Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Ένοχος για τον φόνο της Καρολάιν – Κανένα ελαφρυντικό, προτείνει η εισαγγελέας

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Ένοχος για τον φόνο της Καρολάιν – Κανένα ελαφρυντικό, προτείνει η εισαγγελέας
Eurokinissi

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο για τη δολοφονία της Κάρολαϊν Κράουτς. Απορρίφθηκε ο ισχυρισμός περί βρασμού ψυχικής ορμής.

Ένοχος όπως κατηγορείται κρίθηκε ομόφωνα από το Μικτού Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για την υπόθεση δολοφονίας της συζύγου του, Κάρολαϊν Κράουτς.

Τακτικοί δικαστές και ένορκοι κατέληξαν μετά από διάσκεψη περίπου δύο ωρών, ότι ο 33χρονος πιλότος θα πρέπει να καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κακοποίηση ζώου και για τα πλημμελήματα της ψευδούς καταγγελίας επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του και της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να μην ληφθεί υπόψη η κατάθεση της Ελένης Μυλωνοπούλου, ενώ απέρριψε και τον ισχυρισμό περί βρασμού ψυχικής ορμής.

Ούτε όμως η ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης κατάφερε να προκαλέσει μία αντίδραση από την πλευρά του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, ο οποίος παρέμεινε ανέκφραστος στα όσα εκφώνησε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Απόρριψη των ελαφρυντικών εισηγείται η εισαγγελέας

 Την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών που ζητά η υπεράσπιση Αναγνωστόπουλου, εισηγήθηκε η εισαγγελέας. «Το στοίχημα είναι να μην χάνεται το μέτρο. Είχε μια εξέχουσα επαγγελματική υπηρεσιακή και καλή οικογενειακή ζωή. Ωστόσο είναι μια υπερβολή να λέμε ότι αυτά που εξετάσαμε είναι μια παραφωνία στη ζωή μου. Ήταν ειδεχθή και σκληρά εγκλήματα. Οι ελαφρυντικές περιστάσεις δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικές αλλά δυνητικές, με βάσει την αρχή της αναλογικότητας. Δεν το λέω εύκολα, θα ήθελα να είναι αλλιώς, είμαι όμως απολύτως πεπεισμένη ότι δεν πρέπει να του χορηγηθούν ελαφρυντικά. Το θεωρώ αδιανόητο να στηρίξει ελαφρυντικές περιστάσεις το δικαστήριο στο ότι ήταν καλός οικογενειάρχης μέχρι τη στιγμή να σκοτώσει την οικογένεια του» υποστήριξε προσθέτοντας για το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ότι από τη στιγμή που βρίσκεται στη φυλακή δεν θα μπορούσε να έχει άλλη συμπεριφορά.

Νωρίτερα, η υπεράσπιση ζήτησε να χορηγηθούν στον 33χρονο κατηγορούμενο οι ελαφρυντικές περιστάσεις του πρότερου σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Μάλιστα, έγινε επίκληση στη «λογικη και τη συνείδηση» του δικαστηρίου, τονίζοντας ότι «ο νόμος δεν διαχωρίζει τα εγκλήματα για την αναγνώριση του προτέρου σύννομου βίου».

Η εισαγγελέας νωρίτερα χαρακτήρισε τον 33χρονο ως έναν “ευφυή νοητικά άνθρωπο” ο οποίος όφειλε να “σιωπήσει” εξαιτίας των όσων διέπραξε.

“Αν μπορούσα να αποτύπωνα την ουσία της υπόθεσης, θα έλεγα ότι ενέχει στοιχεία ανθρώπινης τραγωδίας. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά σίγουρα δεν θα υπάρξει ηθική δικαίωση για τα θύματα που ζουν, κυρίως την κόρη του και τη μητέρα της Κάρολαϊν. Είναι τόσο βαθύ το τραύμα ακόμα και για αυτό που ανέφερε στο τέλος της απολογία του, την επισήμανση της προέδρου ότι η μητέρα του θύματος αγκάλιαζε το δολοφόνο του παιδιού της. Το πρόσωπο της Κάρολαιν θα στοιχειώνει τη ζωή του. Αν ένας άνθρωπος συναισθάνεται το βάρος αυτού που συνέβη, θα περίμενα σιωπή και ότι θα αναλάμβανε την ευθύνη του.

Ζήτησε συγγνώμη. Εγώ θα πω ότι η ανθρωποκτονία από πρόθεση υπερβαίνει τα όρια της Δικαιοσύνης και προκαλεί δέος. Τώρα είναι αντιμέτωπος με το Θεό από τον οποίο ο ίδιος ζήτησε συγνώμη”.

Με αυτά τα λόγια η εισαγγελική λειτουργός έκλεισε την εισήγησή της ζητώντας την καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κακοποίηση ζώου και για τα πλημμελήματα της ψευδούς καταγγελίας επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του και της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση.

“Το ζώο βασανίστηκε όπως και η κοπέλα”

Η εισαγγελέας έχοντας ολοκληρώσει την ανάλυση του αδικήματος της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ζητώντας την απόρριψη του ισχυρισμού περί βρασμού ψυχικής ορμής, αναφέρθηκε και στο αδίκημα της κακοποίησης ζώου, αναφορικά με τη μικρή Ρόξυ.

“Εκτέλεσε το έγκλημα ενώ το θύμα ήταν σε κατάσταση ύπνου και βρήκε τρόπο αμέσως μετά να συλλάβει την ιδέα της δήθεν ληστείας. Είχε κατέβει στο υπόγειο λίγο πριν τη δολοφονία, όπου βρέθηκε ξηλωμένο το παράθυρο. Επίσης θυμίζω ότι δεν ξέρουμε ακριβώς πότε αφαιρέθηκε η κάρτα μνήμης από την κάμερα, ίσως μετά ίσως όμως και πριν το φόνο. Σίγουρα πάντως ο κατηγορούμενος οργανώθηκε ταχύτατα και σκότωσε το σκυλί με αδιανόητη σκληρότητα. Το ζώο βασανίστηκε όπως και η κοπέλα, φάνηκε η προσπάθεια του να σωθεί χωρίς να τα καταφέρει. Ήταν κάτι σημαντικό για την Καρολάιν.

Όσο κι αν λέει ότι αγαπούσε το ζώο όπως η Καρολάιν, αυτό δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Ήταν ένα από τα ζητήματα που τον προδωσαν. Κανείς ληστής δεν χάνει χρόνο για να σκοτώσει έτσι τελετουργικά το σκυλί. Το κρέμασμα παραπέμπει είτε σε μαφία -εγώ αυτό σκέφτηκα αρχικά όταν τα έβλεπα στην τηλεόραση- είτε στον ίδιο, δεν υπήρχε Τρίτη λύση. Μας είπε πόσο αγαπούσε τα ζώα και την κρέμασε έτσι, είναι ακραίος κυνισμός ή σύγχυση προσωπικότητας; Ένας ψυχίατρος θα μπορούσε να μας πει…”.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο αίτημα της υπεράσπισης να μην ληφθεί υπόψη η κατάθεση της Ελένης Μυλωνοπουλου, συμβούλου ψυχικής υγείας. Όπως υποστήριξε, η Ελένη Μυλωνοπούλου δεν κατέθεσε την επιστημονική της άποψη ως ειδική μάρτυρας, αλλά αναφέρθηκε στην επαφή της και ό τι είχε αποκομίσει από το ζευγάρι. «Η μαρτυρία της θα αξιολογηθεί όπως και οι υπόλοιπες καταθέσεις» εξήγησε, εισηγούμενες να απορριφθεί το υπερασπιστικό αίτημα, καθώς οι δικαστές ακολουθούν τη συνείδηση τους.

“Ήθελε να την αντικαταστήσει”

Παράλληλα, η εισαγγελέας έκανε λόγο για ένα κατηγορούμενο με “υψηλό νοητικό επίπεδο” ο οποίος ωστόσο αντιφατικά “υποβάθμισε την ενέργειά του για αφαίρεση μιας ζωής”.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, ο 33χρονος «χρησιμοποιεί υποκοριστικά και μιλά λες και έκανε ένα λάθος που διορθώνεται». Όπως επεσήμαινε, «μας είπε ότι προγραμμάτιζε διακοπές στο νησί για να επανορθώσει το λάθος του για την απώλεια της Καρολάιν… Στο βάθος του εαυτού του ήταν πεπεισμένος ότι θα την αντικαταστήσει ως πατέρας και ως μητέρα. Εξιδανίκευσε τη ζωή του και δεν είχε καθόλου ευελιξία να καταλάβει ότι οι συνθήκες μεταβάλλονται. Όσο για την άσκηση ελέγχου, αν ήταν πραγματικός, ο ίδιος περιέγραψε την Καρολάιν ως άνθρωπο που δεν είχε ανάγκη για έλεγχο, αλλά από το ημερολόγιο φαίνεται ο μεγάλος προβληματισμός για τη σχέση της και την κατάσταση της, στρέφει το μαχαίρι στον εαυτό της. Αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και είναι συγκλονιστικό».

Ως προς τα δύο πλημμελήματα, η εισαγγελέας δήλωσε ότι «είναι κοινό κτήμα το τί ισχυρίστηκε περί της ληστείας. Δεν υπάρχει αμφιβολία τέλεσης του αδικήματος. Στόχος του ήταν η παραπλάνηση των διωκτικών αρχών. Κέρδισε 37 ημέρες».

Πρόσθεσε δε: «υποτιμά ο κατηγορούμενος την νοημοσύνη του άλλου. Είναι ένας άνθρωπος εκπαιδευμένος και ευφυής αλλά δεν συνάδει με όσα είπε: έφτιαξε ένα σκηνικό και άσκησε ασυλλόγιστη και υπέρμετρη βία για να πείσει για τον ασφυκτικό θάνατο του θύματος από άγριους ληστές. Και εδώ βλέπω μια προσπάθεια να προκαλέσει συγκινησιακή φόρτιση ότι υπεραγαπούσε τη γυναίκα, το παιδί και το ζώο και ότι είχε μια ονειρεμένη ζωή και δεν θα μπορούσε να είχε σκοτώσει. Εκεί άλλωστε κατατείνει η στήριξη της οικογένειας της Καρολάιν. Είναι αξιοπερίεργο που δεν είχε κατανοήσει ότι το ψηφιακό ρολόι θα αποκάλυπτε με ακρίβεια τι είχε συμβεί…».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα