Απογραφή: Οι θεωρίες συνωμοσίας και πώς θα καταλάβουμε ότι ο απογραφέας είναι της ΕΛΣΤΑΤ

Απογραφή: Οι θεωρίες συνωμοσίας και πώς θα καταλάβουμε ότι ο απογραφέας είναι της ΕΛΣΤΑΤ
Έντυπα -Απογραφής Eurokinissi

Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την απογραφή από την ΕΛΣΤΑΤ για να αποφύγουμε τις παρανοήσεις. Όλα τα βήματα της διαδικασίας που έχει εγείρει αντιδράσεις.

Στην αρχή είχαμε τους αρνητές του κορονοϊού που εξελίχθηκαν σε αρνητές της μάσκας. Εν συνεχεία είχαμε τους αρνητές του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με πλείστες θεωρίες συνωμοσίας να σχετίζονται με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που λαμβάνουμε κόντρα στη πανδημία (δε μιλάμε φυσικά για τις εύλογες ανησυχίες που προέκυψαν ειδικά την πρώτη περίοδο εμβολιασμών).

Τώρα, έχουμε τους αρνητές και της απογραφής. Συνδέονται οι παραπάνω μεταξύ τους; Κανείς δεν γνωρίζει, το μόνο βέβαιο είναι πως οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν βρει και πάλι πρόσφορο έδαφος στη κοινή γνώμη, πράγμα που είναι λίγο – πολύ αναμενόμενο. Αφενός η έλλειψη εμπιστοσύνης σε Κράτος και κυβερνητικούς χειρισμούς, αφετέρου η έλλειψη εμπιστοσύνης στα media, μαζί με την “ευκολία” πως για τα δικά μας δεινά φταίει πάντα κάποιος μυστικός παράγοντας Χ, όλα αυτά δημιουργούν ένα “γοητευτικό” μείγμα που επηρεάζει διαφορετικές πτυχές κάθε φορά, της κοινωνικής μας ζωής.

Κόσμος με μάσκες INTIME NEWS

 

Είναι αλήθεια πως τον συνωμοσιολόγο δεν θα τον μεταπείσει κανείς με το να του “κουνάει το δάχτυλο” ή με τη χλεύη, αλλά μόνο με τη λογική και με διαρκή παράθεση επιστημονικών δεδομένων. Από την άλλη, μερικές φορές είναι τόσο ακραίες οι θεωρίες συνωμοσίας, που άμα τη εμφανίσει τους γίνονται θέμα συζητήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως και βλέπουμε να συμβαίνει τις τελευταίες τρεις – τουλάχιστον – ημέρες, σχετικά με την απογραφή.

Μια εκ των θεωριών που βρήκε απήχηση, συσχετίζει την απογραφή με τα μέτρα υγειονομικής επιτήρησης, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα δύο. Η μόνη σύνδεση είναι πως φέτος, και λόγω της πανδημίας, η απογραφή γίνεται ψηφιακά.

Σε άλλες θεωρίες, η απογραφή διασυνδέεται με “φακέλωμα” αντιεμβολιαστών, διακινούμενες από ανθρώπους που φυσικά έχουν τα περασμένα χρόνια δώσει μπόλικα προσωπικά τους στοιχεία στα social media και σε άλλες υπηρεσίες.

Σημειώνεται πως η διαδικασία καθεαυτή δεν αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως ζητήματα υγείας και εμβολιαστικού στάτους, αλλά στοχεύει στο να καταγράψει δημογραφικά και ποιοτικά στατιστικά που αφορούν τον γενικό πληθυσμό, και πώς αυτά έχουν αλλάξει τα τελευταία δέκα χρόνια.

Προφανώς και θα υπήρχαν και χιουμοριστικές (και όχι μόνο) αντιδράσεις για τα παραπάνω.

Και αν η δυσπιστία είναι εν πολλοίς λογική, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις απάτης που έχουν αναδυθεί τους τελευταίους μήνες, ο παρακάτω οδηγός μπορεί να λύσει πολλές απορίες μας. Σε κάθε περίπτωση, άλλο δυσπυστία, άλλο αγένεια. Το ένα είναι ζήτημα αιτιολογημένου φόβου ή άγνοιας, το άλλο είναι ζήτημα κουλτούρας, ατομικής αλλά και συλλογικής.

Απογραφή 2021: Τα βήματα της διαδικασίας

Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, η συλλογή των στοιχείων τροποποιήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες απογραφές (συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων με προσωπική συνέντευξη) με επαναπροσδιορισμό της απογραφικής διαδικασίας συνυπολογιζόμενης της υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού.

Έτσι, φέτος, η απογραφή γίνεται μέσω του gov.gr, ενώ ήδη 60.000 απογραφείς έχουν ξεκινήσει να μοιράζουν σε κάθε σπίτι τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να γίνει η ηλεκτρονική διαδικασία.

Έντυπα -Απογραφής Eurokinissi

 

Η απογραφή διενεργείται ως εξής:

  • Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
  • Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική, ενώ όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Η ηλεκτρονική απογραφή γίνεται μέσω του gov.gr στο πεδίο “Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021“. Μόλις ο χρήστης επιλέξει “Είσοδος στην Υπηρεσία” οδηγείται στη φόρμα της ΕΛΣΤΑΤ, όπου του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει το πεδίο “Αυτοαπογραφόμενος”. Για να γίνει αυτό όμως, ο χρήστης θα πρέπει να έχει τον μοναδικό «Κωδικό Απογραφής» τον οποίο θα έχει βρει στην πόρτα του σπιτιού του από τους απογραφείς.

Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις / διευκρινίσεις.

https://www.news247.gr/download/6990//464000/apografi.pdf

Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την απογραφή από την ΕΛΣΤΑΤ

Μου χτύπησε κάποιος την πόρτα και λέει ότι είναι από την ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων. Πρέπει να του ανοίξω; Τι θα με ρωτήσει; Πρέπει να του δείξω το σπίτι μου;

Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχες) φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και φορούν κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα, χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν χρειάζεται να δείξετε το σπίτι σας, παρά μόνον να απαντήσετε στις ερωτήσεις του, οι οποίες μπορούν να δοθούν στην είσοδο του σπιτιού σας.

Μου χτύπησε κάποιος την πόρτα και λέει ότι είναι «Τομεάρχης» της ΕΛΣΤΑΤ και ρωτάει πληροφορίες για το σπίτι/πολυκατοικία μου.

Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ που έχουν την ευθύνη για την Απογραφή Κτιρίων ονομάζονται «Τομεάρχες».

Παρατηρώ κάποιον και κοιτά συνεχώς το σπίτι μου. Πώς θα γνωρίζω ότι είναι από την ΕΛΣΤΑΤ;

Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχες) φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και φορούν, κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα, χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Ποια κτίσματα καταγράφονται στην Απογραφή Κτιρίων;

Στην Απογραφή Κτιρίων καταγράφονται όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως χρήσης με επιφάνεια 4 τ.μ. και άνω, που έχουν στέγη και τοίχους και έχουν κατασκευαστεί να είναι οικοδομικώς σταθερά για τουλάχιστον 10 έτη.

Καταγράφονται οι ημιτελείς κατοικίες και οι οικοδομές;

Για να καταγραφεί ένα κτίριο που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής του θα πρέπει να έχει στέγη και τοίχους.

Δε θυμάμαι το έτος κατασκευής του σπιτιού μου / της πολυκατοικίας μου. Τί πρέπει να κάνω;

Δεν ζητείται το έτος αλλά η περίοδος κατασκευής του κτιρίου και ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ (τομεάρχης) θα σας βοηθήσει θυμίζοντας σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος.

Καταγράφονται και οι αρχαιολογικοί χώροι;

Καταγράφονται μόνο τα κτίρια που πληρούν τα χαρακτηριστικά των κτιρίων και βρίσκονται στους αρχαιολογικούς χώρους όπως μουσεία, γραμματείες, εκδοτήρια εισιτηρίων κ.λπ.

Γιατί δε λαμβάνετε τα απαραίτητα στοιχεία από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο»;

Οι διαδικασίες κτηματογράφησης δεν έχουν ολοκληρωθεί για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επιπλέον, οι πληροφορίες που συλλέγονται στο πλαίσιο αυτής δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Απογραφής Κτιρίων.

Γιατί δε λαμβάνετε τα απαραίτητα στοιχεία από τις Εφορίες και την ΑΑΔΕ;

Τα στοιχεία που συλλέγουν οι Εφορίες αφορούν σε επίπεδο δικαιώματος των φορολογούμενων και όχι στο σύνολο των χαρακτηριστικών των κτιρίων.

Πρέπει να δώσω πληροφορίες για τυχόν παραβιάσεις πολεοδομικής νομοθεσίας στο σπίτι μου;

Όχι. Καμία τέτοια πληροφορία δεν θα ζητηθεί από τον Ερευνητή της ΕΛΣΤΑT.

Το κτίριο ανήκει σε πολλούς κληρονόμους. Χρειάζεται να δηλώσω τις ιδιοκτησίες;

Όχι. Καμία τέτοια πληροφορία δεν θα ζητηθεί από τον Ερευνητή της ΕΛΣΤΑΤ.

Καταγράφονται και τα αυθαίρετα κτίσματα;

Καταγράφονται όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως νομιμότητας και χρήσης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του κτιρίου, δηλαδή έχουν επιφάνεια 4 τ.μ. και άνω, στέγη και τοίχους. Δεν θα ερωτηθείτε από τον Ερευνητή της ΕΛΣΤΑΤ αν το κτίριο είναι αυθαίρετο.

Πώς καταγράφονται τα εγκαταλελειμμένα κτίρια;

Εάν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια δεν είναι ετοιμόρροπα, τότε ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ θα προσπαθήσει να αντλήσει τις πληροφορίες από κάποιον καλά πληροφορημένο γείτονα.

Καταγράφονται και οι τόποι λατρείας θρησκειών / δογμάτων; Καταγράφονται και οι ιδιωτικοί ναοί και τόποι λατρείας;

Ναι, καταγράφονται όλοι οι τόποι λατρείας εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του κτιρίου. Καταγράφονται όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως χρήσης με επιφάνεια 4 τ.μ. και άνω, εφόσον έχουν στέγη και τοίχους.

Ποια μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η ΕΛΣΤΑΤ για την προστασία των πολιτών απέναντι στην πανδημία της νόσου του Κορωνοϊού Covid-19;

Η ΕΛΣΤΑΤ ακολουθεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις κατευθύνσεις που τίθενται από την Πολιτεία. Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχες) φορούν καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών τους εντός των κτιρίων που επισκέπτονται ή των εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας τους, κατά κανόνα, μάσκα χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις από τους συνομιλητές τους.

Με ποιους τρόπους θα επικοινωνεί ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ με τους Απογραφόμενους;

Ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχης) ενδέχεται να χτυπήσει το κουδούνι / την πόρτα σας και να σας ρωτήσει πληροφορίες που αφορούν στα χαρακτηριστικά του κτιρίου, όπως η περίοδος κατασκευής του, οι χρήσεις του, ο αριθμός των ορόφων του, τα υλικά κατασκευής του κ.λπ.

Όλα τα ερωτήματα και οι απαντήσεις της ΕΛΣΤΑΤ εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα