Φωτιές: Μαίνεται η πυρκαγιά στην Καστοριά – Οριοθετήθηκαν τα μέτωπα στην Ηλεία

Φωτιές: Μαίνεται η πυρκαγιά στην Καστοριά – Οριοθετήθηκαν τα μέτωπα στην Ηλεία
Μεγάλη φωτιά στην Ηλεία σε τρία μέτωπα Eurokinissi

Υποχώρησαν τα μέτωπα στην Ηλεία, με την φωτιά να αφήνει πίσω της πληγές στο δάσος της Παλαιοβαρβάσαινας, που πάλευε να αναγεννηθεί από τις πυρκαγιές του 2021. Ενεργό το μέτωπο σε δύσβατη δασική περιοχή στην Καστοριά.

Μεγάλες φωτιές προκάλεσαν συναγερμό στις Πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία το πρωί του Σαββάτου (29/7) καθώς τρία διαφορετικά μέτωπα ξέσπασαν σε Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη και Αρχαία Ολυμπία, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν και εκκενώσεις οικισμών, με τις φωτιές να καίνε κοντά σε σπίτια.

Στη χώρα εκδηλώθηκαν συνολικά 41 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, με τις περισσότερες να αντιμετωπίζονται άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ γρήγορα ελέγχθηκαν και οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πρωινές ώρες σήμερα, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μελίσσια Ασπροπύργου, καθώς και σε αγροτοδασική έκταση στο Γλυκορρίζι Μεσσηνίας.

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζουν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα και Σαλμώνη του δήμου Πύργου καθώς και στην περιοχή Φαναράς του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με τα χειρότερα να αποτρέπονται.

Όμως το μέτωπο στη Παλαιοβαρβάσαινα έκαψε το δάσος που αγωνιζόταν να αναγεννηθεί από τις φωτιές του 2021, ενώ οι φλόγες πλησίασαν στα 800 μέτρα σπίτια σε τέσσερις οικισμούς, ενώ οι υπόνοιες για εμπρησμό εντείνονται στην Ηλεία, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα που απέχουν μεταξύ τους 7 -8 λεπτά με το αυτοκίνητο.

“Η φωτιά ξεκίνησε από το σημείο που πριν από τρεις ημέρες πάλι είχαμε την ίδια ώρα σχεδόν γύρω στις 1.30 πάλι απόπειρα εμπρησμού. Ευτυχώς δεν είχε δυνατούς ανέμους και την προλάβαμε”, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Φώτης Κωσταριάς.

Όπως τονίζει η Πυροσβεστική η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών στις παραπάνω περιοχές, που εκδηλώθηκαν σε αγροτοδασικές εκτάσεις είναι σε εξέλιξη, με βελτιωμένη εικόνα.

Φωτιά στην Ηλεία Eurokinissi


Στα συμβάντα αυτά της Π.Ε. Ηλείας επιχειρούν 114 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών από τη Μάλτα, 7 Α/Φ και 2 Ε/Π.

Με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. μεταβαίνει στην περιοχή για την έρευνα των αιτιών των ανωτέρω πυρκαγιών.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν από αέρος νωρίτερα, με αεροσκάφος Έρικσον, δύο Καναντέρ αλλά και τρία μικρότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Δεν απειλούνται πλέον τα χωριά

Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για τα χωριά, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα αν και η φωτιά έφτασε στα 800 μέτρα από τα σπίτια.

Ilialive.gr

Υπενθυμίζεται ότι στις 14:18 εστάλη μήνυμα από το 112 για την Παλαιοβαρβάσαινα και τις περιοχές Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς την Αρχαία Ολυμπία. Αυτή τη στιγμή στο μέτωπο επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, 5 αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο.

Μία προσαγωγή για απόπειρα εμπρησμού

Στην προσαγωγή ενός υπόπτου για απόπειρα εμπρησμού στο χωριό Μουριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, προχώρησαν οι αρχές.

Ο 65χρονος παραμένει στο ανακριτικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής ενώ εξετάζεται η καταγγελία σε βάρος του από κάτοικο του ίδιου χωριού.

Ilialive.gr

Παραμένει ενεργό το μέτωπο της φωτιάς στον Γράμμο

Συνεχίζει να μαίνεται το μέτωπό της φωτιάς στην τοπική κοινότητα Τριλόφου του δήμου Νεστορίου Καστοριάς με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη προκειμένου να την οριοθετήσουν και να μην επεκταθεί σε μεγαλύτερη δασική έκταση.

Στη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δύσβατη δασική περιοχή στο Τρίλοφο Καστοριάς επιχειρούν 16 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας επιχειρούσε και 1 Ε/Π.

Μέχρι στιγμής η φωτιά σύμφωνα με την ΕΡΤ έχει κάψει τέσσερα στρέμματα δάσους χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές οι οικισμοί στην γύρω περιοχή.

Στο μέτωπο της φωτιάς έχει μείνει μόνο το πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής καθώς βρίσκεται σε δύσβατο σημείο και υπάρχουν ξερά ξύλα και κορμοί δέντρων που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών για την πλήρη κατάσβεση της.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Μαψό Κορινθίας

Οριοθετήθηκε η φωτιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε δασική έκταση στο Μαψό Κορινθίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μαψός Κορινθίας απογευματινές ώρες σήμερα.

Επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 2 Α/Φ, συμπεριλαμβανομένου 1 Α/Φ από την Κροατία και 1 Ε/Π.η φωτιά έχει εκδηλωθεί μακριά από το οικιστικό κομμάτι.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Μεσσηνία

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Γλυκορρίζι, του δήμου Τριφυλίας, στην Μεσσηνία.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα, προκειμένου να ελέγξουν τη φωτιά και να αντιμετωπίσουν πιθανές αναζωπυρώσεις, ενώ πάνω από το πύρινο μέτωπο πραγματοποίησαν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Ρόδο, στην Κέρκυρα και στη Μαγνησία, ενώ παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων 3 ελικοπτέρων από τις Η.Π.Α. Σημειώνεται ότι η Αμερική έχει διαθέσει ήδη 4 ελικόπτερα Black-Hawk, ενώ αναμένονται και 3 ελικόπτερα Chinook.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε έξι περιφέρειες

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές, Στρατιωτικές δυνάμεις και κλιμάκια της Δασικής Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στο σύνδεσμο: https://bit.ly/43R9l10

Τέλος η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα