο. Μας φώναζαν και άρχισαν να χτυπούν τα παράθυρα. Είδα ότι αν επέμενα θα είχα πρόβλημα και αποφάσισα να φύγω. Λίγα μέτρα μακριά είδα ένα περιπολικό.Είπα στους αστυνομικούς τι έγινε, τους ανέφερα ότι με ρωτούσαν τα στοιχεία μου και του είπα ότι είμαι κάτοικος Μόριας και θέλω να πάω στο σπίτι μου. Ο αστυνόμος με ένα απαξιωτικό ύφος μου απάντησε: “Κοίταξε να δεις, είναι σαν να έχει διαδήλωση και είναι φυσιολογικό. Κάνε τον κύκλο. Είναι προγραμματισμένη αυθόρμητη διαμαρτυρία για 1 ώρα κάθε μέρα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αντίστοιχο περιστατικό συνέβη το Σάββατο και στον συγκάτοικό του, με την αστυνομία να βρίσκεται ανάμεσα στο πλήθος και να μην προσπαθεί να τους αποτρέψει.

“Έπιασαν τον οδηγό από τον λαιμό και η αστυνομία κοιτούσε”

Ξεκίνησαν όλα την περασμένη Τρίτη που έγινε πογκρομ μέσα στο χωριό”, λέει ο Φ. επίσης κάτοικος Μόριας τα τελευταία χρόνια. “Όσοι μετανάστες και πρόσφυγες βρέθηκαν μέσα στο χωριό κυνηγήθηκαν και έφυγαν μέσα από τα χωράφια. Στις δύο εισόδους του χωριού υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και μέσα γινόταν το πογκρόμ. Το ίδιο βράδυ έρχεται ένας φίλος να μας πάρει να κατέβουμε στην πόλη. Πέφτουμε στο μπλόκο των κατοίκων, όπου ανάμεσά τους βρίσκονται και αστυνομικοί. Είμαστε ανάμεσα σε κόσμο. Μας κοιτάνε, τους κοιτάμε. Εγώ κρατούσα το κινητό στα χέρια και νόμιζαν ότι τραβάω βίντεο. Άρχισαν να φωνάζουν. “Τι κάνεις εκεί τραβάς βίντεο;” Γυρνάει ο οδηγός του αυτοκινήτου και τους λέει: “Ηρεμήστε. Δεν τραβάμε βίντεο. Αλλά και να τραβούσαμε παράνομο είναι;”.Πήγαν από την πλευρά του οδηγού και τον τράβαγαν από τον λαιμό. Είδε ένα άνοιγμα στον δρόμο, πάτησε το γκάζι και απομακρυνθήκαμε”.

Οι δύο φίλοι είχαν απομακρυνθεί περίπου 100 μέτρα όταν τους σταμάτησε η Αστυνομία. “Μας ρώτησαν τι έγινε. Ήμουν επιθετικός. Τους είπα ότι δεν γίνεται να μην είδαν ότι έπιασαν τον οδηγό από τον λαιμό. Ισχυρίζονταν ότι δεν είδαν τίποτα. Όταν επιμείναμε και τους ρωτούσαμε πως γίνεται να μην το είδαν, μας απάντησαν πως είδαν μόνο την κίνησή μας να επιταχύνουμε και μας είπαν πως αν θέλουμε έχουμε το δικαίωμα να καταγγείλουμε το περιστατικό”.

Όπως λέει ο Φ. , παρά τις επτά συλλήψεις της Παρασκευής, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και o έλεγχος από τα άτομα που συγκεντρώνονται στην είσοδο του χωριού, είναι καθημερινός σε όσους περνούν από το σημείο. “Ρωτούν πού δουλεύεις, ποιός είσαι. Η Αστυνομία είναι δίπλα. Παρακολουθεί πολίτες να σταματούν άλλους πολίτες και να ρωτούν. Αν τους πεις ότι δουλεύεις σε ΜΚΟ σου λένε να φύγεις. Είναι φοβερό ότι όλοι το παρουσιάζουν σαν φυσιολογικό”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ισχύει πως όλοι οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι έχουν σοβαρά παράπονα για το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, συμφωνούν με τα πογκρομ και τους τραμπουκισμούς. “Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Την Τρίτη το απόγευμα, μέσα στο χωριό, την ώρα του πογκρόμ, με κοίταζαν δύο γιαγιάδες και μου έκαναν νόημα νευρικά να φύγω. Είμαι μελαχρινός, δεν είχα μιλήσει και με πέρασαν για μετανάστη. Εγώ δεν καταλάβαινα γιατί μου έκαναν νοήματα. Όταν τους μίλησα και κατάλαβαν ότι είμαι Έλληνας ανακουφίστηκαν.”Παιδί μου σου κάναμε νόημα για να σωθείς. Δεν άκουσες τι γίνεται; Κυνηγούν τους πρόσφυγες”.

“Δεν επέτρεψαν σε εργαζόμενο του Πανεπιστημίου να περάσει από το χωριό”

Η τρίτη καταγγελία, έρχεται στο News 24/7, από μόνιμο κάτοικο του χωριού της Μόριας, ο οποίος ζει εκεί με την οικογένειά του και βρισκόταν στο σπίτι του την περασμένη Τρίτη κατά τη διάρκεια του πογκρόμ. “Άκουσα ποδοβολητά και βγήκα στο μπαλκόνι. Είδα 10-15 άτομα να περικυκλώνουν ένα μπλε βαν με ξένες πινακίδες. Πετούσαν πέτρες και με μαδέρια έσπασαν τα τζάμια, ενώ μέσα βρισκόταν κόσμος. Ο οδηγός μάρσαρε και το πήγε προς τα χωράφια για να σωθούν οι επιβαίνοντες” θυμάται.

Αναφέρει ωστόσο πως οι τραμπουκισμοί είναι καθημερινοί. “Κάθε μέρα, το απόγευμα και μέχρι το βράδυ, βρίσκονται πάνω από 30 άτομα στην είσοδο του χωριού” λέει ο Ν. “Προσωπικά έχω γλιτώσει γιατί έχουν δει παιδιά στο αυτοκίνητο και με αφήνουν, ωστόσο άλλους τους ρωτούν που μένουν και που δουλεύουν. Μάλιστα, έναν φίλο μου που ο άνθρωπος δουλεύει στο Πανεπιστήμιο, δεν τον πίστεψαν και δεν του επέτρεψαν να περάσει από το μπλόκο. Η Αστυνομία βρίσκεται πάντοτε κοντά”, εξηγεί.

Το News 24/7 επικοινώνησε με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Ο προϊστάμενος του γραφείο Ενημέρωσης, αφού τέθηκαν υπόψη του οι καταγγελίες, απάντησε πως “Υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο και γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες όταν χρειάζεται”, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο την Κυριακή το απόγευμα, όσο και άλλες ημέρες, στον χώρο όπου πραγματοποιείται το μπλόκο των κατοίκων, βρίσκεται και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωσταντίνος Μουτζούρης. Κατόπιν ερώτησης του News 24/7, ο κ. Μουτζούρης δήλωσε πως είναι ενάντια σε αυτή την πρακτική και ο στόχος της παρουσίας του είναι να πείσει όσους κλείνουν την είσοδο του χωριού να απομακρυνθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα