Δώρο Πάσχα 2024: Πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται

Διαβάζεται σε 4'
Το έθιμο των Μπότηδων το Πάσχα
Το έθιμο των Μπότηδων το Πάσχα EUROKINISSI

Η ημερομηνία που καταβάλλεται από τους εργοδότες το δώρο του Πάσχα για το 2024. Πώς υπολογίζεται και πώς επηρεάζει η αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το Δώρο Πάσχα για το 2024, με τους εργαζόμενους να περιμένουν ήδη να δουν τα χρήματα στο λογαριασμό του.

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους, άρα φέτος θα καταβληθεί την 1η Μαΐου (ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει μετακινηθεί). Το Δώρο Πάσχα υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Σημειώνεται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Δώρο Πάσχα: Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Δώρο Πάσχα.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που προαναφέρθηκε, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ής Απριλίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα “τριήμερα ασθενείας”, δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του, λόγω ασθένειας, 60 ημέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Δώρο Πάσχα 2024: Πώς επηρεάζει η αύξηση στον κατώτατο μισθό

Αυξημένο θα είναι το Δώρο Πάσχα που θα λάβουν οι εργαζόμενοι, καθώς το ύψος του ακολουθεί εκείνο του κατώτατου μισθού. Δεδομένου ότι το δώρο υπολογίζεται με βάση τις καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα και εφόσον ο κατώτατος μισθός θα έχει αυξηθεί από την 1η Απριλίου, το φετινό Δώρο Πάσχα αναμένεται να ανέλθει στα 406 ευρώ για όσους έχουν δουλέψει ολόκληρο το 4μηνο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.

Επίσης, σύμφωνα και με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στο πλαίσιο της γνωμοδότησή της κατά τη διαδικασία διαβουλεύσεων, η αύξηση που ανακοινώθηκε θα επηρεάσει και τους μισθούς όσων δεν αμείβονται με τον κατώτατο. Επίσης, με βάση την αντίστοιχη έκθεση του ΙΟΒΕ, θα συμπαρασύρει ανοδικά και τους μέσους μισθούς αρκετών κλάδων.

Όπως φαίνεται άλλωστε και από τον Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, για το σύνολο της απασχόλησης, ο διάμεσος μισθός το 2022 (ο μισθός που βρίσκεται ακριβώς στη μέση της κλίμακας των μισθών για το σύνολο των εργαζόμενων με πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα) είναι 933,3 ευρώ, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο είναι 850 ευρώ, στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες είναι 1.050 ευρώ, ενώ στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες ανέρχεται σε 1.236 ευρώ και στις δραστηριότητες ετερόδικων οργανισμών και φορέων, ο διάμεσος μισθός είναι 1.400 ευρώ μεικτά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα