Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Τα στοιχεία που μαρτυρούν προμελετημένο έγκλημα

Διαβάζεται σε 4'
Το σημείο της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής
Το σημείο της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής INTIME

Παρακολουθούσε το θύμα του επί δύο ημέρες και είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για πλήθος περιπτώσεων ο δράστης της γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους.

Αποφασισμένος να τελέσει το έγκλημά του αποδείχτηκε πως ήταν ο 39χρονος κακοποιητικός πρώην σύντροφος της άτυχης 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους.

Ο ίδιος παρακολουθούσε το θύμα του επί δύο ημέρες έξω από το σπίτι της, όπως αντιλήφθηκε η 28χρονη, κάτι που ανέφερε στην Αξιωματικό Υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, όπου αναζήτησε βοήθεια.

Αυτό που δεν έγινε αντιληπτό από την 28χρονη και τον φίλο της ήταν πως ο δράστης τούς ακολούθησε έως και το Αστυνομικό Τμήμα, όπου λίγα μέτρα πιο πέρα έστησε το καρτέρι θανάτου.

Ο δράστης είχε απασχολήσει στο παρελθόν για σωματικές βλάβες, βία κατά υπαλλήλων, εξύβριση, κατοχή ναρκωτικών και βεβαίως για τη μήνυση που είχε υποβάλει σε βάρος του το θύμα το 2020 για βιασμό και ενδοοικογενειακή βία που αργότερα απέσυρε.

Είχε αποδεδειγμένα βίαιη προσωπικότητα και ήταν αποφασισμένος για τις πράξεις του, τις οποίες προσχεδίασε όπως όλα δείχνουν.

 

Τι εξετάζει η ΕΔΕ

Ένα από τα βασικά ζητήματα που εξετάζει η ΕΔΕ -και κατ’ επέκταση η προκαταρκτική εξέταση που έχει διατάξει ο εισαγγελέας- είναι οι χειρισμοί των εμπλεκόμενων αστυνομικών τη μοιραία νύχτα, αν ακολουθήθηκαν οι προβλέψεις των σχετικών πρωτοκόλλων και αν έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Βεβαίως, εκ του αποτελέσματος, προφανώς κάτι δεν λειτούργησε σωστά για να υπάρξει αυτή η τραγική κατάληξη.

Ένα βασικό ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι εμπλεκόμενες αξιωματικοί είναι γιατί δεν προχώρησαν οι ίδιες στην κλήση του περιπολικού στην Άμεση Δράση παρά την πρόθεση της καταγγέλλουσας να το πράξει η ίδια. Στο σημείο αυτό, ίσως, να μην είχε γίνει απόλυτα διακριτός ο ενδεχόμενος κίνδυνος που αντιμετώπιζε το θύμα.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς, στην περίπτωση που είχε διαπιστωθεί η ύπαρξη σοβαρού κινδύνου για την ακεραιότητα της καταγγέλλουσας θα μπορούσε ακόμα και να παραβιαστεί ο εσωτερικός αστυνομικός κανονισμός και να υπερβεί το ζήτημα της συνοδείας ακόμη και με προσφορά μεταφοράς της καταγγέλλουσας από το περιπολικό στο σπίτι, κάτι που κανονικά δεν προβλέπεται.

Ένα άλλο σημείο είναι ο βαθμός αντίδρασης του σκοπού τη μοιραία νύχτα. Ο ίδιος είχε ποινικό παρελθόν και είχε κατηγορηθεί πριν περίπου 10 χρόνια για πλαστογραφία από το Εσωτερικών Υποθέσεων και είχε προφυλακιστεί μάλιστα γι’ αυτό. Εκκρεμούσε η τελεσίδικη απόφαση από την προσφυγή του στον Άρειο Πάγο για να ακολουθηθεί η όχι η διαδικασία της απόταξης, ωστόσο αυτό δεν έχει σχέση με την υπηρεσία του στο Αστυνομικό Τμήμα που μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ήταν υποχρεωμένος να εκτελεί και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα στην εκτέλεση των συγκεκριμένων καθηκόντων.

Το θύμα δέχτηκε καταιγισμό πληγμάτων από κουζινομάχαιρο από τον δράστη. Δέχτηκε συνολικά πέντε πλήγματα, τρία εκ των οποίων στην πλάτη και δύο στον θώρακα. Τα δύο στην πλάτη και το ένα του θώρακα ήταν θανάσιμα.

Καθοριστικής σημασίας η κατάθεση του φίλου του θύματος

Καθοριστικής σημασίας για την πορεία της έρευνας είναι η κατάθεση του φίλου του θύματος και αυτόπτη μάρτυρα, οποίος ανέφερε –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ– μεταξύ άλλων:

“Η Κυριακή μου ζήτησε να κάτσω έξω από το γραφείο της αξιωματικού υπηρεσίας. Εκεί άκουσα δύο γυναίκες να την προτρέπουν να υποβάλει μήνυση και εκείνη αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν τον φοβάται. Ύστερα βγήκε έξω και μου είπε θα πάρει την Άμεση Δράση για να τους συνοδεύσει στο σπίτι. Όντως πήρε τηλέφωνο.

Ενώ μιλούσε και έλεγε στους αστυνομικούς τι είχε συμβεί και που βρισκόμαστε, έστριψε την πλάτη της και ξαφνικά ένας άνδρας έπεσε με άλμα πάνω της και άρχισε να την μαχαιρώνει. Εγώ αιφνιδιάστηκα και άρχισα να φωνάζω. Ήρθε ένας αστυνομικός (ο σκοπός) του κλώτσησε το χέρι για να φύγει το μαχαίρι”. Βεβαίως, πλέον ήταν ήδη αργά αφού το θύμα είχε ήδη πληγεί θανάσιμα και ο ίδιος ο δράστης είχε προλάβει να αυτοτραυματιστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα