“Εικονοκλαστική Σέχτα” βλέπουν στην Αντιτρομοκρατική για την απόπειρα στο Α.Τ. Ζωγράφου

“Εικονοκλαστική Σέχτα” βλέπουν στην Αντιτρομοκρατική για την απόπειρα στο Α.Τ. Ζωγράφου
Εντοπισμός ύποτπτου αντκειμένου κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου Eurokinissi

Πέρυσι στις 27 Δεκεμβρίου η νεοεμφανιζόμενη "Εικονοκλαστική Σέχτα" είχε τοποθετήσει μία μικρής ισχύος βόμβα με παρόμοια λογική, στα σκαλιά του Ιερού Ναού Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Ανησυχητικές ομοιότητες με παλιότερα τρομοκρατικά χτυπήματα από την “Εικονοκλαστική Σέχτα” φαίνεται να ανιχνεύονται στην περίπτωση της απόπειρας σε βάρος του Αστυνομικού Τμήματος Ζωγράφου.

Φαίνεται να υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο κατασκευής της βόμβας όχι όμως στην ισχύ που είχε, με τις περιπτώσεις του Απριλίου του 2018 στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο, στην οποία όμως δεν υπήρχαν καρφιά, υπήρχε όμως ο μεταλλικός σωλήνας και πυρίτιδα και επίσης μη προειδοποίηση και ειδικά στην περίπτωση του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι στις 27 Δεκεμβρίου 2018, όπου ναι μεν ήταν μικρής ισχύος, είχε όμως πυρίτιδα και λίγα καρφιά σε αυτή την περίπτωση και από την μικρής ισχύος έκρηξη είχαν τραυματιστεί ένας αστυνομικός και ο νεωκόρος της εκκλησίας που την μετακίνησε.

Για να γίνουν πιο κατανοητές οι ανατριχιαστικές ομοιότητες, που κάνουν την Αντιτρομοκρατική να εξαιρεί άλλες πιθανότητες, δεν φτάνει μόνο η συνδεσμολογία και η επιλογή της εποχής που διάλεξαν και φαίνεται να την προτιμούν, αλλά και η «λογική» του χτυπήματος, η οποία προκύπτει από τα ίδια τους τα λόγια μέσω του κειμένου ανάληψης ευθύνης που είχαν δημοσιεύσει σε ισπανική ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου και τότε μεταξύ άλλων ανέφεραν:

«Το χριστουγεννιάτικο μας δώρο ήταν φτιαγμένο από ένα κουτί που περιείχε ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού γεμάτο με πυρίτιδα το οποίο είχε πάνω του κολλημένα καρφιά και ήταν δεμένο με σύρμα πάνω σε 2 μπουκάλια γεμάτα βενζίνη (500ml και το άλλο με 250ml). Ο μηχανισμός είχε διπλό σύστημα ενεργοποίησης, ένα με ρολόι που είχε το ρόλο του πυροκροτητή και ένα άλλο σαν παγίδα το οποίο ήταν φτιαγμένο έτσι, ώστε να ενεργοποιηθεί με το άνοιγμα του.

Η βόμβα που εξουδετερώθηκε στου Ζωγράφου Glomex
 

Δεν ήταν ένα συμβολικό χτύπημα, ο σκοπός μας ήταν η έκρηξη την στιγμή που η προβλεπόμενη θρησκευτική λειτουργία θα ξεκινούσε το πρωί, είτε με τον χρονοδιακόπτη είτε αν θα το άνοιγε κάποιος, ελπίζοντας να προκαλέσει την μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσε να γίνει σε κάποιο παπά και/ή στο κοπάδι των πιστών.

Εν τέλη, ένας μπάτσος και ο νεωκόρος τραυματίστηκαν. Ακόμα κι αν τα τραύματα δεν ήταν σοβαρά ή απέφυγαν τον θάνατο από τύχη επειδή η έκρηξη δεν ήταν αρκετά δυνατή όσο νομίζαμε, πήραμε το μάθημα μας για την επόμενη φορά».

Επίσης, σε άλλο σημείο ανέφεραν ότι «ακόμα κι αν επιτιθόμαστε αδιακρίτως ενάντια στην κοινωνία, ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους το κάνουμε, δεν πιστεύουμε στο διαχωρισμό του “αθώου” και του “ένοχου”» και ότι «αυτό ήταν μια εισαγωγή για το τι θα ακολουθήσει. Με αυτό το κείμενο στέλνουμε ένα μήνυμα όχι μόνο στο κράτος, στις αρχές αλλά και σε όσους στέκονται εχθρικά απέναντι μας. Τα χέρια μας δεν τρέμουν όταν έρθει η ώρα να χυθεί αίμα. Δεν θα δείξουμε ευαισθησία ή έλεος στους εχθρούς μας».

Βόμβα εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε στου Ζωγράφου. Eurokinissi
 

Η μεθοδολογία λοιπόν και ο στόχος μοιάζουν κοινοί, αφού και σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα και σε αυτή την περίπτωση υπήρχαν καρφιά και μάλιστα σε αυτή την περίπτωση, οι δράστες έφτιαξαν μία πολύ πιο ισχυρή βόμβα… Βεβαίως υπήρξαν και εδώ αστοχίες σχεδόν όμοιες με το πρόσφατο παρελθόν που δείχνει ότι αν είναι όντως οι ίδιοι πίσω και από αυτό το χτύπημα ταιριάζει η πεποίθηση της αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής που είχαν σχηματίσει πέρυσι, πως πρόκειται για άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο που αναβάθμισαν τα χτυπήματά τους και βρίσκονται στην αρχή της τρομοκρατικής τους δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές μετά και τις πρόσφατες συλλήψεις μελών της «Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας», βρίσκονταν σε ετοιμότητα για ενδεχόμενο χτύπημα μέχρι τα Χριστούγεννα και υπάρχουν ασύλληπτα ακόμη μέλη της.

Τις απαντήσεις για όλα αυτά και ίσως για το ποιοι πράγματι κρύβονται πίσω από αυτή την ενέργεια αναμένεται να την δώσουν τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και σίγουρα η ανάληψη ευθύνης που ενδεχομένως θα εξηγήσει πολλά.

Τα υπολείμματα του αυτοσχέδιου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού μετά την διπλή διάσπαση από πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια μήπως εξαχθούν τυχόν αποτυπώματα ή γενετικά υλικά.

Βόμβα εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε στου Ζωγράφου. Eurokinissi
 

Είναι ξεκάθαρο ότι ήθελαν θύματα

Στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει διάχυτη ανησυχία καθώς είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος, με μόνο σκοπό όχι το συμβολικό χτύπημα αλλά την πρόκληση θυμάτων και ειδικά αστυνομικών, χωρίς να εξαιρείται και η περίπτωση τυχόν διερχόμενων, αφού ήταν τοποθετημένη απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου, εντός της περίφραξης της Πανεπιστημιούπολης.

Μάλιστα η βόμβα περιείχε πολλά μεταλλικά καρφιά και βίδες, ήταν κυριολεκτικά γεμάτο το δοχείο από αυτά και δεν είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα, άρα ήθελαν οπωσδήποτε να προκαλέσουν θύματα. Ακόμα είναι άγνωστος ο ακριβής χρόνος που ήθελαν να εκραγεί η βόμβα και αυτό γιατί με την διπλή ελεγχόμενη διάσπαση διαλύθηκε το ρολόι, ωστόσο εικάζεται ότι μπορεί να μην εξερράγη νωρίτερα ίσως εξαιτίας κάποιας κακής συνδεσμολογίας ή βραχυκυκλώματος.

Το ύποπτο αντικείμενο το εντόπισε χθες το πρωί αξιωματικός το τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, εσωτερικά της περίφραξης της Πανεπιστημιούπολης, ο οποίος και ειδοποίησε τους συναδέλφους του, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην ΓΑΔΑ και να κληθεί κλιμάκιο πυροτεχνουργών που προχώρησαν στην διπλή ελεγχόμενη διάσπαση.

Η βόμβα που ήταν τοποθετημένη μέσα σε πλαστικό δοχείο γεμάτο καρφιά, αποτελείτο από  ωρολογιακό μηχανισμό, συνδεσμολογία με καλώδια και έναν μεταλλικό σωλήνα που στο εσωτερικό του είχε εκρηκτική ύλη και συγκεκριμένα πυρίτιδα.

Με αυτά τα δεδομένα αλλά και τις απανωτές επιθέσεις αντιεξουσιαστών σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου έχει δοθεί εντολή σε όλες τις Υπηρεσίες και τα Αστυνομικά Τμήματα για ύψιστη ετοιμότητα με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου χτυπήματος.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version